Naslovna / Zdravlje

Bol u dojkama i kada bi trebalo da se zabrinemo zbog njega

Priredio/la: O.M.|15:00 - 18. 08. 2022.

Bol u dojci kod žena, koji se može javiti u bilo kom periodu života. Hormonske promene imaju značajnog udela u nastanku kao i karakteru bola u dojkama

Bol u dojkama Bol u dojkama kod žena je česta pojava, a uzroci mogu biti različiti Foto:Shutterstock

Hormoni igraju veliku ulogu u razvoju tkiva dojke i bola koji se može razviti. Ovo je posebno važno kod žena, jer fluktuacije hormona uzrokuju da se kanali i žlezde u dojkama šire i smanjuju tokom ciklusa.

Šta obično uzrokuje bol u dojkama?

Iako svako može da doživi bol u grudima, on je češći kod žena zbog hormona poput estrogena i progesteron koji igraju veliku ulogu u fluktuaciji strukture i veličine tkiva dojke.

Tokom značajnih hormonalnih promena, kao što su trudnoća i dojenje, zapravo bi trebalo očekivati pojačanu osetljivost dojki, pa i bol koji prati ova stanja.

Većina bolova u dojkama se uklapa u dve kategorije: ciklični i neciklični bol.

Ciklični bol u grudima povezan je uglavnom sa menstrualnim ciklusom kod žena i veruje se da je delom uzrokovan promenama hormona. Bol se može razviti u različitim fazama ciklusa. Ali najčešći je na početku ciklusa ili tokom ovulacije.

Ciklični bol u dojkama neke žene jedva da osete, dok je za druge veoma mučan. Nije neuobičajeno da se ovaj bol oseća u samo jednoj dojci. Bol u grudima često počinje blizu pazuha i širi se.

Neciklični bol u dojkama može se pojaviti u bilo kom trenutku i nije povezan sa menstrualnim ciklusom. Ova vrsta bola je prilično neuobičajena. Može biti uzrokovano raznim stvarima, poput traume, povrede tkiva dojke ili čak artritisnog bola. Vrsta bola može varirati, ali obično je to kontinuirani bol koji se oseća u jednom određenom delu dojke. Može biti oštar i uporan.

Ciklične i neciklične bolove u grudima uglavnom uzrokuju stanja kao što su: traumatske povrede, određeni lekovi za kontracepciju ili antidepresivi, infekcije poput mastitisa ili apscesa dojke, trudnoća, menopauza, dojenje, nedogovarajući grudnjak…

Kada je vreme da se potraži pomoć lekara

U većini slučajeva bolovi koji se javlja u dojkama će nestati sami od sebe tokom određenog vremenskog perioda nakon promena odreženih navika ili načina života.

Međutim, ako primetite bilo koji od sledećih simptoma, važno je da zakažete pregled kod lekara radi uspostavljanja dijagnoze: groznica, iscedak iz bradavica, naglo povećanje bola ili  promene intenziteta bola.

Znak za alarm mogu da budu i: bolna kvržica, promene na koži, uvučena bradavilca ili bol u jednoj određenoj oblasti dojke.

Kako će lekar dijagnostikovati problem?

Lekar će započeti pregled za bol u dojkama tako što će vas pitati o vašoj i porodičnoj istoriji bolesti. Želeće da zna da li je neko u porodici imao rak dojke i sa koliko godina mu je, ako takvi slučajevi postoje, dijagnostifikovan.

Genetsko testiranje pomoću krvi ili bukalnog brisa može dati tragove o riziku od raka. Ali postoje i druga razmatranja koja je važno uzeti u obzir, kada je porodična anamneza u pitanju.

Lekar može predložiti mamografiju kako bi bliže pregledao tkivo dojke. Radna grupa za preventivnu raka dojke u SAD preporučuje da sve žene između 50 i 74 godine urade mamografiju dojke najmanje jednom u dve godine.

Druge metode koje mogu pomoći u identifikaciji promena tkiva, raka dojke ili drugih stanja mogu uključivati: testiranje krvi, ultrazvučno snimanje, CT skeniranje, kao i biopsiju dojke.

Biopsije su najčešći izbor za dijagnostifikovanje bolesti, kada je u pitanju dijagnostika kvržica na dojkama, koje su često povezane sa većim rizikom od raka.

Mamograf je obično izbor lekara kada je u pitanju dijagnostika bolova u dojkama i drugi problemi i on je veoma precizan kada je u pitanju otkrivanje raka dojke.

Ultrazvučno snimanje daje veoma precizne podatke nekih drugih stanja, koja nisu povezana sa tumorom, posebno kada su u pitanju žene mlađe od 30 godina.

Faktori rizika za rak dojke

Upoznavanje sa rizicima od raka dojke je veoma važno kada je u pitanju zdravlje grudi kod žena. Naša porodična anamneza mnogo doprinosi ukupnom riziku. Lekar, ali i osoba koja je u riziku od oboljevanja, trebalo bi da budetu svesni porodične istorije bolesti ili genetskih mutacija koje mogu povećati šanse za razvoj raka dojke.

Osim genetike, drugi faktori rizika za rak dojke uključuju: osobe koje imaju 50 godina ili više, ranu menstruaciju, kasnu menopauzu, povećanu gustinu dojki, prethodne terapije zračenjem, gojaznost, hormonska terapija…

Šta možete učiniti da ublažite bol u dojkama?

Lečenje bola u dojkama zavisi od uzroka. Lečenje raka dojke je složeno i zavisi od vrste i stadijuma raka.

Većina bolova u grudima koja nije uzrokovana tumorom, međutim, može se rešiti lekovima ili promenama u načinu života. Stvari koje možete učiniti da biste ublažili bol u grudima su: u konsultaciji sa lekarom promenite kontraceptivne pilule, ako ih koristite, savetuje se da smanjite unos kofeina, slane i masne hrane.

Veoma je važno da se uverite da je grudnjak koji birate baš za vaše grudi i da je udoban. Lekari savetuju da smanjite stres i korisite tehnike opuštanja koje vam prijaju.

Bol u dojkama može da se javi često, ali obično ne uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme. Većina žena će doživeti bol u grudima u nekom trenutku svog života, ali samo nekolicini će biti dijagnostikovan ozbiljan problem kao što je rak.

Ako ste zabrinuti zbog bolova u grudima, razgovarajte sa lekarom o simptomima. Obavezno pratite preporuke stručnjaka za redovne preglede i kontrole u cilju prevencije raka dojke.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo