Zdravlje

Uklanjanje bubrega – kada je i zašto neophodna ova procedura

Priredio/la: I. V.

Vađenje bubrega često je glavna opcija za lečenje raka bubrega, na primer, a uklanjanje ovog organa vrši se uz pomoć nekoliko metoda nefrektomije

Nefrektomija je hirurško uklanjanje, vađenje bubrega ili odstranjivanje samo dela ovog organa. U nekim slučajevima, hirurg može da ukloni bubreg kako bi se lečile određene bolesti bubrega, uključujući i  rak bubrega. Uklanjanje tumora bubrega ne samo da može biti efikasna opcija lečenja, već i može da pomogne u sprečavanju širenja raka na drugim mestima u telu.

Rak bubrega je jedna od 10 najčešćih karcinoma

Bubrezi su parni organi u obliku pasulja, koji uklanjaju otpadne materije iz tela, održavaju uravnotežen nivo elektrolita i regulišu krvni pritisak. Rak bubrega je jedan od 10 najčešćih karcinoma, a karcinom bubrežnih ćelija (RCC) je najčešći među karcinomima bubrega, čineći otprilike 9 od 10 slučajeva. Operacija je često glavni tretman za mnoge vrste raka bubrega. U zavisnosti od različitih faktora, kao što su stadijum i lokacija raka, hirurg može ukloniti deo bubrega, ceo bubreg, ceo bubreg plus okolno tkivo ili oba bubrega.

Zašto je neophodno uklanjanje bubrega?

Osoba sa rakom bubrega može da bude podvrgtnuta nefrektomiji kako bi se uklonio kancerozni tumor. Hirurško uklanjanje bubrega često je glavna opcija za lečenje tumora bubrega i to je odgovarajući pristup za sve stadijume raka bubrega. Cilj operacije je izlečenje raka, što je moguće  ako hirurg može potpuno da ukloni tumor. Ovaj pristup je pogodna opcija za mnoge ljude, jer većina pojedinaca može da živi zdrav život sa jednim bubregom. Pacijent takođe može dobiti i druge opcije lečenja – ciljanu terapiju, imunoterapiju i hemoterapiju.

Šta je nefrektomija?

Nefrektomija se opisuje kao hirurško uklanjanje celog ili dela bubrega. Postoje dve glavne vrste nefrektomije – delimična i radikalna.

Delimična nefrektomija – Kao što ime sugeriše, podrazumeva uklanjanje samo dela bubrega zahvaćenog karcinomom, a ostatak bubrega ostaje netaknut. Hirurg može da napravi rez na različitim mestima, u zavisnosti od različitih faktora, kao što je lokacija tumora. Delimična nefrektomija je tipično poželjna opcija za rak bubrega u ranoj fazi ili manje tumore prečnika manje od 4 centimetra. Dugoročni rezultati parcijalne nefrektomije su često slični onima kod radikalne nefrektomije, ali je prednost održavanje veće funkcije bubrega. Međutim, delimična nefrektomija zahteva stručnost iskusnog hirurga i možda nije pogodan za veće tumore, višestruke tumore, karcinome u sredini bubrega ili rak koji se proširio na limfne čvorove ili udaljene organe.

Radikalana nefrektomija – U radikalnoj nefrektomiji, hirurg uklanja ceo bubreg, obližnju nadbubrežnu žlezdu i limfne čvorove, kao i drugo okolno tkivo. Hirurg može da napravi rez u različitim oblastima, uključujući sredinu abdomena, ispod rebara ili leđa. Svaki pristup može biti prikladniji u zavisnosti od veličine i lokacije tumora. Radikalna nefrektomija može da podrazumeva uklanjanje nadbubrežnih žlezda, ali hirurg može da ih ostavi i netaknute ako je rak u donjem delu bubrega. Ako je tumor izrastao kroz veliku venu u bubregu (portalnu venu), koja se uliva u srce kroz drugu veliku venu (šuplju venu), hirurgu će možda morati da zaustavi pacijentovo srce na kratko tokom operacije kako bi uklonio tumor. Pacijent se stavlja na aparat za srce i pluća – kardiopulmonalni bajpas, kako bi se nastavila cirkulacija krvi.

Koje metode se koriste za uklanjanje bubrega?

Hirurzi mogu da obavljaju ove operacije koristeći različite metode:

LaparoskopijaLaparoskopska nefrektomija je minimalno invazivna operacija koja se izvodi dok je pacijent pod opštom anestezijom i uključuje upotrebu laparoskopa. To je kamera nalik štapiću, koju doktorsprovodi kroz niz malih rezova na stomaku. Lekar koristi laparoskop da pregleda trbušnu duplju i ukloni bubreg ili njegov deo kroz mali rez. Laparoskopska hirurgija nosi manji rizik od posthirurških komplikacija. Pacijent takođe može brže da se oporavi, kraće da boravi u bolnici i da ima manje rezove sa ovom vrstom nefrektomije.

Robotski asistent – Kod ove vrste operacije, hirurzi koriste robotskog asistenta, poznatog kao Da Vinčijev hirurški robotski sistem, za daljinsko izvođenje operacije. Robotski sistem može da pomogne u kontroli hirurških instrumenata sa većom preciznošću. I konvencionalna laparoskopska i operacija uz pomoć robota koriste slične pristupe, a glavna razlika je u upotrebi ručnih instrumenata u odnosu na robotske instrumente kojima hirurg upravlja sa udaljene konzole. Ovaj pristup takođe nudi mnoge prednosti, ali zahteva veštog hirurga obučenog za korišćenje Da Vinčijevog robotskog sistema.

Otvorena nefrektomija – Lekar obično neće predložiti otvorenu nefrektomiju. Međutim, u nekim slučajevima, to može da bude  najprikladniji pristup za bezbedno uklanjanje tumora. U ovoj proceduri, hirurg pravi rez u centru ili na strani abdomena. U nekim slučajevima će možda morati da ukloni i rebro. Hirurg zatim preseče cev koja prenosi mokraću u bešiku iz bubrega ili ureter. Takođe se presecaju krvni sudovi iz bubrega, a zatim uklanjaju bubreg pre zatvaranja reza.

Koje rizike nosi uklanjanje bubrega?

Svaka operacija nosi određene rizike. Potencijalni rizici nefrektomije mogu da budu:

  • krvarenje, što može zahtevati transfuziju krvi
  • alergijske reakcije na anesteziju
  • infekcija
  • posthirurška pneumonija
  • otkazivanje funkcije bubrega u preostalom delu bubrega

Kako izgleda priprema za uklanjanje bubrega?

Kako bi se pripremio za nefrektomiju, pacijent će možda morati da prođe neke testove kako bi se lekri uverili da je u odgovarajućem stanju za operaciju. Testovi mogu da uključuju:

  • testove krvi za proveru opšteg zdravlja i funkcije bubrega
  • rendgenski snimak grudnog koša kako bi se proverili da li su pluća zdrava
  • elektrokardiogram za proveru zdravlja srca.

Oko nedelju dana pre operacije, pacijent ide na procenu gde se sastaje sa svojim zdravstvenim timom. To može da bude dobar trenutak za postavljanje svih pitanja u vezi sa operacijom. Hirurg će posavetovati pacijenta kada treba da dođe u bolnicu i kada da prestane da jede i pije pre operacije.

Kako izgleda oporavak posle nefrektomije?

Nakon nefrektomije, osoba obično ostaje u bolnici 1 do 7 dana, u zavisnosti od vrste operacije. Kada je to moguće, važno je da operisana osoba ustane iz kreveta i počne da hoda kako bi se sprečilo stvaranje krvnih ugrušaka i kako bi se „probudila creva“. Medicinsko osoblje je tu da pruži pomoć pacijentu za obavljanje ovih aktivnosti, kao i da mu omogući da počne da unosi tečnost i polako počne da jede čvrstu hranu. Kada osoba bude otpuštena iz bolnice, dobiće lekove protiv bolova i omekšivače stolice. Zdravstveni tim će takođe dati uputstva u vezi sa svim ograničenjima povezanim sa određenim aktivnostima ili ishranom. U zavisnosti od pojedinca i vrste operacije, oporavak može da traje otprilike 4 do 8 nedelja, a doktor će takođe zakazati postoperativni pregled.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.