Naslovna / Zdravlje

Otkrivena nova metoda koja će omogućiti efikasnije lečenje raka

Priredio/la: I. V. |16:55 - 06. 09. 2022.

Naučnici su identifikovali ranije nepoznat mehanizam koji kontroliše rast tumora, a ovo otkriće može potencijalno da omogući razvoj novih lekova protiv niza vrsta karcinoma

lečenje raka Lečenje raka ubuduće će se fokusirati na novu metu Foto: Shutterstock

Lečenje raka ubuduće će se fokusirati na novu metu s obzirom na to da su istraživači sa   identifikovali ranije nepoznat mehanizam koji kontroliše rast tumora u kultivisanim ćelijama i kod laboratorijskih miševa. Ovo otkriće može potencijalno da omogući  budući razvoj novih lekova protiv niza vrsta karcinoma. Svoje istraživanje naučnici iz Geteborga objavili su u časopisu Nature Communications.

Lečenje raka bilo bi moguće uz blokadu određenih proteina

Otrkiće se odnosi na protein koji vezuje genetski materijal i, kako sada naučnici pokazuju, takođe kontroliše razvoj tumora. Protein poznat kao HnRNPK vezuje se za mRNA (ribonukleinsku  kiselinu), za koju kodiraju dva gena IER3 i IER3-AS1. Upravo ti geni su veoma aktivni u nekoliko oblika raka. Vezivanjem ovih gena za mRNK, protein HnRNPK sprečava nastanak dvolančane RNK između njih i drži ih odvojenim.

– Ako se RNK ova dva gena drže odvojeno time se podstiče rast tumora koji zavise od faktora rasta. Bez HnRNPK proteina, svojstva koja promovišu rast tumora su neutralizovana, i tako se otvara put za razvoj lekova koji će blokirati upravo protein HnRNPK – objasnio je dr Chandrasekhar Kanduri, profesor medicinske genetike na University of Gothenburg jedan od vođa istraživanja.

Studija takođe pokazuje da se, na sličan način, protein HnRNPK vezuje za mRNK nekoliko drugih gena, sprečavajući stvaranje dvolančane RNK. Ovo otkriće, kako ističu naučnici, pruža mogućnost indirektnog uticaja na faktor rasta FGF-2, za koji je dobro poznato da je ključan i za proces u kome matične ćelije sazrevaju u različite tipove ćelija i za rani razvoj embriona.

Kako lečiti tumor sa što manje neželjenih efekata

Profesorka molekularne medicine Meena Kanduri ističe da „s obzirom na ključnu ulogu FGF-2 u normalnom ljudskom razvoju, upotreba lekova koji direktno ciljaju faktor rasta imala bi previše neželjenih efekata“.

– Mehanizam koji smo sada identifikovali deo je istog signalnog lanca. Dakle, mehanizam ima potencijal da postane atraktivnija opcija za lečenje raka, sa manje neželjenih efekata – navela je profesorka Kanduri koja smatra da je potrebno više istraživanja kako bi se potvrdila prenosivost nalaza sa ćelijske kulture i studija na miševima na ljude. U sledćoj fazi, naučni tim planira da sprovede proširene studije kako bi detaljnije ispitala kako par gena regulisan FGF-2 upravlja okruženjem rasta tumora.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Milan
4:00, 07. 09. 2022.
Odgovori

Dali aspirin usporava karcinom i zašto?

Jelena panic
12:41, 07. 09. 2022.
Odgovori

Ovo otkrice bi trebalo da ulije nadu za izlecenje u buducnosti jer nazalost broj obolelih osoba od maligniteta je konstantno je u porastu

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo