Naslovna / Zdravlje

Gutanje lekova bez vode – koliko može biti opasno

Priredio/la: S.St.|13:00 - 29. 11. 2022.

U nekom trenutku, verovatno smo svi popili lek bez vode. Ali ova naizgled bezopasna navika može imati neke nenamerne posledice po naše zdravlje

gutanje lekova bez vode oda pomaže da lek neometano klizi niz grlo i da ga progutamo Foto Shutterstock

Gutanje lekova bez vode koja im olakšava put može dovesti do gušenja, iritacije u jednjaku i neprijatnog ukusa u ustima

Dr Pauline J. Jose, direktor medicinskog obrazovanja u pH Labs i klinički instruktor na odeljenju porodične medicine na UCLA, objašnjava za Livestrong šta sve može da se desi kada nasuvo u hodu progutamo lek i daje savete kako da to pravilno radimo.

Gutanje lekova bez vode – 3 moguća problema

1. Možemo da se zadavimo

Bez vode, koja pomaže da kapsula neometano klizi, moguće je da se lek zaglavi u grlu. Tablete lako mogu da se zakače u krikofaringeusu, prstenastom mišiću na vrhu jednjaka, navode u Medicinskom centru Univerziteta u Ročesteru. A kada se to dogodi, postoji opasnost od gušenja.

Rizik od gušenja veći je u nekim populacijama, uključujući starije ljude, pojedince sa problemima gutanja (kao što su oni koji se oporavljaju od moždanog udara) i osobe sa neurološkim problemima poput Parkinsonove bolesti, kaže dr Jose.

Ali čak i kod onih koji su potpuno dobrog zdravlja, lekovi koji se gutaju nasuvo mogu pokrenuti određene reflekse koji ometaju gutanje i rezultiraju gušenjem. Na primer, da bismo uspešno progutali pilulu, prvo moramo da prevaziđemo refleks žvakanja, koji se podstiče prisustvom nečega na jeziku, kaže dr Jose. Onda je tu i geg refleks. On se aktivira kada se dodirne baza jezika ili krajnici, objašnjava ona.

Ako ste sami i gušite se, odmah pozovite hitnu pomoć. Da biste izbacili tabletu zarobljenu u grlu, izvršite Hajmlihov zahvat na sebi, upozorava dr Jose, a u Mayo Clinic objašnjavaju korak po korak kako da to učinimo:

  • Postavite pesnicu malo iznad pupka.
  • Uhvatite pesnicu drugom rukom.
  • Savijte se preko tvrde površine kao što je radna ploča ili stolica.
  • Gurnite pesnicu prema unutra i prema gore.

2. Možemo da iziritiramo jednjak

Ako se lek zaglavi u jednjaku, tu može i da se raspadne. Dok se rastvara, njegova kiselost može da ispeče sluznicu grla, kaže dr Jose. I zbog toga ovo osetljivo područje može da postane nadraženo i upaljeno.

U određenim slučajevima, zaglavljena kapsula može čak da dovede do oštećenja tkiva jednjaka, dodaje dr Jose. Ovo je poznato kao ezofagitis izazvan lekovima, stanje koje izaziva neprijatne simptome kao što su bolno gutanje, bol u grudima, kiselina i regurgitacija kiseline, navode u Mayo Clinic

A kada nam tableta predugo stoji u grlu, skoro svaka vrsta leka može da izazove probleme za jednjak (uključujući čireve), zaključak je male studije iz aprila 2014. objavljene u ‌Turkish Journal of Gastroenterology.‌

Mayo Clinic navodi koji su najčešći krivci među našim lekovima:

  • sredstva za ublažavanje bolova koja se kupuju bez recepta, kao što su aspirin, ibuprofen i naproksen natrijum
  • antibiotici, kao što su tetraciklin i doksiciklin
  • kalijum hlorid (koristi se za lečenje nedostatka kalijuma)
  • bisfosfonati (koriste se za lečenje osteoporoze)
  • kinidin (koristi se za lečenje srčanih problema)

3. Gutanje lekova bez vode može da ostavi neobičan ukus u ustima

Gutanje tableta bez vode može da ostavi loš ili gorak ukus na jeziku, kaže dr Jose. To se, naravno, odnosi na to da lek može malo da se istopi i da se tako malo i zadrži pre nego što krene put našeg stomaka.

Iako nije štetna sama po sebi, tableta lošeg ukusa može negativno da utiče na naše ukupno iskustvo gutanja lekova. A to bi moglo da nas odvrati od uzimanja lekova onako kako je propisano, što može biti štetno po naše zdravlje.

Saveti za gutanje lekova

  • Popijte malo vode.‌ Uzimanje tableta sa puno tečnosti pomoći će nam da pripremimo grlo da potisne lek kroz jednjak, savetuju iz Medicinskog centru Univerziteta u Ročesteru. 

– Minimalna količina vode za gutanje lekova je 50 do 60 mililitara”, kaže dr Jose i dodaje:

– Količine vode manje od 30 mililitara mogu da ometaju transport tablete, zbog čega ona može da se zaglavi u jednjaku”.

  • Podesite položaj glave. Podešavanje položaja glave i tela može da olakša proces gutanja leka, kaže dr Jose. Isprobajte položaj brade nadole: stavite tabletu na jezik i uzmite gutljaj vode, a zatim savijte glavu napred, privijte bradu prema grudima i progutajte lek sa vodom. Ili, pokušajte da podignete bradu, stavite tabletu na jezik, zabacite glavu unazad, popijete gutljaj vode i progutate.
  • Uzmite tabletu sa hranom. Ako leku dodamo malo soka od jabuke pomoći ćemo našim mišićima za gutanje i učiniti uzimanje tableta manje problematičnim, savet je Medicinskog centra Univerziteta u Ročesteru. Međutim, određeni lekovi uzimaju se na prazan stomak. Prema tome, mešanje lekova sa hranom može da poveća rizik od interakcije između hrane i leka, upozorava dr Jose. Ovo potencijalno može da smanji apsorpciju i terapeutski efekat leka. Uvek pitajte farmaceuta ili lekara šta možete dodati svojim lekovima, dodaje ona.
  • ‌Zdrobite pilulu. Drobljenje lekova i uzimanje sa vodom takođe može da pomogne. Ali se uvek prvo konsultujte sa farmaceutom. Određene tablete, kao što su lekovi sa dugotrajnim dejstvom ili lekovi sa sporim oslobađanjem, delovaće manje efikasno kada se zgnječe, kažu u Medicinskom centru Univerziteta u Ročesteru.

Šta da radimo ako nam se lek zaglavi u grlu

Čak i ako smo preduzeli sve mere predostrožnosti, ponekad se desi da se lek ipak zaglavi. Evo nekoliko jednostavnih saveta koji će nam pomoći da ga izbacimo:

  • ‌Pojedite komad banane:‌ Uvek treba prvo da znamo da li je u redu uzimati tablete sa hranom. Ali ako se desi da nam zastane u grlu, komad banane pomoći će da se tableta pomeri i da je progutamo, kaže dr Jose.
  • Pijte vodu: Pijuckanje još vode na kraju će izbaciti lepljivu kapsulu iz našeg grla.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo