Naslovna / Ishrana

Zašto smo stalno gladni, iako smo jeli pre sat vremena

Priredio/la: D.T.|13:00 - 14. 10. 2021.

Telu je potrebno 20 minuta da oseti sitost, zato jedite polako i uživajte u hrani

omega 3 masne kiseline - hrana Telu je potrebno 20 minuta da oseti sitost Foto: Shutterstock

Gladni ste, iako ste pre nepunih sat vremena ručali i stomak vam je pun. Postoji mnogo razloga za ovu pojavu, s kojom se sreće mnogo ljudi. Možda grešite pri izboru namirnica, izloženi ste pojačanom stresu ili samo ne pijete dovoljno vode. Uzrok stalne gladi u nekim slučajevima može da bude i bolest, upotreba nekih lekova ili stanje kao što je trudnoća.

Izbor namirnica

Nikako nećete propusti krofnu ili picu, dok ste na poslu, pun vam je stomak, ali želite još nešto. Namirnice koje brzo dižu šećer, kao što su slatka pića, testenine ili bombone neće vam obezbediti dovoljno energije na duže staze, a brzo ćete ponovo biti gladni. Bolji izbor su vlakna, cela zrna, sveže voće i povrće, masti koje imaju dosta omega 3 masnih kiselina kao što su riba, koštunjavo voće i proteini u vidu jaja, pasulja ili piletine.

Pojačan stres

Kada smo izloženi povećanom stresu, u telu raste nivo kortizola hormona, koji otvara apetit i koji nas tera da unosimo velike količine hrane. Kada se nivo kortizola vrati u normalu, uspostavlja se ravnoteža i čovek nema više potrebu da pojede sve što mu dođe pod ruku.

Žeđ

Često se meša osećaj gladi i žeđi, pa mnoge osobe umesto da popiju čašu vode, pojedu nešto. Pokušajte da prvo pijete vodu, ako ste i dalje gladni – jedite. Voda će hidrirati telo, i zaštiti organizam od prejedanja.

Šećer i skrob

Kada jedete šećer i skrob, poput krofni, peciva ili slatkih napitaka, organizam odjednom mora da svari velike količine šećera. Telo tada oslobađa hormon insulin, koji pomaže ćelijama da šećer koriste kao gorivo ili da ga čuvaju za kasnije. Nagli rast šećera, može dati signal telu da proizvodi više insulina nego što vam je potrebno. Sve na kraju može rezultirati padom šećera i potrebom za dodatnim kalorijama.

Dijabetes

Dijabetes je stanje kada telo ima problem sa energijom. Možda ćete intenzivnije osećati glad, jer organizam misli da mu je potrebno više goriva. Problem je što telo nije u stanju da unete kalorije pretvori u gorivo, koje će mu dati preko potrebnu energiju. Polifagija je termin koji lekari koriste za ekstremnu glad i ona može biti simptom dijabetesa. S druge strane, usled dijabetesa je moguće, da izgubite na težini, više mokrite i da se osećate stalno umorno. Ukoliko primetite ove simptome razgovarajte s lekarom.

Nizak nivo šećera

Hipoglikemija je sniženje nivoa šećera u krvi i suprotna je povišenom šećeru u krvi, koji se najčešće sreće kod dijabetesa. Telo nema dovoljno goriva, ili glukoze u krvi. Pacijenti se osećaju umorno, slabo, vrti im se u glavi. Stanje se uočava i kod osoba koje nisu nekoliko sati jele. Možda je potrebno samo da imate češće obroke i unesete u organizam ugljene hidrate kada osetite neki od navedenih simptoma.

Trudnoća

Neke buduće mame, malo jedu, naročito u prvim nedeljama trudnoće, a neke jedu za dvoje i imaju osećaj da su stalno gladne. Dešava se da žude za nekim posebnim namirnicama ili da osete mučninu i na pomisao hrane, koju inače vole. Ukoliko imate neki od ovih simptoma obratite se ginekologu.

Prebrzo jedete

Ukoliko spadate u red onih koji gutaju hranu, nećete dati telu dovoljno vremena da registruje sitost. Nastojte da jedete polako, uzmite manje zalogaje, zvaćite hranu i uživajte u jelu. Telu je potrebno 20 minuta da oseti sitost.

Ne dopada vam se hrana

Nauka je i za ovaj problem osmislila naziv, zove se indeks sitosti. Ista količina kalorija hrane koja nam se dopada izaziva veći osećaj sitosti. Većina ljudi više voli pečeni krompir ili pomfrit, od pire krompira, pa će ih zato više zasititi pečeni krompir, iako ima isti broj kalorija kao i pire.

Videli ste ili namirisali nešto ukusno

Miris sladoleda ili sveže pečenog peciva, može izazvati neodoljivu potrebu za tom hranom, mada niste uopšte gladni. Pokušajte da otkrijete ove izazivače gladi.

Uzburkane emocije

Mnoge osobe traže utehu u hrani kada su uznemirene, tužne ili depresivne. U ovakvoj situaciji, ako niste stvarno gladni, pokušajte da se okrenete nekoj aktivnosti koja vam pričinjava zadovoljstvo. Družite se sa prijateljima, idite u prirodu, slušajte muziku koju volite, pokušajte da budete fizički aktivni. U slučaju da duže vremena osećate tugu, da ste depresivni ili anksiozni do te mere da ova stanja remete vaš svakodnevni život, potražite stručnu pomoć.

Hiperaktivna štitna žlezda

Umor, nervoza, stalan osećaj gladi česti su pratioci pojačanog rada štitne žlezde. Pokušajte da proverite u kakvom je stanju, jer šta god da se dešava to se može uspešno tretirati dobrim lekovima i odgovarajućom ishranom.

Lekovi

Nekada lekovi mogu da pojačaju apetit. Medikamenti za terapiju depresije ili promene raspoloženja, kao i određeni antihistaminici, antipsihotici i kortikosteroidi mogu uticati na povećan osećaj gladi. Recite doktoru, ako posle promene terapije osećate pojačanu glad.

Nedovoljno sna

Nedostatak sna može poremetiti ravnotežu hormona gladi (leptina i grelina) i pojačati potrebu za jelom. Verovatno je da ćete u ovom stanju posegnuti i za nekim visokokaloričnim grickalicama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor