Naslovna / Zdravlje

Da li je tačno da rak dojke ne boli i šta nam bol u dojkama govori

Piše: Marijana M. Rajić|8:45 - 07. 11. 2022.

U zavisnosti od lokalizacije bola u dojci traži se i uzrok: on može biti posledica i nekih oboljenja srca, problema sa kičmom ili kilom, objašnjava prim. dr Miloš Počekovac, hirurg i onkolog

Bol u dojci prim.dr Miloš Počekovac Prim.dr Miloš Počekovac: Strah od karcinoma dojke žene veoma često vezuju za bol Foto: Prtsc Youtube Bolesti dojke/Shutterstock

Bol u dojci je ženama, uz iscedak i napipavanje čvorića, najčešći alarm za odlazak lekaru. Međutim, postoje i brojne zablude i nedoumice, a među pitanjima čitateljki je jedno od najčešćih da li je istina da karcinom dojke ne boli.

Da li je menstrualni bol u dojci normalan ili opasan

Prva kategorizacija bola bi bila cikličan (u toku menstrualnog ciklusa) i necikličan bol, koji se javlja mimo tog perioda, odnosno, nema veze sa menstruacijom, kaže u razgovoru za eKlinika portal prim. dr Miloš Počekovac, specijalista hirurgije i supspecijalista onkologije i objašnjava:

–  Bol kao simptom je razlog velike zabrinutosti žena. Na sreću, statistika govori da je u najvećem broju slučajeva uzrok nešto bezopasno. Ipak, lekar bi svakako trebalo da utvrdi da li je razlog fiziološki ili patološki, i da li je potrebna neka terapija ili praćenje. Nikada nije suvišno napomenuti da bilo koja promena koju osetite u dojkama ili primetite na njima, treba da bude znak da posetite svog lekara, posebno ako nemate razvijenu naviku redovnih kontrolnih pregleda.

Šta kada se ciklični (menstrualni) bol u dojci produži ili pojača

Cikličan bol u dojci ili dojkama, kaže dr Miloš Počekovac, pacijentkinje najčešće opisuju intenzivnim osećajem žarenja u dojkama, koji počinje nekih pet dana pred menstrualni ciklus. Napetost u dojkama pre menstruacije je normalna zbog hormonske aktivnosti, ali doktor naglašava da postoje i ekstremni slučajevi.

– Ova vrsta bola uglavnom je prisutna u obe dojke, i to u gornjim spoljašnjim kvadrantima. Ponekad može da se proteže u pazuh ili u ruku. Obično prođe dan ili dva dana nakon početka same menstruacije. Najčešći razlog je hormonske prirode, pre svega aktivnost prolaktina, koji utiče na rast i sekreciju mlečnih žlezda. On takođe utiče na nivo progesterona i estrogena. Procenjuje se da dve trećine žena ima upravo tu vrstu bola u dojkama i on uglavnom ne zahteva terapiju. Takođe, studije su pokazale da osobe koje osećaju bol u dojkama imaju u organizmu nedostatak gama-linoleinske kiseline (GLA). To su masne kiseline koje su prvenstveno zastupljene u biljnim uljima – navodi dr Počekovac.

Kada je bol u dojci reakcija iritacije ili napora mišića, zapravo ne boli dojka

Neciklični (ekstramamarni) bol u dojci može, a ne mora da ima veze sa dojkama. Javlja se kod mladih devojaka koje, na primer, imaju neku jaču fizičku aktivnost. U tom slučaju radi se o normalnoj zategnutosti grudnih mišića. Tada, detaljno objašnjava sagovornik našeg portala, zapravo ne boli dojka ili njeno samo tkivo, već mišići.

Lokalizacija bola, prema rečima dr Počekovca, ukazuje i na njegov uzrok. Ako je to unutrašnja strana obe dojke, odnosno oba grudna mišića, verovatno su, kaže onkolog, ti mišići prenapregnuti. Takav bol u dojci javlja se i kod osoba koje iz profesionalnih razloga pretežno drže ruke u određenom, podignutom položaju (recimo, kod frizerki).

Bol u dojci kao posledica problema sa drugim organima

Kada se bol u dojci javi kod starijih osoba u gonjem spoljašnjem kvadrantu leve dojke i ide prema ruci, on može, navodi dr Miloš Počekovac, da bude posledica ishemijske bolesti srca ili nekog drugog kardiološkog problema, kakav je angina pektoris.

– Kod žena koje imaju bol u donjim polovinama obe dojke, razlog može da bude neki problem sa kičmom. Inicira ga reakcija određenih nerava koji prolaze i kroz samu dojku. Kada bol dolazi iz donjeg desnog kvadranta, možda se radi i o nekom poremećaju žučne kese ili o kili. I neke respiratorne infekcije koje uključuju kašalj, budu razlog zbog koga žene pomisle da je dojka u pitanju, a to ne bude slučaj – nabraja onkolog.

Da li boli karcinom dojke

Strah od karcinoma dojke možda je najviše vezan za bol, a to je, naglašava dr Miloš Počekovac, moguće i najveća zabluda. Kada se u samoj dojci dešava neki patološki proces, bol to uopšte ne mora da nam „javi“.

– U traganju za odgovorom koji je problem u pitanju, mi se ne fokusiramo toliko na sam bol, već se primarno traži neka tumorska ili druga promena, ako je prisutna. Tada pacijentkinjama obično savetujemo da urade ultrazvuk. Dakle, u ogromnom broju slučajeva, čak 95 odsto, bol ne mora da bude indikacija za maligno oboljenje i ispostavi se da je benigne prirode. Zanimljivo je da čak 75 odsto žena u svetu oseti neki bol u dojci tokom života. Najbolji način da žena ne upada u paniku i ne razmišlja šta je uzrok bola jesu redovni pregledi kao i samopregledi, a ostalo treba prepustiti lekaru, odnosno dijagnostičaru – apeluje sagovornik našeg portala.

Nepopularne informacije: kafa, čokolada i još neke namirnice mogu da budu uzrok bola u dojkama

Prim. dr Miloš Počekovac nam daje podatke koji sigurno neće obradovati brojne pripadnice lepšeg pola. I kafa, mnogima omiljeni napitak bez koga ne mogu da počnu ili zamisle dan, ponekad može da bude razlog bola u dojkama.

– Kafa, čaj, čokolada i gazirana pića pripadaju grupi metilksantina (methylxanthines). Ove namirnice same po sebi ne moraju da budu štetne po organizam, ali podižu nivo adrenalina u krvi. Na taj način, preko određenih receptora dolaze do samih ćelija u dojkama, što može da izazove bol. On prestaje kada se prestane i sa konzumiranjem. Dojke mogu slično da odreaguju i u slučaju tiramina, u koje spadaju, na primer, sir i vino. Uz nikotin, tu je i stres kao značajan faktor koji po istom principu može da izazove bol u dojkama – ispričao je za naš portal prim. dr Miloš Počekovac, stručnjak sa dugogodišnjim iskustvom u lečenju oboljenja dojki.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jasmina
12:04, 07. 11. 2022.
Odgovori

Zabluda da ne boli naravno. Mene je bol mucio mesecima. Zamalo da zakasnim vodeci se pricama da rak ne boli. Ali hvala Bogu i divnim doktorima sve odstranjeno na vreme🙂

Nikolina
14:55, 07. 11. 2022.
Odgovori

Što ako se uz bol na lijevoj dojci događa da ona naraste za „jedan broj“ za razliku od desne dojke?

IR
16:54, 07. 11. 2022.
Odgovori

Najbolji doktor

Maja Golubovic
21:40, 02. 11. 2023.
Odgovori

Pre 4dana osetila sam bol u desnoj dojci, mislim da mi je to Brushalter prouzrokovalo jel imam i plantaže urađene…sada me ne boli sem na dodir…ali mi je uvećana tvrda i brinem sta se desilo ….radila sam pre godinu dana Mamografiju i bilo sve dobro….isto tako zadnja dva meseca mi ciklus menstrualni nije došao…klimaks.poceo…imam 53god…trebam li brinuti ili da sačekam još koji dan da vidim hoće li se tvrdoće povući…Hvala unapred

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo