Naslovna / Zdravlje

Trnjenje ruku može biti posledica promena na vratnoj kičmi, ali i nekih progresivnih bolesti

Piše: Marijana M.Rajić|9:00 - 18. 07. 2022.

Pored trnjenja, može da se javi utrnulost, kada se opisuje osećaj „umrtvljene“ ili „obramrle“ ruke, a nekada uz ove senzacije može postojati i bol, opisuje dr Aleksandra Pavlović, neurolog

Trnjenje ruku, dr Aleksandra Pavlović Dr Aleksandra Pavlović; Iako tegobe mogu da budu prolazne, trnjenje ruku nije simptom koji treba zanemariti Foto: Privatna arhiva / Shutterstock

Trnjenje ruku je čest osećaj koji se ponekad javlja iz racionalno objašnjivih razloga, kakvo je trnjenje kao posledica položaja u toku noći. Međutim, osećaj trnjenja može da pređe u obamrlost ili da bude posledica trauma, infekcija, nekih životnih navika, pa i ozbiljnih bolesti različite etiologije.

Trnjenje ruku izazivaju poremećaji nervnih struktura

Trnjenje jedne, obe ruke ili pojedinih prstiju ruku je među najčešćim smetnjama koja ljude dovode neurologu. Naglo nastala utrnulost jedne polovine tela, ruke i noge, sa ili bez zahvatanja lica, zahteva hitno javljanje lekaru. Tada se najverovatnije radi o akutnom moždanom udaru, ishemijskog ili hemoragijskog tipa.

– Za tegobe u vidu trnjenja ruku odgovorne su bolesti nervnih struktura, koje su zadužene za prenošenje osećaja dodira na rukama. To mogu biti pojedinačni nervi (najčešće nervi medijanus ili ulnaris, n. medianus, n. ulnaris), vratni nervni korenovi (takozvani cervikalni korenovi) ili nervni pleksus (cervikobrahijalni pleksus ili splet) koji nastaje iz vratne (cervikalne) kičmene moždine. Ovo su bolesti perifernog nervnog sistema. Posledica su degenerativnih, zapaljenskih, kompresivnih ili tumorskih patoloških procesa. Ukoliko postoji utrnulost jedne polovine lica i tela (ruke i noge), najverovatnije se radi o patološkom procesu u mozgu, koji može biti vaskularne, autoimune ili tumorske prirode – objašnjava docent dr Aleksadra Pavlović, neurolog, u razgovoru za eKlinika portal.

Trnjenje ruku u različitim delovima dana ili kao posledica nekih svakodnevnih aktivnosti

Postoje neke specifičnosti pojave trnjenja u rukama koje mogu da nam ukažu na mogući uzrok. Trnjenje ruku u toku noći obično je posledica pritiska ili kompresije na neki od nerava zbog „nezgodnog“ položaja ruke. Tada nas iz sna budi osećaj „obamrle“ ruke, koja je i slabija. Najčešće se radi o padu i utrnulosti šake, koja je posledica pritiska na radijalni nerv (n. radialis). Ove smetnje su obično prolazne.

– Sa druge strane, preterana upotreba šaka, na primer, prilikom kucanja na kompjuteru ili nekih drugih stereotipnih radnji koje se višestruko ponavljaju, može dovesti do sindroma karpalnog tunela. Tada nam deo šake utrne i zaboli u toku rada, i često prija da se ruka „protrese“. Treće, ukoliko dođe do „iskakanja“ vratnog diskusa (hernijacija) u cervikalnom segmentu kičmene moždine, moguće je da se javi utrnulost i bol duž ramena i ruke ka prstima šake. U ovim slučajevima obično postoji podatak o nastaku smetnji posle podizanja tereta ili „nezgodnog“ okretanja vrata. Kada postoji polineuropatija, trnjenje ruku se javlja uz trnjenje i grčeve nogu, koji su posebno izraženi noću – opisuje naša sagovornica.

Padovi, mehaničke povrede, kao i nasledne bolesti mogu da izazovu trnjenje ruku

Kada nam trnu ruke, prvo što većina pomisli je da se radi o nečemu prolaznom. Međutim, postoje i neke bolesti koje mogu da budu okidač i suštinski uzrok. Dr Pavlović navodi da je iza trnjenja ruku najčešće prisutna patologija vratne kičme u smislu razvoja degenerativnih promena na diskusima (hrskavica). Oni se, nalaze između pršljenova i mogu da se pomere i pritisnu korenove nerava za ruke, objašnjava neurolog, i dodaje:

– Padovi i mehaničke povrede takođe mogu dovesti do oštećenja korenova i pleksusa nerava za ruke, pa i samih nerava. Polineuropatije, u kojima dolazi do obično simetričnog zahvatanja više nerava, mogu biti nasledne ili stečene. Najčešće stečene polineuropatije su posledica šećerne bolesti, alkoholizma, autoimunih bolesti, nekih infekcija ili nedostatka nekih vitamina. Oštećenja pojedinih nerava mogu nastati usled pritiska na nerv duž njegovog toka, usled preloma kostiju, tumora i slično.

Kako pacijenti najčešće opisuju simptome trnjenja ruku i kada postoji sumnja na patološki proces

Trnjenje ruku, odnosno bilo kod dela tela, obično se opisuje kao mravinjanje, bockanje, žarenje ili peckanje. Smatra se nadražajnim simptomom. Međutim, može postojati i osećaj utrnulosti ili anestezije ruku, kada se opisuje osećaj „umrtvljene“ ili „obramrle“ ruke. Nekada uz ove osećaje može postojati i bol. Važno je dobiti podatak o tome u kom delu ruke postoji izmenjen osećaj ili bol, jer to ukazuje na lokalizaciju patološkog procesa. Lekari takođe treba da pitaju da postoji sličan osećaj u nogama (stopalima) ili drugim delovima tela, što bi ukazivalo na polineuropatiju – kaže dr Aleksandra Pavlović.

Moguće dijagnostičke metode za rešavanje problema

Kao i kod drugih neuroloških simptoma, ističe dr Pavlović, i kod trnjenja ruku anamneza i neurološki pregled su najvažniji za postavljanje radne dijagnoze. Ukoliko se sumnja na patološki proces na perifernom nervnom sistemu (nervni korenovi, pleksusi i periferni nervi), onda se, prema njenim rečima, koristi neurofiziološki metod koji se zove elektromioneurografija (skraćeno EMNG).

Ukoliko klinička slika ukazuje na moguće zahvatanje moždanih ili struktura vratne kičme, onda je metoda izbora snimanje magnetnom rezonancijom (MR), osim ako se sumnja na akutni patološki proces (npr. moždani udar). Tada, upozorava neurolog, postoji indikacija za hitan skener mozga.

Da li se trnjenje javlja i kod mlađih osoba, a kakve su prognoze

Pitali smo i da li je trnjenje najčešće „rezervisano“ za starije osobe, javlja li se i kod mlađih, i sa kojim razlozima. Dr Pavlović potvrđuje da trnjenje ruku prati i osobe mlađe životne dobi i da kod njih ovakve smetnje obično ukazuju na nasledne bolesti koji su generalno retke (Šarko-Mari-Tut-ova bolest, amiloidoza, Fabrijeva bolest). Drugi uzroci se odnose na mehaničko oštećenje. A što se tiče prognoze i lečenja, doc.dr Aleksandra Pavlović, neurolog, kaže:

– I jedno i drugo zavisi od uzroka smetnji. Kod naslednih bolesti, smetnje su obično progresivne. Posle traume, u zavisnosti od njene težine se može očekivati izvestan stepen oporavka. Vitaminske karance se leče nadoknadom vitamina koji nedostaju u telu. Ukoliko se radi o posledici dijabetesa ili sistemskih autoimunih bolesti, vrlo je važno lečenje osnovnog oboljenja. Postoje lekovi koji se mogu primeniti za osećaj trnjenja, žarenja i paljenja ali koji ne deluju na uzrok tegoba, odnosno deluju simptomatski. Simptomatsko lečenje je važno jer dugotrajne neprijatne senzacije u udovima mogu da ometaju u svakodnevnim aktivnostima i utiču na kvalitet života. U svakom slučaju, trnjenje ruku nije simptom koji treba zanemariti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Svetlana Bekcic
14:38, 18. 07. 2022.
Odgovori

Posle udesa mojoj cerki trne samo donji deo sake. Pila je razne lekove, sto su joj neurolozi prepisivali. Uradila je odmah skener glave I vratnog Dela kicme I nista nije pokazali. Sve je bi-lo OK. Uradila je I EMNG I tu su joj rezultati dobrim. Da li prepirucujete da uradi I magnetnu vratni deo kicme. Napominjem da nikakve druge smetnje nema sem trnjenja sake na obe ruke. To traje od avgusta prosle god.
Veliki pozdrav

Паун 54
14:40, 18. 07. 2022.
Odgovori

Мени трне десна нога од малог прста ,преко целе пете , нешто мало дуж целе ноге до дебелог меса.

Svetlana Bekcic
14:40, 18. 07. 2022.
Odgovori

Posle udesa mojoj cerki trne samo donji deo sake. Pila je razne lekove, snimila

sto su joj neurolozi prepisivali. Uradila je odmah skener glave I
vratnog Dela kicme I nista nije pokazali. Sve je bi-lo OK. Uradila je I EMNG I tu su joj rezultati dobrim. Da li prepirucujete da uradi I magnetnu vratni deo kicme. Napominjem da nikakve druge smetnje nema sem trnjenja sake na obe ruke. To traje od avgusta prosle god.
Veliki pozdrav

Jelica
18:29, 18. 07. 2022.
Odgovori

Svida mi se treba se vodit racuna o svakoj bolesti

Fofi
18:48, 18. 07. 2022.
Odgovori

Meni trne obe pete,stapala,a po nekada i cela leva ruka,kazu da imam MS😑😒

Radomir
22:23, 18. 07. 2022.
Odgovori

Imao sam pad na leđa i to dva puta, trnu mi prsti na levoj i desnoj ruci takođe i na nogama, imam povredu vrata i teško se krećem

Dragana
23:45, 18. 07. 2022.
Odgovori

Kada sam duže savijena osećam utrnulost u predelu debelog mesari butina,a kada se uplaši zbog nečega ruke mi utrnu od prstiju do laktova,ali samo trenutno

Narcisa
0:28, 19. 07. 2022.
Odgovori

Imam.neurolosko oboljenje epilepsije40g i 69g krvni sudovi i povreda noge nokti dermatolosko onoljenje i trnjenjevruju nogu i bol u nokti braon palac a do njega vrn i uvija se deblja i pri hodu bol u fonji eo ledja a ruke sake bole reuma al i ceste glavobolje sva vecim.pritiskom ili u normali veci nizzi 120 sa 80 ili 130sa 100 tad i ko trnci u noge stopalo nokti a jedva se krecem.na levu nogu a ruke bole sake prsti ramena a pri vecem teretu imam.izrazene zile izmad lakta i boli a i pijem terapiju za epilepsiju phenobarbiton od mladost 17godine i nisam mogla radit niti ostvariti radni staz za penziju kao i dal imam prava na tudju negu da dobijem kao neuroloski dugo bolesnik sa redjim napadima kad se jave kad gore i traje minut do tri kad do minuta uz simptome koje ima epilepsija 40g al imam stalne glavobolje i u vezi nokti noge i ruke sake prsti ramena boli a i menopauzi sam 4godine bez ciklusa.

Marjan Gilezan
9:20, 19. 07. 2022.
Odgovori

Poštovani.5.10.1991.godine sam ranjen u donji deo nadlaktice,puščanim metkom 5.56mm,usled čega je došlo do rasprsnuća kosti i dela desnog lakta,i pareze jer su fragmenti kosti oštetili radijalis.Posle nepunih 4 meseca vraćena mi je funkcija šake a ruka mi je ostala kraća 6cm i sa ograničenim pokretima u zglobu lakta.50 posto invalidnosti.U zadnjih godinu dana mi jako trne šaka i prsti,dolazi do jake obamrlosti i grčenjs prstiju šake.Nemam osećaj u jagodicama i teško mogu da hvatam sitnije predmete.Podneo sam zahtev za reviziju tj.povećanje invalidnosti,međutim odbijen sam.Kakvo je Vaše mišljenje i savet u vezi svega navedenog.Priznati sa rvi.Hvala unapred.
S poštovanjem
Marjan Gilezan

Milesa Simic
21:52, 15. 11. 2022.
Odgovori

Molim Vas sta da radim,imam problem sa trnjenjem prstiji na rukama nocu pri budjenju…Hvala Vam u napred! Srdacan i topao pozdrav.Mila Kragujevac…

Nada
5:23, 25. 01. 2023.
Odgovori

Od prve trudnoce pre 35 godina mi trnu ruke,sake.Idem u banju svake godine na terapije ali nema poboljsanja.Pocnu da trnu kako se budim i ceo dan dok ne zaspem.Nocu mi ne trnu.Molim vas savet i pomoc.Hvala!

Neša Brdža
8:56, 30. 05. 2023.
Odgovori

Imao sam tvrd vrat kao kamen, mišići u vratniom delu su mi bili toliko tvrdi da je to neshvatljivo i teško da opišem, bolovi 24 sata, stvarala mi se velika nervoza 🙁 Probao sam fizioterapiju laser terapiju, struju,akupunkturu, Ribarsku banju, razne kostolomce, kiropraktičare itd.Snimak na magnetnoj rezonanci je pokazao diskus herniju između C5-C6 i C6-C7,imao sam trnjenje desne ruke u predelu iznad lakta… Sve što sam probao mi je oduzimalo vreme i davalo lažnu nadu 🙁 Pomoglo mi je istezanje, vertikalno istezanje, bez cimanja levo desno, samo vertikalno, sa spravom kojoj sam dao ime babica na osnovu ideje iz stare Srpske metode lečenja kako su stare žene lečile bebama „smašen“ vrat, problem sa gutanjem, zadavljivanjem itd Jaka sila istezanja, kontrolisanog istezanja,vraća pršljenove na pravilno odstojanje od nabijenosti, to je meni pomoglo, nije bilo na brzinu i dlanom od dlan, ali za mesec dva redovnog i upornog istezanja, pokušaja u početku jer mi je trebalo vreme da se naviknem i prilagodim, da pobediom strah, neprijatan osećaj, bolove…sada se osećam preporođeno , bez bolova, bez tvrdih mišića i bez diskus hernije.Preporučujem svima da probaju, najjeftinije i najiskrenije lečenje ♥

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo