Naslovna / Zdravlje

Na povećan holesterol može da ukaže jedan znak dok hodamo

Priredio/la: I. V. |17:00 - 02. 01. 2023.

Višak masnoća u arterijama utiče na krvotok čoveka, pa tako „udara“ i na noge, koje nam određenim znacima ukazuju na povećan holesterol

povećan holesterol Povećan holesterol može da se pojavi kada hodamo Foto: Shutterstock

Povećan holesterol, odnosno prvi primetan znak nakupljanja holesterola može da se pojavi kada hodamo. Naime, dok hodamo, doživljavanje određene senzacije može da bude znak upozorenja da se holesterol nakuplja u arterijama. Ukoliko se ne leči, holesterol se tiho nakuplja u arterijama i tako podstiče akumulaciju plaka. Lekari podsećaju da je visok holesterol neophodno lečiti pre nego što dođe do ozbiljnih zdravstvenih problema poput bolesti srca.

Povećan holesterol utiče i na noge

Poznato je da masna supstanca ili holesterol teško pokazuje znake upozorenja, međutim, simptomi se mogu pojaviti kada se holesterol akumulira u našim arterijama. Otkriveno je da jedan signal, na primer, može da se pojavi kada hodamo. Nakupljena masnoća pretvorena u plak u arterijama, osim holesterola sadrži i naslage masnih materija, ćelijskih otpadnih produkata, kalcijuma i fibrina. Kada arterije sadrže previše ove mešavine, one postaju zadebljane i ukočene.

Ovo svakako nije dobra vest za protok krvi. U tom slučaju i noge su na udaru i one pokreću taj prvi primetan znak povišenog holesterola. Nedostatak krvi koja teče do nogu ponekad može da dovede do „uobičajenog“ stanja poznatog kao bolest perifernih arterija, navode stručnjaci Cleveland Clinic. Na sreću, ovo stanje izaziva znakove upozorenja kada se čovek kreće, kada hoda.

– Prvi primetan simptom izazvan bolešću perifernih arterija je nelagodnost u nogama, bol ili grčevi. Najčešće se ovaj bol javlja u nogama nakon hodanja određenim tempom i tokom određenog vremena, u zavisnosti od težine stanja – ističu lekari Mayo Clinic.

Bol je privremene prirode i naziva se intermitentna klaudikacija

Bol u nogama u početku nije konstantan, samo se javlja kada je čovek aktivan i nestaje kada se odmori. Zbog ove privremene prirode, bol se često naziva intermitentna klaudikacija. Međutim, kako se klaudikacija pogoršava, bol može da se pojavi i nakon odmora. Takođe, ovaj problem može da učini da mišići nogu utrnu, postaju slabi, teški i umorni.

Stručnjaci Cleveland Clinic objašnjavaju da je ovaj znak crvena zastavica i može da bude dovoljno jak da spreči osobu da obavlja uobičajene svakodnevne aktivnosti, kao što je jurnjava za unucima, na primer. Osim bola u nogama, bolest perifernih arterija može na kraju da izazove i druge znakove:

  • peckanje ili bol u stopalima i prstima dok se odmaramo, posebno noću, dok ležimo
  • hladna koža na nogama
  • crvenilo ili druge promene boje kože
  • češće infekcije
  • rane na prstima i stopalima koje ne zarastaju.

Nažalost, bolest perifernih arterija ne izaziva uvek mnogo uočljivih simptoma zbog kojih ju je teško identifikovati, baš kao i visok holesterol. Zbog ove tihe prirode, najpouzdaniji način određivanja nivoa holesterola je test krvi na osnovu kojeg će dobiti vrednosti holesterola.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Suzana
20:46, 02. 01. 2023.
Odgovori

Postovani ja imam Problem sa grcevima u nogama praceno i jakim bolovima.Imam vensku trombozu. Pored terapije koju koristim uvek ima problem sa bolovima u nogama.Inace 46 godina imam.Koje analize su potrebne da se utvrdi tacno i pravo stanje mog zdravstvenog stanja.

Anna Zelic
20:56, 02. 01. 2023.
Odgovori

Ja nemogu da stojim koju mi se noge u listovima što to znači ?

Sunčica Radović
0:20, 03. 01. 2023.
Odgovori

Pozdrav! Molim Vas može jedno pitanje imam povišen holesterol 6 mi je da li je razlog za brigu, mada osećam u ustima masnoću, mada ja stvarno ne jedem masno, mnogo jedem povrća.

Asanović vlado
16:42, 03. 01. 2023.
Odgovori

Ovo su jako dobre informacije za starije osobe oko 80 g.

Zdravka M
9:06, 04. 01. 2023.
Odgovori

Godinama uzimam terapiju protiv holesterola, a pojavili su se svi opisani simptomi inzremitente klaudikacije. Sta dalje ?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo