Naslovna / Zdravlje

Zdravstvene greške koje najčešće prave muškarci

Priredio/la: O.M.|19:00 - 15. 07. 2022.

Muškraci su skloniji od žena da se prema svom zdravlju odnose ležernije i sa manje pažnje, pa često izbegavaju odlazak kod lekara

Zdravstvene greške Zdravtsvene greške koje prave muškarci su posledica njihovog ležernijeg odnosa prema zdravlju. Foto:Shutterstock

Zdravstvene greške  koje najčešće prave muškarci su često odraz njihove ležernosti prema nekim situacijama, koje se tiču zdravlja, ali i uverenja da tako nešto „ne može baš njima da se desi“. Međutim, to nije tako i ne bi trebalo olako shvatati odnos prema zdravlju i  zanemarivati ga.

Postoji 10 zdravstvenih grešaka koje najčešće prave muškarci:

1. Odbijaju da posete lekara

Već znate da treba da skinete nekoliko kilograma i smanjite unos piva i čipsa. Osim toga, osećate se dobro. Muškarci su genijalci kada je u pitanju pronalaženje razloga da ne odu kod doktora. Ali jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite za svoje zdravlje jesu redovne kontrole.

2. Misle da ne mogu da dožive srčani udar

Srčani udar je nešto o čemu većina muškaraca do 50. godine ne razmišlja. Brinu da se to ne desi njihovom ocu ili nekom starijem. Ali pretnja često postoji i za mnogo mlađe muškarce. Ako u vašoj porodici postoje nasledne bolesti srca, mogle bi da vam se dese i pre 50. godine.

3. Hrkanje nije uvek bezazleno

Otprilike polovina momaka koji hrču ima nešto što se zove opstruktivna apneja u snu. To je mnogo više od nerviranja osobe koja spava pored vas. Ovaj poremećaj može dovesti do prestanka disanja na nekoliko sekundi. Takođe je povezan sa srčanim oboljenjima i visokim krvnim pritiskom.

4. Izbegavanje krema za sunčanje

Ne govorimo samo o danima na plaži. Trebalo bi naneti proizvod sa SPF 30 ili više svaki put kada izađete napolje da biste sprečili rak kože. Većina muškarac nikada ne stavlja preparate za zaštitu od sunca na lice ili bilo koji drugi izloženi deo tela.

5. Odbijaju da potreže pomoć zbog problema sa impotencijom

Problemi u spavaćoj sobi nemaju nikakve veze samuževnošću. Velike su šanse da oni nisu uzrokovani stanjem uma. Glavni uzrok impotencije je obično nedostatak dotoka krvi u penis. Ovo takođe može biti znak problema sa srcem, pa je dobro ostavigti svoj ponos po strani i posetiti lekara.

6. Odbacuju lako ideju da mogu da imaju depresiju

Više žena nego muškaraca pati od depresije. Većina muškaraca ima predrasudu da je to „ženski problem“ i to je razlog koji često sprečava više od 6 miliona muškaraca, koji imaju simptome depresije, da potraže pomoć. Kao rezultat toga, sve više muškaraca se okreće drogama i alkoholu kako bi im pomogli da se osećaju bolje. Ovo samo čini depresiju mnogo težom za uočavanje i lečenje.

7. Zdravstveni problemi – prostata

Koliko puta u toku dana idete u taolet? Zaista, ko ima vremena to da prati? Možda bi trebao. Ako posetite više od osam puta dnevno ili više od dva puta noću, to bi moglo biti više od uobičajenih fizioloških potreba. Moglo bi da bude signal da postoje određene smetnje. To može biti znak medicinskog problema kao što je uvećana prostata, preaktivna bešika ili čak neki oblici raka. Ne treba odlagati odlazak kod doktora u ovakvim situacijama.

8. Izbegavaju odlazak kod stomatologa

Žene češće od muškaraca idu na rutinske stomatološke preglede. Ali i muškarci bi trebalo redovno da posećuju zubara. Ne samo zato što mogu uočiti i sprečiti oralne probleme, već prilikom poseta zubaru, na osnovu zadaha iz usta, takođe se mogu otkriti simptomi bolesti kao što su dijabetes, Kronova bolest, lupus, pa čak i leukemija.

9. Drže se krompira i mesa umesto da jedu povrće i voće

Retki su muškarci koji u ishrani imaju dovoljno voća i povrća. Lekari predlažu četiri do pet porcija voća i povrća dnevno kako bi se održalo zdravlje srca. Ako to nije dovoljan argumet, konzumiranje voća i povrća takođe smanjuje šanse da će doživeti moždani udar, rak ili imati probleme sa varenjem.Zdraviji način ishrane može pomoći u držanju  šećera u krvi pod kontrolom.

10. Iskušavaju sudbinu

Neki muškarci jednostavno vole da piju, puše, kockaju se, voze brzo i obožavaju ekstremne sportove. Naravno da su ove stvari zabavne, ali mogu biti i loše za zdravlje. Istina je da muškarci češće od žena imaju ovakve poroke. Neki od muškaraca malo brinu o ishodu svojih postupaka, koji mogu da ih koštaju života i zdravlja. Ponekad se isplati razmisliti dvaput.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo