Naslovna / Zdravlje

Koja vežba može da potisne rast tumora i bori se protiv ćelija raka, otkrili naučnici iz Australije

Priredio/la: I. V. |13:00 - 02. 01. 2023.

Vežbanje je jedno od najmoćnijih oružja koje svako može da doda svom arsenalu zaštite od hroničnih bolesti. Čak i rak nije izuzetak

vežba Vežbanje potiskuje rast tumora Foto: Shutterstock

Samo jedna vežba mogla bi da pomogne u suzbijanju karcinoma, ali i da produži preživljavanje, otkriva studija objavljena u časopisu Prostate Cancer and Prostatic Diseases. Vežbanje je dospelo u centar pažnje zbog svojih efekata protiv raka zbog čega su brojne studije nastavile da ispituju ulogu i efakta vežbi na razvoj karcinoma. Time su se bavili i naučnici sa Edith Cowan University u Australiji.

Bilo koja vežba jedno je od najmoćnijih oružja u zaštiti od hroničnih bolesti

Stručnjaci ističu da je vežbanje jedno od najmoćnijih oružja koje svako može da doda svom arsenalu zaštite od hroničnih bolesti. Čak i rak nije izuzetak. Iako mnogi prvo pomisle da moraju da ulože sate i sate vremena i mnogo novca za članstvo i opremu za teretanu, vežbanje u cilju  suzbijanja raka može da bude iznenađujuće lako. Bilo da samo 5 minuta dnevno vežbate kod kuće ili idete u neki fitnes klub, sve vrste vežbi nesumnjivo su dobre za ljudsko zdravlje.

Nova studija daje još jači argument za dodavanje fizičke aktivnosti životnom režimu. Istraživanje je pokazalo da samo jedan trening može da pomogne u suzbijanju karcinoma. Naime, istraživački tim otkrio je da samo jedna vežba može da potisne rast tumora i aktivno se bori protiv ćelija raka. Štaviše, otkrića su pokazala da čak i oni sa neizlečivim, uznapredovalim rakom mogu da imaju i iskoriste prednosti vežbanja.

Vežbanjem se stvara protein koji proizvode skeletni mišići

Istraživanje naučnika sa Edith Cowan University zasniva se na otkriću da ljudi sa rakom prostate mogu da promene hemijsko okruženje svog tela kako bi vežbanjem suzbili rast ćelija raka. Pokazalo se da su ljudi, koji su tokom studije praktikovali vežbanje i vežbali 6 meseci, proizveli  protein koji proizvode skeletni mišići, koji stimulišu procese protiv raka u telu, poznat kao miokini.

Institut za medicinu vežbanja na Edith Cowan University otkrio je da samo jedna vežba može još više da podigne miokine, što doprinosi supresiji raka. Istraživači veruju da je ova prilično uzbudljiva studija veliki „proboj“ i mogla bi da oblikuje savete koji se daju pacijentima sa rakom.

Pacijenti za koje je vežba dnevna rutina pokazuju sporiju progresiju bolesti i duže preživljavaju

– Nalazi naše studije posebno su uzbudljivi jer po prvi put otkrivamo da su muškarci sa uznapredovalim rakom prostate u stanju da posle vežbanja proizvedu akutno povećanje molekula koji se bore protiv karcinoma zvanih miokini. To nam pomaže da shvatimo zašto pacijenti sa rakom, koji vežbaju, pokazuju sporiju progresiju bolesti i duže preživljavaju – istakao je profesor Rob Newton, istraživač sa Instituta za medicinu vežbanja.

Profesor Newtom isitiče da, iako je reč o palijativnim pacijentima, za koje nema leka i koji će jednog dana svakako podleći bolesti, ipak postoje dokazi da će vežbanje produžiti njihovo preživljavanje, a glavni pokretački mehanizam tog procesa su miokini.

Vežba visokog intenziteta na stacionarnom biciklu

Istraživački tim uputio je 9 pacijenata sa kasnim stadijumom raka prostate da odrade 34 minuta vežbe visokog intenziteta na stacionarnom biciklu. Krvni serum je uzet pre i posle treninga, kao i 30 minuta kasnije. Serum uzet odmah nakon toga pokazao je povišene nivoe miokina protiv raka, koji su potisnuli rast ćelija raka prostate za oko 17 procenata. Kako bi se to postiglo, profesor Newtom predložio je da se svakodnavno vežba minimum 20 minuta, jer upravo taj 20. minut je trenutak koji omogućavaju stvaranje miokina.

– Optimalna doza vežbanja još nije poznata, ali verovatno bi trebalo vežbati 20 + minuta svakog dana. Vežba bi morala da uključi trening otpora za rast mišića i povećanje kapaciteta „unutrašnje apoteke“ neophodne za proizvodnju miokina. Ova studija pruža snažne dokaze da pacijenti sa rakom prostate, a verovatno i svi ostali, sa bilo kojim tipom karcinoma, treba da vežbaju skoro svaki dan, ako ne i svaki, kako bi održali hemijsko okruženje u svom telu koje suzbija proliferaciju ćelija raka – objasnjio je profesor Rob Newton.

Ovo nije prvo istraživanje koje dovodi u vezu rak sa vežbanjem. Studija objavljena u časopisu Cancer Research, takođe naglašava da aerobne vežbe mogu da smanje rizik od metastatskog raka za 72 procenta. Aerobne vežbe, poznate i kao kardio vežbe, uključuju brzo hodanje, plivanje, trčanje ili vožnju bicikla.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Јаca
15:18, 03. 01. 2023.
Odgovori

Donekle ne podržavam ovajstav

Jaca
15:31, 03. 01. 2023.
Odgovori

Trenirala sam aktivno od svoje 30 godine,ne znajući za tumor mozdane opne Meningeom koji mi je sve vise stvarao problem. U 40-toj tek su mi ga dijagnostifi kovali, kada je bio veličine mandarine! Za to vreme sam imala problema i sa miomima na materici, da bih posle operacije glave odstranili i matericu. Slažem se za vezivanje, ali sve dok organizmu prija,nista ekstremno! Moje skromno mišljenje da ekstremnim vezbanjem samo Jos vise prokrvljujemo tumor i njega takodje osnazujemo-hranimo. Bitno je da organizmu koji je sklon tumorima ne dozvolimo bilo koju vrstu stresa za organizam(stres,visoka temperatura,visok pritisak,nedostatak sna itd), on time se širi i hrani.
Truditi se voditi zivot bez agresivnog stresa.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo