Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Zadebljanje vrhova prstiju može da bude i simptom jedne od najtežih bolesti

Priredio/la: D. T.
9:00 - 21. 01. 2023.

Zadebljanje vrhova prstiju prvi je opisao Hipokrat, pa se ovo stanje naziva i Hipokratov nokat i posledica je prekomernog rasta vezivnog tkiva i skupljanja tečnosti u delu prstiju oko nokatne ploče na rukama ili nogama

Zadebljanje vrhova prstiju Zadebljanje vrhova prstiju nije samo znak artritisa Foto: Shutterstoc

Zadebljanje vrhova prstiju smatra se uglavnom jednim od simptoma artritisa. Zadebljanje, natečenost na prstima i ispod nokatne ploče, ipak, može da bude i znak karcinoma pluća. Skoro 90 odsto pacijenata sa zadebljanjem vrhova prstiju i nokatne ploče ima rak pluća i to uglavnom  nemikrocelularni oblik. Zadebljanje vrhova prstiju nije uvek znak bolesti, može biti i nepoznatog porekla, nekada je posledica genetskih mutacija.

Kako izgleda Hipokratov nokat?

Zadebljanje vrhova prstiju prvi je opisao Hipokrat, pa se ovo stanje naziva i Hipokratov nokat i posledica je prekomernog rasta vezivnog tkiva i skupljanja tečnosti u delu prstiju oko nokatne ploče na rukama ili nogama. Nokatna ploča je mekša, gornji deo prstiju je ispupčen i/ili crven, moguće je formiranje oštrog ugla između nokta i zanoktice i savijanje noktiju.

Kada je potrebno potražiti stručnu pomoć?

Zadebljanje vrhova prstiju često se dovodi u vezu sa nižim nivoom kiseonika u krvi. Može biti i znak urođene srčane mane, hronične infekcije pluća (bronhiektazije, cistična fibroza, apscesa pluća), intersticijalnae bolesti pluća, raka pluća. Smatra se da karcinom pluća uzrokuje nesmetani prodor raznih ćelija u krvotok, a sam nedostatak kiseonika remeti cirkulaciju u prstima. Lekari savetuju da svaki nesvakidišnji simptom kao što je zadebljanje vrhova prstiju, bol u prstima bude alarm da potražimo stručnu pomoć.

Rak pluća je najčešći uzrok zadebljanja vrhova prstiju i noktne ploče. Prevalencija je relativno veća kod pacijenata sa nestinoćelijskim karcinomom pluća, koji je i najčešći oblik raka pluća u odnosu na sitnoćelijski karcinom pluća – agresivniji tip tumora.

Zadebljanje vrhova prstiju viđa se i kod drugih vrsta karcinoma

Zadebljanje prstiju je povezano i sa mezoteliomom, retkom vrstom maligniteta pluća koji je posledica izloženosti štetnom uticaju azbesta. Metastaze na plućima kao posledica ekstrapulmonalnih karcinoma retko se mogu dovesti u vezu sa promenama na noktima i prstima.

Stručnjaci kažu da se u nekim slučajevima zadebljanje vrhova prstiju viđa i kod pacijenata sa sarkomom kostiju, ili karcinomom nazofarinksa, materice, grlića materice ili bubrega kada su prisutne i metastaze na plućima.

Nije do kraja poznata etiologija zašto se javlja zadebljanje vrhova prstiju

I pored toga što tačna etiologija ovih promena nije poznata one mogu biti posledica pojačanog dotoka krvi u područje prsta, što dovodi do akumulacije tečnosti u mekim tkivima na terminalnom delu prsta i naknadnog ispupčenja tog područja. Ove promene na noktima najčešće se javljaju kod pacijenata sa karcinomom pluća i moguće je da su posledica delovanja hormona ili citokina.

Kod pacijenata s rakom pluća i zadebljanjem vrhova prstiju u serumu je povećan nivo transformišućeg faktora rasta beta1 (TGF beta1). Kod ovih bolesnika uočava se i porast nivoa prostaglandina E2 u krvi. Promene na prstima nažalost javljaju se u odmaklim fazama bolesti. Promene na vrhovima prstiju posledica su kompleksnih poremećaja i uglavnom nastaju zbog ometanja razmene kiseonika i vaskularnih poremećaja koji su primetni na vrhovima prstiju.

Simptomi raka pluća javljaju se u odmakloj fazi bolesti

Lekari naglašavaju da su klinički poremećaji udruženi sa karcinomom pluća veoma različiti i simptomi bolesti su često neodređeni i nespecifični. Simptomatologija zavisi od lokalizacije tumora. Kod malog broja bolesnika bez simptoma bolesti na radiografiji pluća učinjenoj iz drugih razloga, uočavaju se promene koje mogu ukazati na postojanje tumora.

Simptomi se javljaju u odmakloj fazi bolesti, a najčešći simptom je kašalj koji ne prestaje. Simptomi i znaci bolesti su slabost, gubitak na telesnoj masi, dispneja, bol u grudima. Moguća je i promuklost, neurološki poremećaji, uvećanje perifernih limfnih žlezda, bol u kostima. Kod skoro 60 odsto pacijenata prisutan je osećaj nelagodnosti, teskobe u grudima.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend