Naslovna / Zdravlje

Pireksija je nekada ključni simptom tumora koji je počeo da prodire u obližnja tkiva 

Priredio/la: I. V. |15:00 - 22. 02. 2023.

Pireksija je očigledan znak inflamatornih reakcija koje se dešavaju u telu i primećuje se u 67 procenata slučajeva upalnih procesa, ali može da bude i znak metastaza kod osoba koje imaju rak

pireksija Pireksija je medicinski izraz za povišenu telesnu temperaturu ili groznicu i smatra se uobičajenom reakcijom na infekciju Foto: Shutterstock

Pireksija, osim što je često način na koji ljudi saznaju da nešto nije u redu u organizmu, može da bude i ključni znak da se rak proširio, odnosno uznapredovao. Rak ima nekoliko karakteristika koje mu omogućavaju da se širi, ali njegova sposobnost da napadne tkivo je jedna od glavnih pokretačkih snaga metastaza. Ponekad je samo prisustvo tumora u telu dovoljno da izazove neoplastičnu groznicu, ali se to, kako kažu stručnjaci, retko dešava. Ipak, povećanje telesne temperature često je znak da je tumor počeo da prodire u obližnje tkivo.

Šta je pireksija?

Pireksija je medicinski izraz za povišenu telesnu temperaturu ili groznicu i smatra se uobičajenom reakcijom na infekciju ili razvoj neke bolesti. Reč je o prirodnom imunološkom odgovoru tela na klice koje izazivaju ozbiljne bolesti. Iako se telesna temperatura osobe povećava iznad normalnog opsega, pireksija je normalan odbrambeni mehanizam, koji ljudsko telo koristi u borbi protiv bolesti. Ponekad je praćena dodatnim simptomima kao što su umor, glavobolja, kašalj i prehlada.

Pireksija može da ukaže da rak izaziva blokadu negde u telu

Stručnjaci Cancer Research UK – najveće svetske nezavisne organizacije za istraživanje raka navode da kada je pireksija prisutna kod pacijenata koji imaju rak, to je obično znak da se tumor proširio, odnosno dostigao uznapredovalu fazu.

Pireksija se smatra uobičajenim simptomom svih vrsta karcinoma, ali istraživanja navode da je češća kod karcinoma krvi poput leukemije i limfoma. Najčešći tipovi karcinoma, kao što su rak dojke, rak pluća i rak creva, na primer, ređe izazivaju groznicu. Međutim, prema otkriću Cancer Research UK osobe koje imaju neki od ova tri navedena tumora, mogu da dobiju pireksiju ukoliko se tumor proširio na jetru, na primer. Pireksija takođe može da bude znak da rak izaziva opstrukciju ili blokadu negde u telu.

Neoplastična groznica potiče od samog tumora

Onkolozi naglašavaju da je pireksija očigledan znak inflamatornih reakcija koje se dešavaju u telu.
To je dobro poznat, uobičajeni simptom koji se primećuje u 67 procenata slučajeva infekcije.

– Nasuprot tome, neoplastična groznica proizlazi iz samog tumora ili invazivne procedure. Ponekad telo reaguje na povišenu temperaturu znojenjem, jer to pomaže da se telo oslobodi toplote. Zbog toga pacijenti oboleli od raka često imaju talase vrućine i problem sa noćnim znojenjem čak i pre nego što dobiju dijagnozu karcinoma. U stvari, noćno znojenje, koje se javlja iz bilo kog očiglednog razloga smatra se znakom nekih karcinoma krvi kao što su Hodgkin limfom i ne-Hodgkin limfom – navode stručnjaci Cancer Research UK. 

Kod Hodgkinovog limfoma, kako objašnjavaju, postoji retko stanje koje može da izazove cikluse pireksije, što znači da telesna temperatura raste i pada u nedeljnim intervalima. To znači da osoba može danima ili nedeljama da bude bez povišene telesne temperature, pre nego što se visoka temperatura ponovo vrati.

Tumor može da proizvede pirogene

Još uvek nema dovoljno jasnih činjenica o tome zašto neki karcinomi izazivaju groznicu više od drugih, ali, prema nekim teorijama određene bolesti proizvode toksine, za koje postoji veća verovatnoća da će izazvati groznicu. Stručnjaci naglašavaju da pirogeni mogu da igraju značajnu  ulogu u slučaju pojave groznice kod pacijenata sa rakom. Tumor, kako navode, može da proizvede  pirogene – supstance koje dovode do nastanka groznice i tako izazovu infekciju ili ometa normalno funkcionisanje hipotalamusa. Važno je napomenuti da kod pacijenata koji imaju rakom i koji se leče, pireksija jednostavno može da bude i neželjeni efekat leka, a ne same bolesti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Mare
22:53, 22. 02. 2023.
Odgovori

Već dugi niz godina-preko 15- mi se kao spontano javlja noćno znojenje i svaki put mu se obradujem siguran da sam bio na pragu neke ,,prehlade,, i da je počela faza sređivanja u meni i uglavnom za jednu ili dve noći znojenja budem ,,resetovan,, ,kao nov !

Jelena
16:28, 26. 02. 2023.
Odgovori

Sta je sa nama koji se ne svrstavamo u nikakve grupe sa normalnom t 34,5 do 35,6.Svako zagrevanje,leto,sunce,tople prostorije,aktivnosti,zurba znojimo se kao nenormalni.A kad dobijem t 38,6 kao ovih dana,bukvalno umirem.Ovo isto nije normalno.Sta je to?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo