Naslovna / Zdravlje

Šta se dešava u telu kada se rak proširi na limfne žlezde

Priredio/la: I. V. |9:00 - 11. 06. 2022.

Karcinom može da se proširi na druge delove tela preko limfnog sistema, a biopsija limfnih žlezda može da pomogne lekaru da utvrdi da li se rak širi ili ne

limfne žlezde Neki karcinomi se brže šire na limfne žlezde, a neki sporije Foto: Shutterstock

Limfne žlezde i limfni sudovi deo su limfnog sistema koji predstavlja sastavni deo imunog sistema čoveka. Limfni sudovi po telu čoveka prenose supstancu koja se zove limfna tečnost, a sadrži bela krvna zrnca, koja pomažu osobi da se bori protiv infekcija. Limfne žlezde su male strukture koje filtriraju strane supstance, kao što su ćelije raka, iz limfne tečnosti. Takođe sadrže bela krvna zrnca koja napadaju invazivne organizme u limfnoj tečnosti.

Neki karcinomi se brže šire, neki sporije

Kada se ćelije raka pojave u limfnim žlezdama to znači da su se odvojile od prvonastalog tumora i putovale preko limfnih sudova do limfne žlezde. Prisustvo ćelija raka unutar limfne žlezde ukazuje na to da se karcinom širi. Ćelije karcinoma, koje prežive unutar limfne žlezde, mogu dalje da putuju u druge delove tela. Brzina širenja raka na limfne žlezde zavisi od karcinoma koji osoba ima. Neki karcinomi mogu brže da se prošire na limfne žlezde, a drugi sporije. Određeni tumori mogu samo u retkim prilikama da se prošire na limfne žlezde. Istraživanja pokazuju da se osteosarkomi, oblik raka kostiju, šire na limfne žlezde samo u 4 do 11 odsto  slučajeva.

Treći stadijum je faza kada se rak širi na limfne žlezde

Rak utiče na ljude na različite načine, tako da je teško predvideti kako će se širiti. Kada lekar razgovara sa pacijentom obično se poziva na fazu karcinoma u kojoj se nalazi, jer različiti stadijumi raka pokazuju koliko se daleko proširio od prvobitne lokacije, mesta gde je nastao. I što je stadijum veći, rak je veći i rašireniji. Faza u kojoj se rak proširio na limfne čvorove varira, a prema stručnim smernicama karcinom se proširi na limfne žlezde kada je u 3. stadijumu.

Stopa preživljanja zavisi od vrste karcinoma

Ako pacijent ima ćelije raka u limfnim žlezdama, to znači da se tumor širi. Izgledi preživljavanja u tom slučaju mogu da zavise od vrste karcinoma koju neko ima. Na primer, Američko društvo za borbu protiv raka (ACS) definiše petogodišnju stopu preživljavanja na sledeći način, nakon što je rak regionalno uznapredovao, uključujući širenje na obližnje limfne žlezde:

  • 86 odsto za rak dojke
  • 35 odsto za rak pluća ne-malih ćelija
  • 16 odsto za rak pluća malih ćelija
  • 66 odsto za melanom.

Relativna stopa preživljavanja pomaže da se dobije predstavu o tome koliko dugo će osoba sa određenim stanjem živeti nakon dobijanja dijagnoze. Na primer, ako je petogodišnja relativna stopa preživljavanja 70 procenata, to znači da je verovatnoća da će osoba sa ovim stanjem 7 odsto verovatnije živeti 5 godina kao neko ko nije oboleo. Istraživanja iz 2016. pokazuju da je petogodišnja stopa preživljavanja kod kolorektalnog karcinoma između 70-80 odsto. Međutim, ako se rak proširi na limfne žlezde, ova stopa pada na 30 do 60 procenata.

Stopa preživljavanja se odnosi na procenat ljudi koji su još uvek živi, i to duže vreme nakon dobijanja određene dijagnoze. Na primer, petogodišnja stopa preživljavanja od 50 odsto znači da 50 procenata, ili polovina pacijenata, još uvek živo 5 godina nakon dobijanja dijagnoze. Rano otkrivanje i lečenje raka može da poveća šanse osobe za preživljavanje. Brza primena terapija i početak lečenja može da znači da rak kod neke osobe nema šanse da se proširi.

Postoje različiti tretmani kada se tumor proširi na limfne žlezde

Postoje različiti tretmani za lečenje raka koji se proširio na limfne žlezde. Jedna opcija je operacija za uklanjanje primarnog karcinoma i zahvaćenih limfnih čvorova. Međutim, ukoliko su limfne žlezde zahvaćene ćelijama raka to može da znači da je verovatnije da će se karcinom vratiti nakon operacije.

Dodatni tretmani za rak koji se proširio na limfne žlezde su:

  • hemoterapija, koja koristi lekove za ubijanje ćelija raka
  • imunoterapija, koja jača imunološki sistem osobe u borbi protiv ćelija raka
  • ciljana terapija, koja koristi lekove za identifikaciju i napad određenih ćelija raka
  • radiaciona terapija, koja koristi čestice ili talase visoke energije za uništavanje ćelija raka.

Simptomi koji govore da se rak proširio na limfne žlezde

Limfne žlezde su uglavnom male i teško ih je pronaći. Međutim, kada se rak proširi na limfne čvorove, oni mogu da postanu veliki i natečeni. Širenje ćelija raka na limfne žlezde možda neće uvek pokazati simptome. Ako postoji mala količina ćelija raka u limfnim čvorovima, oni možda neće izgledati otečeno. Pored toga, oboleli možda neće primetiti otečene limfne čvorove koji su duboko u njihovom telu. Čovek može da razvije simptome ako se karcinom širi na iz limfnih žlezda na druge delove tela. Simptomi metastatskog raka mogu da budu:

  • gubitak energije
  • neočekivani gubitak težine
  • bol
  • kratak dah
  • teškoće sa disanjem.

Šta se dešava kada se uklone limfne žlezde?

Hirurg može da odluči da ukloni limfne žlezde ako ih je zahvatio karcinom, odnnosno ako sadrže ćelije raka. Međutim, uklanjanje limfnih žlezda može da izazove druge probleme. Stručnjaci napominju da kada se limfne žlezde uklone, limfna tečnost u tom području više ne može da se odvodi, a to može da izazove nakupljanje limfne tečnosti u limfnim sudovima, što se naziva limfedem. Limfedem zatim može da izazove otok i bol u zahvaćenom području i može da postane doživotni problem.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
zoran
14:16, 11. 06. 2022.
Odgovori

Želeo bih da saznam još puno toga. ¿

Svetlana
6:58, 12. 06. 2022.
Odgovori

Operisala sam levu dojku bio je drugi stadium
Carcinoma imala sam kimoterapiju
Radio terapiju posle mije Doktor dao lek koji da pijem 10godina
Taj lek sam samo pila mozda 6meseci
I posle ponekad jos 3 meseca
Taj lek mise ogadio imala sam bolove u plućima I stomaku uzasne pa sam skroz prestala da ih pijem
Dali je opasno sto vise nepijem lek

Jana
23:34, 18. 10. 2022.
Odgovori

zdravo zanima me dete ima natecenu limfnu zlezdu ne vecy od 1cm vec visd od god dana isli smo kod girurga gledao ga uz kazs prosao neki jak virus i to tako ostalo isli smo na orl kod dermatologa kod pedijatra i svi su rekli isto on je ok ovako samo.sto je pre bio stalno bolestan i sad malo malo pa kaslje i slinavi imao je sa god dana jaku bakterijsku infekciju krvna slika je ok malo su snizeni limfociti on se ovako sve normalno ponasa da li imam razloga za brigu jer ja bas mnogi.brinsm nzm dal.da.idemo kod hematologa problem je sto nam.hematolog nije bas blizu molim.vas za savet dete jma 2 god i 3 meseca

Vesna
11:57, 29. 04. 2023.
Odgovori

Operisala sam karcinom materice pre godinu dana sve je bilo u redu nisam imala terapiju, na pregledu mi je napipana uvecana limfna zlezda magnetna je pokazala da je bas uvecana i potiskuje debelo crevo. Zanima me koliko brzo se karcinom siri u limfnim nodusima i kako se leci. Hvala

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo