Naslovna / Ishrana

3 domaća recepta za zdrave sladolede bez šećera, mleka, jaja i aditiva

Priredio/la: M.R.|15:00 - 27. 06. 2021.

Ukoliko želite da znate šta tačno sadrži sladoled koji jedete, donosimo tri domaća recepta za zdravu letnju poslasticu

sladoled -domaći-bez aditiva-recept Banane imaju idealnu strukturu koja postaje kremasta kada se ispasiraju ili usitne Foto: Shutterstock

Za pripremu više vrsta domaćeg sladoleda, koji mogu da konzumiraju svi, pa i deca, trudnice, kao i osobe sa dijabetesom (uz konsultaciju sa lekarom), glavni sastojak su banane, sezonsko voće, malo koštunjavog voća i crna čokolada, a preporučljivo je i da pustite mašti na volju. Poneka šipka vanile ili cimeta mogu da posluže i kao dekoracija i kao sastojak, a ako vam sve ovo nije dovoljno slatko, dodajte steviju (prirodni zaslađivač, sa minimumom emulgatora). Najveća prednost ovakvog načina pripreme je što sladoled ne sadrži dodati šećer i štetne veštačke boje, zaslađivače, konzervanase, aditive i emulgatore, među kojima je i opasni karagenan, koji se nalazi u većini sladoleda.

Domaći sladoled od banana i sezonskog voća

Banane imaju idealnu strukturu koja postaje kremasta kada se ispasiraju ili usitne, a dovoljno su slatke da mogu da zadovolje sve ukuse.

Sastojci:

  • banane
  • sezonsko voće
  • vanila (po želji)

Priprema:

Banane oljuštite i iseckajte na kolutiće, pa ih stavite u zamrzivač na dva sata. Sezonsko voće po izboru (borovnice, jagode, aroniju, maline, višnje, kupine) ne morate da zamrzavate, samo ga iseckajte. Kada se banane zamrznu, izvadite ih i stavite u blender. Možete da dodate i neki sastojak po želji, samo vodite računa da ne bude previše tečne strukture (izbegavati sokove), da masa bude kompaktna i kremasta, a ne razvodnjena, bez obzira na dodatno zamrzavanje, što bi to posle pretvorilo u čist led.

Sve treba ponovo staviti u frižider i držati do sat vremena, posle čega možete da poslužite svoj ukusni, domaći sladoled.

Veganski sladoled

Sastojci:

  • 400 gr seckanih banana (otprilike 4 banane)
  • 150 gr kikiriki butera (bez šećera)
  • 200 gr posnog kokos krema ili kokosovog mleka
  • 70 gr seckane crne čokolade (60 odsto i više kakaa)
  • 50 ml skuvane kafe (može i kakao, nes ili malo mlevene kafe)

Priprema:

Prilično je jednostavna: iseckajte banane, ubacite u blender ili „secka“ i sve izmiksajte. Možete i da izgnječite banane i mešate ručno, dok masa ne postane kompaktna. Sipajte u posude pa zaledite, a sasvim je dovoljno da u zamrzivaču sve stoji najduže sat i po vremena. Ako će sladoled konzumirati i deca, možete da izbegnete kafu, koristite kakao.

Puding – sladoled od čia semenki i banane

Sastojci:

  • polovina zrele banane za jednu porciju
  • dve kašike čia semenki
  • malo bademovog mleka
  • kašičica meda (po želji)
  • kakao (1 kašika)

Priprema:

Izgnječite banane, dodajte bademovo mleko i sjedinite. Zatim dodajte čia semenke i med po želji (napominjemo da banane daju izuzetnu slatkoću), i kakao. Važno je sve dobro izmešati da se čia semenke razdvoje od grudvica banane i kakao praha. Možete samo da rashladite u frižideru, najbolje preko noći, a možete i da zamrznete sve na dva sata. Za dekoraciju koristite koštunjavo ili sezonsko voće.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo