Medicinski informativni portal
Naslovna / Prirodna medicina

Čmičak izazivaju stafilokoke, a leče ga ovi stari narodni lekovi

Priredio/la: Ma.R.
15:00 - 19. 09. 2022.

Ako na kapku primetite više upaljenih malih „čireva“ punih gnoja, koji ne iscuri sam nakon više od dva dana, to znači da se infekcija proširila

čmičak Čmičak izgleda kao mali čir oblika pirinča, ispunjen gnojnim sadržajem Foto: Shutterstock

Čmičak ili ječmenac (hordeolum) nastaje kada se na oku upale lojne žlezde gornjeg i donjeg kapka. Najčešći uzrok za ovu neprijatnu, pa i bolnu pojavu je bakterijska infekcija, koju prvenstveno izazivaju stafilokoke.

Čmičak i imunitet

Čmičak izgleda kao mali čir oblika pirinča, ispunjen gnojnim sadržajem. Može da se formira i na spoljašnjem i na unutrašnjem delu kapka. Češće se javlja na spoljnom, a nastaje tako što se začepe folikuli trepavica i okolne sitne žlezde. Takođe, i upala rubova očnih kapaka ponekad za posledicu ima pojavu čmička. Ono što je tipično kada nam se pojavi čmičak jeste pad imuniteta, pa je i oko pogodnije za infekciju bakterijama. Najčešće su to one iz reda stafilokoka.

Čmičak se retko komplikuje, kada se javiti lekaru?

Trepavice rastu iz folikula dlake, koji takođe, kada se začepi i inficira, može da izazove formiranje čmička. Ako primetite više upaljenih malih struktura, koje su pune gnoja, i ako ne prolazi (ne iscuri sam) nakon više od dva dana, to znači da se infekcija proširila. Tada je obavezno javljanje lekaru, koji će prepisati antibiotsku terapiju (masti, kapi) ili odgovarajuće antiseptik rastvore. U izuzetno retkim slučajevima čmičak na kapku ne prolazi ni sam od sebe ni nakon terapije, a tada je jedino rešenje hirurško čišćenje.

Koji su simptomi čmička, a kako šminka može da ga izazove

Pre nego što se pojavi sam čmičak, osetićemo crvenilo, nelagodu i svrab na mestu infekcije. Pojavljuje se iritirajući otok, a čmičak se kao gnojna masa pirinčanog oblika formira i raste. Kapak je bolan i mnogo osetljiviji. Oko je pod pritiskom, pa može da se zatvori i utiče na vid.

Kako je čmičak zarazan, obavezno perite ruke češće dok se pod infekcijom. Inače loša ideja kakva je pozajmljivanje peškira od drugih osoba, može da prenese čmičak, odnosno bakterije. Isto važi i za korišćenje šminke, posebno maskare, čije tanka perca mogu da budu rezervoar zaraze.

Osobe koje imaju masniju kožu sklonije su pojavi čička, kao i osobe sa dijabetesom. Ipak, prljave ruke su najčešći model prenošenja, koji uz pad imuniteta često „garantuje“ čičak.

Koji narodni lekovi mogu da pomognu da čmičak prođe brzo i bez komplikacija

Čmičak bi trebalo da prođe brzo i sam od sebe, jer gnojni sadržaj sazreva i jednostavno iscuri. Za to bi trebalo da bude dovoljan vremenski period od dva do četiri dana. Ono što može da pomogne da čmičak iscuri i prođe i ono što se koristi kao pomoć od davnih vremena, jesu prirodni preparati i neke jednostavne procedure.

Obloge (suve i vlažne)

Skuvajte čaj od kamilice, listova bagrema, korijandera ili nevena. Neka tečnost bude što toplija, a namočite njome sterilnu gazu ili čistu pamučnu krpu i držite na inficirianom oku desetak minuta. Možete ponavljati nekoliko puta u toku dana.

Obloge koje takođe pomoći da čmičak brže sazri jesu suve, takođe tople (zagrejane). So, vruć krompir ili jaje treba da se stavi u čistu pamučnu maramicu ili drugu tkaninu i drži okom zahvaćenom infekcijom.

Listovi biljaka

Zagrejani listovi aloje, nane ili blitve takođe mogu da pomognu. Važno je da ih dobro operete pre privijanja na oko.

Ulja

Obloge koje još možete da koristite su one sa kantarionovim, maslinovim i ricinusovim uljem. Ulje nemojte zagrevati.

Napravite domaću mast od nevena i nekih drugih biljaka za lečenje čmička

Neven je biljka koja je poznata u smirivanju kožnih problema i drugih upalnih procesa. Mast od nevena, kažu stari zapisi o narodnoj medicini, pa i preporuke čuvenog Vase Pelagića, može da pomogne kod čmička. 

Potrebno :

  • neven (150 grama iseckanih cvetova)
  • pola kilograma svinjske masti (može maslac kao zamena).

Priprema:

U vruću mast dodajte iseckane cvetove nevena. Promešajte, ostavite da odstoji preko noći, pa jutru procedite. Koristite proceđenu mast kao melem koji ćete mazati na inficirano oko.

Umesto nevena može da se koristi i hajdučka trava, kao i listovi maline.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor