Naslovna / Zdravlje

Čudne reakcije tela: Od „zamrzavanja“ mozga do štucanja

17:00 - 30. 06. 2022.

Neke reakcije našeg tela koje ne možemo da kontrolišemo umeju da nas uplaše, a većina od njih je zapravo potpuno bezopasna.

Neobične reakcije našeg teka Pojedine neobične reakcije tela umeju da nas zaplaše, a većina njih je zapravo bezazlena. Foto: Shutterstock

Reakcije tela ponekada mogu da budu veoma čudne i iznenađujuće, toliko da i sami ostanemo zatečeni čak i nekim nevoljnim delovanjem našeg organizma.

Neke od ovih stvari mnogi od nas su sigurno doživeli, a i nije isključeno i da su nas uplašili.

„Zamrzavanje mozga“

Da li ste čuli ili možda doživeli “glavobolju od sladoleda”? Ova pojava se dešava kada nešto hladno, što jedemo,  dotakne nerve u usnoj šupljini, izazivajući oticanje krvnih sudova u prednjem delu glave. Ovo brzo oticanje za posledicu ima takozvani “ubod u mozgu”. Ova neobična reakcija tela daje osećaj da vas je „probola“  igla kroz glavu, tačno u mozak. Rešenje postoji: pokušajte da jedete sladoled ili drugu hladnu hranu sporije da ne biste osetili ovu vrstu glavobolje.

Prekomerno znojenje

Prekomerno znojenje je „ubica raspoloženja“, a ovaj problem je veoma čest i dešava se kod potpuno zdravih ljudi. Iako se može javiti na licu, znojenje je obično gore na dlanovima, tabanima i ispod pazuhu. Lečenje može uključivati antiperspirante od aluminijum hlorida, injekcije botoksa, oralne lekove, blage električne šokove, a u ekstremnim slučajevima čak i  operaciju.

Vrtoglavica uzrokovana različitim problemima

Ako vas se čini da se soba pomera oko vas, to može biti vrtoglavica. Ponekad može da bude uzrokovana problemima unutrašnjeg uha ili oštećenjem nerva, a može  da traje od nekoliko minuta do čak nekoliko sati. Lečenje vrtoglavice zavisi od uzroka. Posetite svog lekara da biste ustanovili stvarne uzroke.

 Čudne reakcije „uspavanih ekstremiteta“

Da li ste ikada imali onaj tupi osećaj u ruci ili nozi koju nemate osećaj da pomerate? Ovaj privremeni i bezopasan osećaj je uzrokovan pritiskom na nerve, ostavljajući ih nesposobnim da prenesu poruke vašem mozgu. Lek je jednostavan: promenite položaj tela. Kako osećaj počinje da se vraća u to područje, možete osetiti trnce na neko vreme.

Štucanje kao nekontrolisana reakcija

Štucanje je nekontrolisana kontrakcija dijafragme. Previše ili prebrzo jedenje, preterivanje sa alkoholom ili gutanje vazduha mogu izazvati štucanje. Obično nestaje samo posle nekog vremena, ali možete isprobati neke tehnike za zaustavljanje štucanja kao što su zadržavanje daha ili brzo ispijanje vode.

Zapušene uši

Svi smo zevali na putovanju avionom da bismo „raspušili“ uši. Ono što radimo je izjednačavanje pritiska između unutrašnje i spoljašnje strane bubne opne kako se visina menja.

Taj osećaj zapuštenosti uha znači da se otvorila cev koja povezuje vaše srednje uvo sa zadnjim delom grla, oslobađajući pritisak. Da biste rešili ovu situaciju, takođe možete zatvoriti usta, držati nos i nežno duvati iili pokušati sa žvakanjem ili zevanjem.

 Grč u mišićima

Iznenadni grč mišića može trajati nekoliko sekundi, čak i nekoliko minuta. Dehidracija, prekomerna fizička aktivnost, iritacija nerava i nizak nivo određenih minerala, poput kalijuma, magnezijum i kalcijuma mogu biti uzročnici. Hodajte da biste ublažili bol ili protresite nogu i istegnite mišić. Ako grčevi potraju, konsultujte lekara.

Nakupljanje voska u ušima

Vosak u ušima pomaže u borbi protiv infekcije, održava uši zdravim, a naša tela se prirodno oslobađaju viška ušnog voska kroz otvor za uši. Kada pokušamo da očistimo uši štapićem ili drugim predmetom, možemo začepiti kanal čepom od ušnog voska. Simptomi  uključuju bol, svrab, zujanje u ušima ili gubitak sluha. Vaš lekar može ukloniti višak ušnog voska ispiranjem ušiju.

Prekomerni razvoj muških grudi

Ginekomastija je obično uzrokovana normalnim promenama nivoa hormona pri rođenju, u pubertetu ili  kasnije u životu. Za novorođenčad i dečake, odnos estrogena (ženskih hormona) i androgena (muških hormona) se vremenom izbalansira. Takođe do ovog stanja može da dođe kod muškaraca u starijoj životnoj dobi, a dovodi se u vezu  sa određenim lekovima, problemima sa jetrom, bubrezima ili tumorima. Procena lekara je važna da bi se došlo do osnovnog uzroka, ali samo po sebi, stanje je bezopasno.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo