Naslovna / Zdravlje

Veće izlaganje sunčevoj svetlosti izaziva glad kod muškaraca

Priredio/la: I. V. |19:00 - 21. 07. 2022.

Izraelski naučnici otkrili da su muškarci češće gladni tokom leta, a za to je zaslužan hormon gladi zvani grelin, koji kod žena reaguje savim drugačije

glad Što više vremena provode izloženi svetlosti, muškraci su više gladni Foto: Pexels

Pojačanu glad kod muškaraca izaziva izlaganje sunčevoj svetlosti tokom leta, utvrdio je tim istraživača sa nekoliko institucija u Izraelu, kolege sa Columbia University i iz Instituta za dijabetes i gojaznost u Nemačkoj. U svom radu objavljenom u časopisu Nature Metabolism, grupa naučnika opisuje svoju studiju podataka dobijenih iz izraelske zdravstvene ankete.

Muškarci jedu više tokom letnjih meseci jer češće osećaju glad

Prethodno istraživanje pokazalo je da izlaganje sunčevoj svetlosti ima prednosti, kao što je podsticanje proizvodnje vitamina D, ali i nedostatke, kao što su oštećenje kože i veći rizik od raka kože. U ovoj novoj studiji, istraživači su otkrili da bi više sunčeve svetlosti tokom leta moglo da ima još neke mane, pre svega za muškarce, a to je da se osećaju stalno gladnim.

Naučnici su istraživali načine na koje sunčeva svetlost može da dovede do raka kože kod miševa  kada su primetili da mužjaci postaju gladniji kada su izloženi UV svetlosti. Zaintrigirani, zapitali su se da li isto može da bude i slučaj sa ljudima. Kako bi to saznali, dobili su podatke iz vladinog upitnika o brojnim zdravstvenim i nutritivnim problemima, koji je poslat ljudima širom Izraela. Otkrili su da muškarci imaju tendenciju da jedu više tokom letnjih meseci nego tokom drugih godišnjih doba. Tačnije, otkrili su da su muškarci tokom leta unosili približno 15 odsto više kalorija, što su pripisali većoj izloženosti sunčevoj svetlosti. 

Hormon gladi zvani grelin aktivira neurone u hipotalamusu

Istraživači su bliže analizirali hormon grelin – opšte poznat kao hormon gladi. Prethodna istraživanja su pokazala da ga proizvode ćelije u želucu, a ponekad i u pankreasu, tankom crevu i mozgu. Grelin se transportuje kroz krvotok, aktivirajući neurone u hipotalamusu, koji reaguje stvaranjem osećaja gladi. Takođe je utvrđeno da hormon utiče i na druge oblasti mozga, kao što je amigdala, koja može da stimuliše proizvodnju dopamina. Poznato je da nivoi grelina rastu i tokom perioda gladi i neposredno pre konzumiranja obroka.

Testiranje na miševima pokazalo je porast nivoa grelina kod mužjaka izloženih UVB zračenju. Lučenje hormona je takođe otkriveno u uzorcima kože, koje su dobili muškarci dobrovoljci koji su bili izloženi UV svetlosti u laboratorijskim uslovima. Kod žena, s druge strane, estrogen ometa interakciju p53-hromatina na promotoru grelina, blokirajući tako grelin i ponašanje povezano sa povećanim apetitom i konstantnom glađu kao odgovorom na izlaganje UVB svetlosti, navode istraživači.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo