Naslovna / Zdravlje

Rak dojke može ponovo da se javi – zašto se vraća ovaj karcinom

Priredio/la: I. V. |15:00 - 31. 10. 2022.

Čak i nakon uspešnog lečenja, rak dojke može da se ponovi, a lekari objašnjavaju zašto se to dešava i šta uzrokuje taj povratak posle dve, tri ili 20 godina od prvog tumora

rak dojke I pored uspečnog izlečenja tumor dojke može da se vrati za dve ili 30 godina Foto: Shutterstock

Rak dojke je dijagnoza miliona žena koje žive sa ovom bolešću – najčešćim oblikom karcinom  širom sveta – i takođe, u većini slučajeva, i jednim od najizlečivijih. Međutim, čak i nakon uspešnog lečenja, rak dojke može da se ponovi. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), samo 2020. godine bilo je 2,3 miliona žena širom sveta koje su dobile dijagnozu raka dojke, koji, takođe, može da se razvije i kod muškaraca.

Rak dojke može da se vrati uprkos uspešnom lečenju

Prosečna petogodišnja stopa preživljavanja žena sa nemetastatskim invazivnim rakom dojke je 90 odsto u SAD, na primer, a prosečna desetogodišnja stopa preživljavanja žena sa nemetastatskim invazivnim rakom dojke je 84 procenata, podaci su Fondacije Američkog društva za kliničku onkologiju (ASCO). Međutim, postoji mnogo različitih tipova raka dojke, neki su agresivniji od drugih, koji se lakše šire i teže leče.

– Rak dojke može da se vrati uprkos inicijalno uspešnom lečenju, koje je rezultiralo uklanjanjem prvobitnog tumora. Neke ćelije raka, koje su napustile prvobitno mesto tumora i dospele u druge delove tela, što je proces poznat kao metastaze, ulaze u stanje takozvanog mirovanja, što znači da su u stanju da rastu i dele se, ali mogu i da stagniraju – objašnjava dr Rachael Natrajan, šef tima za funkcionalnu genomiku na  Institute of Cancer Research (ICR) u Londonu.

Mnogo godina nakon početnog lečenja karcinoma, uspavane ćelije mogu ponovo da se probude

Ponekad, mnogo godina nakon početnog lečenja karcinoma, uspavane ćelije mogu ponovo da se probude i dovedu razvoja novih tumora u različitim delovima tela. Ovi tumori, kaže dr Natrajan, takođe mogu da budu različitih vrsta u poređenju sa originalnim – na primer, mogu da imaju  različite receptore koji ih čine agresivnijim.

– Mislim da doktori pretpostavljaju da svaki rak, koji je invazivan, ima sposobnost da se širi i kreće po telu i da svaka žena sa invazivnim rakom može da ima nekoliko ćelija koje su napustile taj karcinom i otišle u limfu ili krv – objasnila je dr Liz O’Riordan, konsultant hirurg za rak dojke, koja je imala karcinom dojke, i koautor knjige „Potpuni vodič za rak dojke: kako se osećati osnaženo i preuzeti kontrolu“, koja objašnjava različite vrste lečenja raka dojke i nudi savete o tome kako se emocionalno, seksualno i fizički nositi sa dijagnozom raka dojke.

Kada ćelije raka mutiraju i ponovo se vrate, to je trostruko negativan rak dojke

– Operacija uklanja sav tumor koji fizički može da se vidi. A cilj hemoterapije, radioterapije i hormonskih tretmana je da „ubije“ bilo koju od tih malih ćelija koje negde tu lebde. Dakle, te male ćelije raka potiču od prvobitnog tumora dojke, ali su često uspavane i mogu da počnu da se bude iz bilo kog razloga. I kako se bude, mogu dalje da mutiraju i menjaju se – pojašnjava proces ponovnog vraaja karcinoma dr O’Riordan.

Postoji toliko različitih vrsta tumora dojke – ER-pozitivne, ER-negativne, HER2-pozitivne, negativne lobularne, duktalne, trostruko negativne…

– A kada ćelije raka mutiraju i ponovo se vrate, to je trostruko negativan rak dojke koji može iznenada da razvije ER-pozitivne karcinome i pozitivne metastaze koje mogu da razviju otpor – naglasila je dr O’Riordan.

Zašto se uspavane ćelije ponovo bude?

Istraživači još uvek nisu sigurni na koje stimuluse reaguju uspavane ćelije raka, koje ih podstiču da se ponovo probude i formiraju nove tumore. Teorije o faktorima koji mogu olakšati njihovo ponovno buđenje kreću se od izloženosti stresu na ćelijskom nivou, erozija neke vrste kolagena zvane „ćebe“ koji okružuje uspavane ćelije, do zaštitnog efekta mikrookruženja uspavanih ćelija, koje je napravljen od zdravih ćelija.

– Ima teorija da postoji neka vrsta unakrsnog razgovora između uspavanih ćelija raka i njihovog mikrookruženja. Takve ćelije sklone su da izbegnu imunološki sistem tako što zapravo menjaju svoju genetiku, stvarajući različite vrste proteina kako bi postale neotkrivene, a onda zapravo mogu da kooptiraju druge vrste imunih ćelija, koje im pomažu da rastu – objašnjava dr  Natrajan koja smatra da predviđanje koje ćelije raka mogu da budu u stanju da se odvoje i postanu uspavane može pomoći lekarima da bolje odgovore na mogućnost ponovne pojave raka u budućnosti.

Kako smanjiti rizik da se rak dojke ponovi?

Dok istraživači rade na otkrivanju zamršene mehanike razvoja raka, stvarnost je da tumor može da se ponovi.

– Mislim da je važno da žene znaju da njihov rak dojke može da se vrati u budućnosti. Zaista je teško reći ženi „Bravo, imte sjajan rezultat, a da li ste znali da ni karcinom mogao da se vrati za 2 ili 3 godine?“ – navodi dr O’Riordan. Po njenom mišljenju, važno je da žene imaju tačne informacije o mogućnosti recidiva, posebno kako bi mogle da izaberu zdraviji život u budućnosti.

– Mnogi od nas izbegavaju te diskusije, a žene ne shvataju da se rak dojke može vratiti 20 ili 30 godina kasnije. Mislim da ženama treba pomoći da smanje rizik od toga kroz intervencije u načinu života kao što je vežbanje, kao što je smanjenje unosa alkohola, uostalom, treba da znaju kako da provere na koje simptome treba da paze – savetuje dr Liz O’Riordan i podseća da su ti simptomi promene u predelu dojke ili grudnog koša nakon operacije očuvanja dojke ili mastektomije, promene u teksturi kože, inverzija bradavica ili pojava sekreta, uporni bol u leđima, kukovima ili rebrima, koji mogu da se pogoršaju tokom noći, nagli gubitak težine i gubitak apetita.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo