Zdravlje

Zima i prehlada, zašto smo u ovo doba godine podložniji virusnim infekcijama

Priredio/la: S.St.

Nova studija napokon daje dokaze zašto je veća verovatnoća da ćemo virusne infekcije dobiti zimi. Glavni "krivac" je naš nos

Zima i prehlada – rezultati studije, koja je proučavala zbog čega je veća verovatnoća da zimi dobijemo prehladu, mogu biti očigledni: zato što je hladnije. Ali ključno je to da naš nos prepozna hladno vreme i to smanjuje njegov imunološki odgovor.

– Nikada nije postojao ubedljiv razlog zašto je ovo veoma jasno povećanje virusne infektivnosti u hladnim mesecima. Ovo je prvo kvantitativno i biološki prihvatljivo objašnjenje – navodi se u saopštenju za medije koje je dao dr Benjamin Bleier, istraživač sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard, a prenosi sajt WebMD.

Studija je procenila već poznat imuni odgovor u nosu poznat kao „oslobađanje vanćelijskih vezikula”, kada nos ispušta aerosol koji sakuplja, vezuje i ubija bakterije koje udišemo.

– To je slično kao da šutnete gnezdo stršljena i svi stršljeni izlete i napadnu. Nos otkriva ove patogene i oslobađa roj vanćelijskih vezikula – objasnio je dr Bleier.

Za ovu studiju, u laboratoriji su proučavani uzorci nosa dobrovoljaca na normalnoj telesnoj temperaturi i na 13ͨ ispod telesne temperature kako bi se simulirala razlika između zimskih temperatura u zatvorenom prostoru i napolju. Na nižim temperaturama ispuštanje aerosola bilo je ređe.

Istraživanje je objavljeno početkom meseca u časopisu The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Kolega istraživač i doktor farmacije Mansoor Amiji sa Northeastern University, rekao je da bi studija mogla da bude relevantna za zaustavljanje širenja SARS-CoV-2, virusa koji izaziva COVID-19, razvijanjem novih načina za sprečavanje prenošenja virusa, kao što je razvoj „veštačkih virusnih sunđera”.

Naučnik koji nije bio uključen u studiju smatra da su ova otkrića veoma značajna, ali da imaju i ograničenja.

– Ovo je prvi put da imamo biološko, molekularno objašnjenje jednog faktora našeg urođenog imunološkog odgovora za koji se čini da je ograničen nižim temperaturama. Važno je zapamtiti da su ovo in vitro studije, što znači da iako se za proučavanje ovog imunološkog odgovora u laboratoriji koristi ljudsko tkivo, to nije studija koja se sprovodi unutar nečijeg stvarnog nosa. Često se nalazi in vitro studija potvrđuju in vivo, ali ne uvek – izjavila je rinolog dr Zara Patel za CNN. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.