Naslovna / Zdravlje

Na šta jak bol u kolenu u jutarnjim satima može da ukaže

Priredio/la: D. T.|9:00 - 22. 10. 2022.

Nema leka za degenerativne promene u kolenu, postoji ipak nekoliko tretmana koji mogu da pomognu i ublaže simptome

bol u kolenu Bol u kolenu može biti posebno jak odmah nakon ustanjanja iz kreveta Foto: Shutterstock

Bol u kolenu može biti posledica neke bezazlene povrede, nehotičnog udarca o nameštaj ili neki kući predmet. Bol u kolenu posebno je jak u jutarnjim satima u nekim situacijama prođe sam od sebe kada se malo zagrejemo. Ova vrsta bola može biti posledica povede nerava koja je praćena bolom u kolenu, koji se širi prema stopalima. Ukoliko je bol izrazito intenzivan potrebno je uraditi i snimanje kolena, kako bi se isključila ozbiljna oboljenja kao što je karcinom.

Trkačko koleno

Bol u prednjem delu kolena i oko čašice kolena ujutru može biti znak trkačevog kolena ili sindroma patelofemoralnog bola (PFPS). Stanje je praćeno jakim bolom sa prednje strane kolena u predelu čašice, i to na mestu gde se čašica (patella) spaja sa butnom kosti (femur) i čini patelofemoralni zglob. Trkačko koleno se najčešće javlja kao posledica fizičke aktivnosti, skokova. Odmor i stavljanje leda na povređeno mesto i primena drugih stavki iz RICE metode mogu ublažiti bolove. Savet je i fizikalna terapija koje može korigovati slabost kuka i ili neravnotežu, kako bi se sprečili problemi.

Iliotibijalni sindrom

Iliotibijalni sindrom je bol koja se javlja u spoljnoj strani kolena. Najučestaliji je kod osoba koje trče na duge staze, ali i rekreativce. Iliotibijalni trakt širok je nekoliko centimetara i proteže se duž spoljne strane natkolenice. Iliotibijalni trakt je debelo vlaknasto tkivo koje se od prednjeg dela kuka proteže duž strane butine i završava na spoljašnjoj strani tibije (kosti potkolenice) ispod kolena. U slučaju da imamo slabije mišiće kuka, iliotibijalni trakt prekomernom aktivnošću pokušava da stabilizuje nogu. U toku ovog procesa u prednjem delu kolena se može osetiti trenje i oštar bol. Stanje se leči vežbama istezanja i fizikalnom terapijom za korekciju stabilnosti kuka.

Osteoartritis

Bol u kolenu može biti i posledica degeneracije hrskavice u kolenu usled povreda u prošlosti ili zbog genetskih predispozicija. Osteoartritis je pratilac starije životne dobi. Škripanje kolena je često u jutarnjim satima, ukoliko nelagodnost prođe tokom jutra, dok se pripremamo za novi radni dan nema razloga za zabrinutost. Jutarnja bol i ukočenost se primećuju oko čašice kolena, duž linije zglobova i u sredini kolena, Bol i škripanje prolaze kada se koleno malo zagreje i „olabavi“. Nema leka za degenerativne promene u kolenu, postoji ipak nekoliko tretmana koji mogu da pomognu u smanjenju simptoma, uključujući antiinflamatorne lekove, injekcije steroida, injekcije hijaluronske kiseline, injekcije plazme bogate trombocitima i operaciju zamene kolena, kažu stručnjaci.

Neke životne navike mogu ublažiti bolove usled osteoartritisa, na primer, ispružite noge u krevetu, pažljivo ustajte iz kreveta. Tuširanje toplom vodom može opustiti mišiće. Određena hrana može isprovocirati upalu,a bol u kolenu često može biti posledica osteoartritisa kuka.

Povrede meniskusa

Meniskusi su meke hrskavičave tvorevine koje omogućavaju pokretljivost zgloba. Postoje dva meniskusa unutrašnji i spoljašnji koji se malo razlikuju po obliku ali se na njima razlikuju dve zone, tzv. crvena i bela. Spoljna strana meniskusa bogata je krvnim sudovima, manje povrede u ovom delu najčešće spontano zarastaju. Unutrašnju strana meniskusa nema puno krvnih sudova, što otežava oporavak posle povrede. Povede meniskusa su česte kod sportista, ali i ostalih osoba, bez obzira na nivo fizičke spremnosti i godine. Povrede su moguće u kontaktnim sportovima, ili dok ustajemo sa stolice. Stanje se leči RACE metodom, ipak ako je ograničena pokretljivost ili ako se bolovi i otok povećavaju, savet je da se konsultujemo sa ortopedom. Lekar može preporučiti RICE metodu i primeniti antiinflamatorne lekove.

Povrede ligamenata

Bolu kolenu je često posledica povrede ligamenta. Pacijenti se žale da im je koleno ukočeno, imaju poteškoća sa stajanjem, posebno u jutarnjim satima ili tokom dana po ustajanju iz kreveta. Savet je da se primenjuje RACE metoda, s tim da kidanje ligamenata zahteva hitnu medicinsku pomoć, pa potom operaciju ili fizikalnu terapiju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo