Naslovna / Zdravlje

Tip raka dojke određuje način lečenja, tumori mogu biti benigni, granični i maligni

Priredio/la: D. T.|15:00 - 07. 02. 2023.

Pagetova bolest dojke redak je tip raka dojke koji zahvata bradavicu dojke i areolu. Bolest se ispoljava crvenim i ljuskavim osipom na koži dojke i bradavice

tip raka dojke Nije svaki tip raka dojke isti, ali najčešći je hormonski pozitivan rak dojke koji se javlja u 80 odsto slučajeva karcinoma dojke Foto: Shutterstock

Tip raka dojke je faktor koji određuje način lečenja pacijenta i primenu najbolje vrste terapije. Nije svaki tip raka dojke isti, ali najčešći je hormonski pozitivan rak dojke koji se javlja u 80 odsto slučajeva karcinoma dojke. Lekari naglašavaju da je rak dojke lečiva bolest ako se otkrije na vreme.

Duktalni karcinom in situ

Duktalni karcinom in situ rani je oblik raka dojke sa prisustvom kancerogenih ćelija unutar mlečnih kanala. Ovaj tip raka dojke se nije proširio i zato se naziva intraduktalnim, neinvazivnim ili preinvazivnim rakom. „In situ“,  znači na prvobitnom mestu, jer se tumorske ćelije nisu proširile kroz zidove mlečnih kanala na okolno tkivo dojke.

Invazivni duktalni karcinom najčešći je tip raka dojke, s tim da postoje različiti podtipovi invazivnog duktalnog karcinoma dojke.

Tubularni karcinom dojke najčešće je manji od jednog centimetra, sastavljen je od struktura oblika cevčica koje se zovu „tubule“.

Medularni karcinom: dojke su meke, mesnate mase koje sporo rastu i ne šire se van tkiva dojke.

Mucinozni (ili koloidni) karcinom dojke: ćelije tumora plutaju u mucinu, glavnom sastojku mucina (sluzi). Ovaj tip raka dojke dobro reaguje na terapiju, naglašavaju stručnjaci.

Papilarni karcinom dojke je tumor sa malom projekcijom i jasnom granicom.

Invazivni lobularni karcinom

Invazivni lobularni karcinom  drugi je najčešći tip raka dojke, posle invazivnog duktalnog raka dojke. Kod ovog tipa, ćelije raka su se proširile iz režnjeva mlečne žlezde i za razliku od ostalih vrsta karcinoma dojke zahvata obe dojke.

Lobularni karcinom in situ

Lobularni karcinom dojke in situ, redak je tip raka dojke koji je praćen rastom abnormalnih ćelija, koje se dalje razmnožavaju u režnjevima (lobusima) dojke. Ovo stanje nije definitivna dijagnoza raka. ali je bitan faktor rizika za invazivni rak dojke.

„In situ“ znači da je rast ćelija karcinoma ograničen unutar lobusa dojke i da se nije proširio na okolna tkiva. Ako se stanje ne kontroliše i ne leči, postoji  mogućnost da se tumor razvije u invazivi rak dojke.

Pagetova bolest dojke

Pagetova bolest dojke (Pagetova bolest bradavice, Pagetova bolest kože na bradavici, Pagetov karcinom) redak je tip raka dojke koji zahvata bradavicu dojke i areolu. Bolest se ispoljava crvenim i ljuskavim osipom na koži dojke i bradavice, s tim da je kod većine pacijentkinja tumor zahvatio i unutrašnjo tkivo dojke, najčešće se radio o duktalnom karcinomu dojke in situ.

Filodni tumori dojke

Filodni tumori dojke redak su tip raka dojke, koji ima tendenciju da ubrzano raste, ali je obično lokalizovan u jednom delu dojke i ne metastazira na ostale delove tela. Ovi tumori mogu biti benigni, granični i maligni. Stručnjaci navode da su kod ovog tumora dobre prognoze kod benignih i graničnih tumora, ali i sa značajnim procentom recidiva kod malignih filodnih tumora dojke.

Hormonski pozitivni rak dojke

Ovo je najčešći oblik karcinoma javlja se kod oko 80 odsto pacijentkinja. U ovom slučaju tumorske ćelije luče abnormalne količine receptora za hormone estrogen i/ili progesteron. Leči se hirurškim zahvatom i ciljanim lekovima osmišljenim da zaustave aktivnost estrogena i/ili progesterona, ili smanje količine tih hormona.

HER2-pozitivni karcinom dojke

Ovo je agresivan oblik karcinoma dojke. Karakteriše se prisustvom veće količine posebnih proteina (receptora) Humanog Epidermalnog Faktora Rasta 2 (HER2)  koji daje signal ćeliji da raste i da se deli. Leči se medikamentima koji ciljano deluju na HER2 i blokiraju signale koji podstiču rast tumora.

Trostruko-negativni karcinom dojke

Trostruko-negativni karcinom dojke kod ovog tipa raka dojke na površini ćelija tumora nema estrogenskih i progesteronskih receptora, niti veće količine HER2 proteina. Nisu do kraja poznati mehanizmi usled kojih dolazi do rasta i razmnožavanje tumorskih ćelija ovog tipa karcinoma dojke.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo