Naslovna / Zdravlje

Metastaze u jetri najčešće su od karcinoma debelog creva, primarni maligni tumori jetre sve učestaliji

Piše: Marijana M.Rajić|8:45 - 18. 11. 2022.

Simptomi poremećaja funkcije jetre mogu da budu gubitak apetita, mučnina i zamaranje, ali i neki specifični kao što je pojava žutice ili spontano nastalih modrica po telu, upozorava dr Miloš Bracanović, digestivni hirurg

Jetra dr Miloš Bracanović Dr Miloš Bracanović, digestivni hirurg: Primarni tumori jetre češće se javljaju kod pacijenata sa hepatitisima i cirozom nego u opštoj populaciji Foto: Privatna arhiva/Shutterstock

Jetra je jedan od najvećih organa u ljudskom telu koji obavlja više od 500 različitih funkcija, pa je zbog toga nazivaju i centralnom laboratorijom našeg organizma. Uz cirozu, koja je u svesti građanstva prisutna kao najčešća bolest koja jetru pogađa, tu su i hepatitisi, ali sve češće i tumori.

Koje važne uloge u organizmu ima jetra

Jetra je važna jer sintetiše žuč neophodnu za varenje i apsorpciju masti. U njoj se odvijaju složeni procesi detoksikacije, odnosno uklanjanja razgradnih produkata metabolizma i toksičnih materija iz krvotoka.

– Takođe, u njoj se proizvode albumini, proteini važni za održavanje volumena cirkulišuće tečnosti. Značajna je i jer se u njoj skladište vitamini A, D, E, K, B12, kao i neki elementi poput gvožđa i bakra. Takođe, učestvuje u metabolizmu šećera. Bazična procena stanja jetre, odnosno pregled jetre, pored kliničkog pregleda pacijenta podrazumeva i ultrazvučni pregled trbuha, ali i specifične laboratorijske parametre kojima se procenjuje njena funkcija i integritet – kaže za eKlinika portal dr Miloš Bracanović, specijalista opšte i subspecijalista digestivne hirurgije.

Jetra i najčešće bolesti kojima je sklona

Najčešće bolesti jetre su hepatitisi, ciroza i tumori. Hepatitisi, objašnjava naš sagovornik, podrazumevaju inflamaciju tkiva jetre bilo da su infektivne prirode izazvani virusima hepatitisa A, B ili C, ili neinfektivnog porekla, uzrokovani alkoholizmom i gojaznošću. Jedan od simptoma hepatitisa je žutica, žuta prebojenost kože, sluznice i beonjača, nastala kao posledica povišenih vrednosti bilirubina u krvi. Važno je istaći da oštećenja izazvana hepatitisima povećavaju rizik od nastanka ciroze a potom i malignih oboljenja jetre, upozorava doktor Bracanović i dodaje:

Simptomi koji upozoravaju da se razvija ciroza jetre

– Ciroza je najčešće uzrokovana prekomernim konzumiranjem alkohola. Dokazano je da je rizik od nastanka ciroze veći kod pacijenata koji češće i u većoj količini konzumiraju alkohol. Sa druge strane, nealkoholna ciroza dovodi se u vezu sa gojaznošću, visokim vrednostima holesterola i triglicerida u krvi i dijabetesom tipa 2. Svi navedeni faktori rizika sami po sebi neće izazvati bolest, ali značajno doprinose učestalosti obolevanja.

U cirozi jetra postepeno gubi sposobnost da obavlja svoje funkcije. Simptomi ciroze su gubitak apetita, mučnina, gubitak težine i mišićne mase, zamaranje, ali i neki specifični kao što je pojava žutice ili spontano nastalih modrica po telu, precizira hirurg.

Jetra i maligni tumori

Pored ciroze, sve učestalije se javljaju i maligni tumori jetre. Dele se, prema rečima sagovornika našeg portala, na primarne i metastatske.

– Primarni maligniteti jetre češće se javljaju kod pacijenata sa hepatitisima i cirozom nego u opštoj populaciji. Nastanak ovih karcinoma dovodi se i u vezu sa pojedinim pesticidima, aflatoksinom i upotrebom steroida. Dijagnoza se postavlja nakon kliničkog pregleda, laboratorijskih testova i radioloških ispitivanja. Obično se započinje ultrazvukom abdomena uz dopunski pregled kompjuterizovanom tomografijom ili magnetnom rezonancom. Biopsija, odnosno uzimanje uzorka tkiva tumora i patološka analiza promene potvrđuju dijagnozu malignog tumora. Hepatocelularni i holangiocelularni karcinomi zahtevaju kompleksno lečenje. Ono najčešće podrazumeva složene hirurške procedure u kombinaciji sa hemioterapijom i drugim terapijskim mogućnostima – objašnjava dr Bracanović i navodi da odabir metoda lečenja zavisi od veličine i lokalizacije tumora, broja promena i njihovog odnosa sa krvnim sudovima. Ali, i postojanja pridruženih bolesti, poput ciroze.

Veza između metastaza u jetri i drugih karcinoma

Kad je reč o metastazama u jetri, one, ističe doktor Miloš Bracanović, najčešće potiču od karcinoma donjeg digestivnog trakta, dominantno debelog creva. Kako je učestalost javljanja karcinoma debelog creva u porastu, tako se, konstatuje naš sagovornik, i metastaze u jetri sve češće dijagnostikuju i leče. Kao i kod primarnih tumora, u lečenju metastatske bolesti jetre primenjuju se različite procedure, ukazuje doktor i naglašava da u sprečavanju bolesti jetre ključnu ulogu imaju zdrave životne navike.

Može li jetra da se sačuva i kako

– U tom smislu, treba izbegavati unošenja toksičnih materija putem hrane, jer se produkti tih štetnih materija filtriraju u jetri i mogu dovesti do dugoročnih posledica. Prekomerna upotreba alkohola dovodi do oštećenja mnogih organa, ali prvenstveno jetre. Gojaznost je sve učestaliji faktor rizika za bolesti jetre, te su umerena i balansirana ishrana od velike važnosti. Vakcinacija protiv hepatitisa B ima značajnu ulogu, jer se kod obolelih od hepatitisa značajno češće javljaju druge bolesti jetre. I na kraju, redovni sistematski pregledi imaju za cilj da dijagnostiku oboljenja jetre u ranoj fazi, kada su i šanse za izlečenje najveće – zaključuje u razgovoru za eKlinika portal doktor Miloš Bracanović, specijalista opšte i subspecijalista digestivne hirurgije .

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Suzana peric
11:07, 21. 11. 2022.
Odgovori

Dosta ste mi pomogli trenutno sa objasnjenjima.inace sam onkoloski pacijent operisana na digestivnoj prve hirurgije klinckog centra totalna gastrectomija .a pre 3dana su mi se pojavile zlezde na vratu bolne i bol u karlici

Vesna
0:26, 26. 11. 2022.
Odgovori

Veliko postovanje vama.Onkoloski pacijent sam rak pluca sa metastazama na jetri.Interesuje onkolog mi je rekao da ce mi raditi nekom tankom iglom uzimati biopsiju I nakon toga odma Spalte metastazu,medjutim zvali su me iz radiologije kazu da to nemoze tako moram 2 do 3 dana biti u bolnici I radi se pod punom narkozom a sta I kako ce to raditi neznam zato moje pitanje kakva metoda ima jos dase odradi hvala vam na odgovoru lp Vesna Plavsic

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo