Naslovna / Zdravlje

Oči mogu da ukažu na problem sa štitnom žlezdom, jetrom ili visokim krvnim pritiskom

Priredio/la: S.St.|17:00 - 09. 10. 2022.

Moguće je otkriti brojne zdravstvene probleme jednostavnim gledanjem u oči, tvrde naučnici

oči Gledanjem u oči moguće je otkriti brojne zdravstvene probleme Foto: Shutterstock

Oči će postajati sve korisnije kao sredstvo za dijagnostikovanje svih vrsta bolesti i stanja kako tehnologija bude evoluirala, ukazuju kalifornijski stručnjaci i podvlače da oko zahteva daleko manje invazivne metode pregleda od drugih delova tela.

Oči otkrivaju i rane znake Alchajmerove bolesti

Naučnici sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu razvili su aplikaciju za pametne telefone koja može da otkrije rane znake Alchajmerove bolesti i drugih neuroloških stanja. Aplikacija koristi blisku infracrvenu kameru telefona da prati promene u veličini zenica osobe na nivou ispod milimetra. Ova merenja se zatim mogu koristiti za procenu kognitivnog stanja te osobe.

Ali čak i bez tehnologije, moguće je otkriti brojne zdravstvene probleme jednostavnim gledanjem u oči. Evo nekih znakova upozorenja.

Veličina zenice

Zenica trenutno reaguje na svetlost, postajući manja u svetlim sredinama i veća u slabijim uslovima. Spori ili zakasneli odgovori u veličini zenice mogu ukazivati na nekoliko bolesti koje mogu uključivati ozbiljna stanja kao što je Alchajmerova bolest, kao i efekte lekova i dokaze o upotrebi droga. Proširene zenice su česte kod onih koji koriste stimulativne droge, kao što su kokain i amfetamin. Korisnici heroina imaju veoma male zenice.

Crvene ili žute oči

Promena boje beonjače nagoveštava da nešto nije u redu. Crveno, krvavo oko može biti izazvano prekomernom upotrebom alkohola ili droga. Takođe može biti uzrokovano iritacijom ili infekcijom koja, u većini slučajeva, prolazi u roku od nekoliko dana.

Ako je promena boje uporna, to može da bude upozorenje na ozbiljniju infekciju, upalu ili reakciju na kontaktna sočiva ili rastvore koji se koriste za njihovo održavanje. U ekstremnim slučajevima, crveno oko ukazuje na glaukom, zlokobnu bolest koja može dovesti do slepila.

Kada beonjača postane žuta, to je najočigledniji znak žutice i bolesne jetre. Osnovni uzroci žutice veoma su različiti. Oni uključuju zapaljenje jetre (hepatitis), genetska ili autoimuna stanja i određene lekove, viruse ili tumore.

Oči i crvena mrlja

Krvavocrvena mrlja na beonjači (subkonjunktivalno krvarenje) može izgledati zastrašujuće i uvek je rezultat pucanja kapilara. U većini slučajeva nema poznatog uzroka i nestaje u roku od nekoliko dana. Međutim, to takođe može biti indikacija visokog krvnog pritiska, dijabetesa i poremećaja zgrušavanja krvi koji izazivaju prekomerno krvarenje. Lekovi za razređivanje krvi, kao što je aspirin, takođe mogu biti uzrok, a ako je problem čest, može biti razlog za preispitivanje doze.

Prsten oko rožnjače

Beli ili sivi prsten oko rožnjače često je povezan sa visokim holesterolom i povećanim rizikom od srčanih oboljenja. Takođe može da otkrije alkoholizam i ponekad se vidi u očima starijih ljudi, zbog čega je medicinski naziv koji mu je dat arcus senilis.

Masno tkivo u oku

Ponekad su najalarmantnije karakteristike koje se mogu pojaviti na očima zapravo najbenignije i lako se leče. Žućkasta masna kvržica koja može da se pojavi na beonjači je pingvekula, mala naslaga masti i proteina koja se može lako otkloniti kapima za oči ili ukloniti jednostavnom operacijom.

Pterigijum koji se pojavljuje kao ružičasta izraslina preko beonjače nije opasan za vid sve dok ne počne da raste preko rožnjače. Na sreću, pterigijum raste veoma sporo. Kao i kod pingvekule, može lako da se ukloni i to pre nego što stigne do rožnjače. Ako se dozvoli da nastavi da raste, pterigijum će formirati neproziran „film” preko rožnjače koji će ometati vid. Veruje se da je jedan od glavnih uzročnih faktora i za pingvekulu i za pterigijum hronično izlaganje ultraljubičastom svetlu sunca.

Buljave oči

Izbočene oči mogu biti deo normalne crte lica, ali kada oči koje to ranije nisu bile postanu ispupčene, najočigledniji uzrok je problem sa štitnom žlezdom, što zahteva medicinsku pomoć. Ako je jedno oko ispupčeno, to može biti posledica povrede, infekcije ili, ređe, tumorom iza oka.

Otečeni kapci ili podrhtavanje kapaka

Kapci takođe mogu ukazivati na mnoge bolesti. To se uglavnom odnosi na manje ozbiljna stanja žlezda u očnim kapcima. Uobičajeno stanje je čmičak ili halacion, tvrdo zrno u kapku oka, koje se pojavljuje kao crvena kvržica na gornjem i, ređe, donjem kapku i uzrokovana je začepljenom lojnom žlezdom. Čmičak uglavnom nestaje sam ili nakon stavljanja toplih obloga. Ako se ne povuče, potrebno ga je ukloniti jednostavnim postupkom.

Podrhtavanje očnih kapaka (očna miokimija) može biti iritirajuće, pa čak i neprijatno, i često je osećaj mnogo gori nego što izgleda. U većini slučajeva, savršeno je bezopasno i može biti povezano sa stresom, neravnotežom hranljivih materija ili konzumiranjem previše kofeina. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo