Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Promene na koži koje ne bi trebalo ignorisati

Priredio/la: O.M.
14:30 - 07. 08. 2022.

Zapaljenje kože, promene u teksturi ili boji i fleke mogu biti posledica infekcije, hroničnog stanja kože ili kontakta sa alergenom ili iritansom

promene na koži Neke promene na koži ne bi trebalo ignorisati, jer mogu da budu i znak ozbiljnih zdravstvenih stanja. Foto:Shutterstock

Promene na koži  nekada mogu biti uzrokovane trenutnim ili trajnim stanjima na našem najvećem organu. Zapaljenje kože, promene u teksturi ili boji i fleke mogu biti posledica infekcije, hroničnog stanja kože ili kontakta sa alergenom ili iritansom. Ako mislite da imate jedan od ovih problema sa kožom, trebalo bi da konsultujete lekara. Većina ovih promena nije opasna, ali neke mogu biti signal i za ozbiljnija oboljenja.

Herpses zoster

Osip izdignutih tačaka koji se pretvara u bolne plikove, herpes zoster uzrokuje da koža svrbi, pecka ili postane veoma osetljiva. Hereps zoster se često pojavljuje na trupu i zadnjici, ali se može pojaviti bilo gde. Ovo stanje traje oko dve nedelje. Posle oporavka, bol, utrnulost i svrab mogu trajati mesecima, godinama ili čak do kraja života. Tretman uključuje primenu krema, antivirusnih lekova, steroida, pa čak i antidepresiva. Važno je da se leči u početnoj fazi kako bi se sprečile komplikacije.

Promene na koži  – urtikarija

Urtikarija, u narodu poznata kao koprivnjača izgleda kao osip, male crvene tačkice, i može da svrbi ili peče. Tačkice koje izlaze po telu razlikuju se po veličini, mogu da budu samostalno raspoređene, ponekad se i spajaju na većoj površini na telu. Mogu se pojaviti na bilo kom delu tela i trajati od nekoliko minuta do nekoliko dana. Uzroci pojave mogu biti izuzetno visoke spoljašnje temperature, infekcije kao što je streptokok grla, ili alergije na lekove, hranu i aditive u hrani. Antihistaminici i kreme za kožu mogu biti od pomoći kod ovog problema.

Psorijaza – promene na koži koje je potrebno prepoznati na vreme

Ispučene iznad površine kože, crvene mrlje prekrivene belim ili srebrnastim ljuspicama su znaci psorijaze. Medicina ima objašnejnje kako psorijaza funkcioniše – imuni sistem podstiče nove ćelije kože da prebrzo rastu, ali još nije poznat uzrok ovog kožnog oboljenja. Mrlje se najčešće prvo pojavljuju na skalpu, laktovima, kolenima i donjem delu leđa. Mogu da se leče, da nestanu, ali se često vraćaju periodično tokom celog života. Tretmani uključuju kreme i masti za kožu, foto terapiju i lekove koji se uzimaju oralno ili injekcije.

Ekcem je česta pojava na koži

Ekcem je opšti izraz za nekoliko nezaraznih stanja koja izazivaju upaljenu, crvenu i suvu kožu, što može da bude praćeno svrabom. Lekari nisu sigurni šta uopšte izaziva ekcem, ali znaju da stres, iritansi kao što su sapuni, alergeni i klima mogu izazvati ove promene na koži. Kod odraslih, često se pojavljuje na laktovima, rukama i u naborima kože. Može da se leči kremama i lekovima. Kreme se nanose na oštećena mesta na koži, dok se neki lekovi primenjuju oralno.

Rozacea ili crvenilo na koži

Crvenilo na koži koje se javlja na nosu, bradi, obrazima i čelu može vrlo često ukazati na rozaceu. Vremenom se crvenilo može pojačati što dovodi do toga da se vide krvni sudovi na ovim delovima tela. Možda imate zadebljanu kožu, izbočine i bubuljice pune gnoja što takođe može biti povezano sa ovim stanjem kože. Rozacea se leči medikamentima koji se uzimaju oralno ili nanose na kožu. Lekari mogu laserom da leče krvne sudove i crvenu ili zadebljalu kožu.

Promene na koži kao što su čirevi na ustima ili nosu

Herpes simpleks virus izaziva male, bolne plikove ispunjene tečnošću na ustima ili nosu. Herpes traje 10 dana i lako se prenosi s jedne na drugu osobu.. Okidačima se smatraju visoka telesna temperatura sa groznicom, previše sunca, stres i hormonske promene koje se dešavaju u telu žene pred dobijanje menstruacije. Herpes se uglavnom tretira antivirusnim pilulama ili kremama. Konsultujte lekara, ako rane sadrže gnoj, crvenilo koje se širi, imate povišenu telesnu temperaturu ili postoji iritacija očiju.

Osip od biljaka

Kontakt sa premazom od otrovnog bršljana, hrasta ili biljke sumak izaziva osip kod mnogih ljudi. Počinje crvenilom i otokom na mestu kojim smo dotakli biljku, a kasnije može da se javi i svrab. Plikovi se obično pojavljuju u roku od 12 do 72 sata nakon što dodirnete biljku. Promena na koži obično traje do dve nedelje. Lečenje može uključivati nanošenje krema na kožu ili uzimanje terapije oralno.

Bubuljice ili akne

Akne izbijaju kada se pore zapušene uljem i mrtvim ćelijama kože upale. Pore koje ostaju otvorene i postaju tamne zovu se miteseri, dok su potpuno blokirane pore poznate kao bele tačke, odnosno bubuljice. Bakterije i hormoni takođe mogu da izazovu pojavu akni, koje se najčešće pojavljuju na licu, grudima i leđima. Takođe mogu se pojaviti i ciste ispunjene gnojem. Preporuka dermatologija je da se masni delovi kože čiste i da se bubuljice ne istiskuju, jer to može izazvati infekcije i ostaviti ožiljke na koži lica.

Atletsko stopalo

Ova gljivična infekcija kože uzrokuje ljuštenje stopala, crvenilo, svrab i opekotine. Takođe može izazvati plikove i rane. Atletsko stopalo je zarazno i prenosi se direktnim kontaktom. Da bi se to sprečili, nemojte deliti cipele sa zaraženom osobom ili hodati bosi na mestima kao što su svlačionice ili bazeni. Prepručuje se da se ovo gljivično oboljenje kože tretira lokalnim antifungalnim losionima. Lekar može prepisati lekove za teže slučajeve. Tokom lečenja, potrebno je stopala i unutrašnjost cipela držati suvim.

Promene na koži – mladeži

Mladeži, koji su obično braon ili crni, mogu biti bilo gde na telu. Mogu se pojaviti sami ili u grupama i uglavnom se pojavljuju pre 20. godine. Neki mladeži se polako menjaju tokom godina. Mogu da pređu iz forme ravnih u izbočene, da iz njih rastu dlake ili da promene boju. Neke promene na mladežima mogu biti ozbiljan znak upozorenja da je u pitanju melanom kože. Zato je važno da mladeže jednom godišnje pregleda dermatolog. Odmah se obratite svom lekaru za sve promene, nepravilne ivice, neobične ili neujednačene boje, krvarenje ili svrab.

Pege kao promene na koži

Smeđe ili sive mrlje zapravo nisu često uzrokovane starenjem, iako se javljaju češće kako starite. Dobijaju se od izlaganja sunčevoj svetlosti, zbog čega se obično pojavljuju na licu i rukama. Možete isprobati kreme za izbeljivanje, kiseli piling i tretmane na bazi svetlosti da biste ih izbledeli. Posetite dermatologa da biste isključili ozbiljne probleme kao što je melanom, vrsta raka kože.

Melazma – mrlje koje prate trudnoću

Melazma (hloazma) su smeđe mrlje na obrazima, nosu, čelu i bradi. Često se naziva „trudnička maska“ jer se javlja kod polovine svih trudnica. I muškarci ih mogu imatii. Ako ne prođe sama nakon rođenja bebe, može se tretirati kremama koje se dobijaju na recept ili laserskim tretmanima. Sunčeva svetlost pogoršava stanje, zato se preporučuje korišćenje krema za sunčanje širokog spektra SPF 30.

Bradavice su uglavnom bezopasne promene na koži

U većini slučajeva, obične bradavice se pojavljuju na prstima ili rukama. One su uzrokovani humanim papiloma virusom. Bradavice se prenose kada dodirnete nešto što koristi osoba koja već ima ovaj virus. Da biste sprečili pojavu bradavica, prekrijte ih zavojima, držite ih suvim i nemojte ih skidati. Obično su bezopasne i bezbolne. Možete ih lečiti lokalnim lekovima ili ih lekar može zamrznuti ili spaliti. Naprednije tehnike uklanjanja uključuju hirurgiju, lasere i hemikalije.

Seboroične keratoze

Seboroične keratoze su nekancerozne izrasline koje se često pojavljuju kako starimo. Mogu se pojaviti na mnogim delovima kože, samostalno ili u grupama. Mogu biti tamne ili višebojne i obično imaju zrnastu površinu, a mogu biti i glatke. Lako ih je pomešati sa mladežima ili rakom kože, zato je potrebno posetiti dermatologa koji će sa sigurnošću potvrditi o čemu se radi.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend