Naslovna / Zdravlje

Šta utiče na životni vek osoba koje imaju rak želuca

Priredio/la: I. V. |17:00 - 17. 07. 2022.

Stručnjaci ističu da je najveća zabluda da određena hrana može da bude lek za karcinom, jer, ako se u organizmu odvijaju inflamatorni procesi, promene u ishrani ne funkcionišu dobro

rak želuca Otkriveno šta sve utiče na očekivani životni vek pacijenata sa uznapredovalim rakom želuca Foto: Shutterstock

Uznapredovali rak želuca je bolest u kojoj se maligne ćelije formiraju u sluzokoži želuca i brzo šire, a starost, ishrana i bolesti stomaka mogu da utiču na razvoj ovog karcinoma. Naučnici sa Masaryk University u Češkoj Republici istraživali su šta utiče na očekivani životni vek pacijenata sa uznapredovalim rakom želuca, i otkrili su da je kod agresivnih, uznapredovalih tumora, kao što je karcinom želuca, inflamatorni odgovor u krvi glavni pokretački faktor za progresiju, napredovanje bolesti. Istraživanje je objavljeno u Annals of Oncology, a analiza je vršena na osnovu podataka više od 500 pojedinaca, koji su bili lečeni u okviru kliničkog ispitivanja pre nekoliko godina.

Uznapredovali rak želuca pogoršava se upalnim procesima u krvi

Istraživački tim je u svojoj analizi koristio određene vrednosti u krvi, koje ukazuju na upalni odgovor u telu, kao i merenja kvaliteta mišića.

– Iz naših nalaza, može se zaključiti da je kod agresivnih tumorskih bolesti, kao što je, na primer, karcinoma želuca, inflamatorni odgovor u krvi pokretački faktor za progresiju bolesti. Ova pojava je usko povezana sa razvojem sarkopenije i gubitkom mišićne mase – objašnjava profesor Hacker, lekar u Leipzig University Hospital. Lekari su takođe otkrili da se kod pacijenata, koji su bili podvrgnuti hemoterapiji u okviru ispitivanja, i kod kojih bolest nije dalje napredovala, nivo upale izmeren u krvi značajno smanjio.

Od čega zavisi životni vek osoba koje imaju uznapredovali rak želuca

Kada je reč o prognozi, naučne rasprave do sada su pridavale veliki značaj parametrima mišića, što je dovelo do hipoteze da mere za poboljšanje stanja mišića pacijenata sa tumorom mogu zauzvrat da produže njihov životni vek.

– Otrktili smo da su nivoi upale krvi i sarkopenija usko povezani. Suprotno našim nalazima u prethodnoj studiji, sada znamo da kvalitet mišića i mišićne mase nije odlučujući faktor za očekivani životni vek pacijenata sa uznapredovalim rakom želuca – objašnjava profesor Hacker, sumirajući ključnu poruku istraživanja i dodaje da se „uticaj na inflamatorni odgovor pojavljuje kao ključni cilj za poboljšanje prognoze i sarkopenije“.

Promene u ishranu nisu dovoljne ako postoje upalni procesi u krvi

Za lečenje sarkopenije, stručnjaci često predlažu promene u ishrani. Međutim, takođe je poznato da promene u ishrani ne funkcionišu dobro kada se u krvi otkriju povišeni inflamatorni markeri. Ovi novi podaci studije ukazuju da efikasna terapija tumora smanjuje inflamatorne odgovore, što bi moglo da postavi dobru osnovu za efikasne nutritivne intervencije – poručuje profesor Hacker. Buduće studije bi morale da razjasne da li se nalazi mogu preneti na druge tipove tumora i kako različite terapije tumora ili drugi tretmani utiču na inflamatorne odgovore u krvi.

Stručnjaci ističu da je najveća zabluda da je određena hrana lek za karcinom, jer, kako navode, pacijentima je svakako potrebna veoma dobro izbalansirana ishrana, kao pomoćna terapija koja će osnažiti organizam i savladati bolest.

– Neko se opredeli samo za živu hranu ili isključivo za makrobiotiku ili čisto vegansku ishranu. U većini slučajeva to ljudima dodatno odmogne. Dolazi do manjka minerala i vitamina, pothranjenosti, a neke osobe propagiraju štetne načine ishrane, koji nisu dobri za ljude bolesne od bilo čega, a kamoli od kancera – naglasio je u razgovoru za portal eKlinika, specijalista strukovni nutricionista dijetetičar Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava“ u Beogradu Aleksa Rašević.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Dusan. Petrovic
21:43, 27. 07. 2023.
Odgovori

Operisao. Sam. Zeludac. Potpuno. Odstranjen.
Dosta. Sam. Izgubio. Na kilazi.
Misicna. Massa je. Jako. oslabila.
Dosta. Sam izgubio na kilazi.
Kako. Sebi. Pomoc i. Dalje
Stallones. Gebim Nas kilazi.
Trosim imatinib. 400 mg
Od. 20. juna prosle. Godine
Nikako. Se. Nemogu Dobro oporaviti.
Molim. Vas. Za. SAVJET.
Sve. Sam. Pokusao. Ali. Nista ne. Pomaze.
Volio. Bi. Da. Dobijam. Malo na Kg.
Sta. Uciniti
Puno. Vam. Hvala.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo