Naslovna / Zdravlje

Prsti na rukama i nogama mogu da otkriju visok nivo holesterola

Priredio/la: I. V. |15:30 - 05. 03. 2023.

Lekari podsećaju da iako je visok holesterol stanje koje se javlja obično bez simptoma, ipak postoji „određeni skup fizičkih znakova“ kojih svako od nas treba da bude svestan

prsti na rukama i nogama Znak upozorenja visokog holesterola mogu da budu bolni prste na rukama i nogama Foto: Shutterstock

Prsti na rukama i nogama i promene koje se na njima dešavaju smatraju se simptomom koji može da otkrije visok holesterol. Visok holesterol često se naziva i „tihi ubica“ jer retko ispoljava upozoravajuće simptome i uzrokuje štetu u organizmu tokom vremena. Međutim, prsti na rukama i nogama mogu da otkriju da organizam „pati“ zbog visokog nivoa holesterola. Zbog toga lekari savetuju da uvek treba kontrolisati celo telo, pa i prste, s obzirom na to da visok holesterol može da dovede do hitnih stanja kao što su blokade krvnih sudova, koje dalje uzrokuju srčani ili moždani udar.

Prsti na rukama i nogama osećaju promene zbog nakupljenog holesterola

„Svako treba da prati svoj nivo holesterola“ savetuju lekari i podsećaju da iako je visok holesterol stanje obično bez simptoma, ipak postoji „određeni skup fizičkih simptoma“ kojih treba biti svestan. Tako, na primer, znak upozorenja visokog holesterola mogu da budu bolni prste na rukama i nogama. Takav osećaj može da bude direktna posledica nakupljanja holesterola, koji može da zapuši krvne sudove u nogama i rukama. Još jedan mogući pokazatelj visokog holesterola je kada neko često oseća peckanje u prstima na nogama i rukama.

– Prekidi u dotoku krvi u određene delove tela izazivaju peckanje u rukama i nogama. Visok nivo  holesterola u krvi otežava normalan protok krvi u nervima i izaziva peckanje – objašnjava ortoped dr Rahul Agrawal iz Arneja Heart And Multispeciality Hospital u Indiji.

Masne izrasline na prstima takođe ukazuju na visok holesterol

Visok holesterol, pored bolova i peckanja u prstima, može da dovede do masnih izraslina ispod kože. Medicinski se nazivaju ksantomi i ove kvrgave izrasline mogu da se pojave na stopalima i rukama, kao i na prstima na rukama i nogama. Mogu da budu različite veličine – od minijaturnih poput vrha špendale do veličine puce grožđa. Najčešće su žute ili narandžaste boje. Iako ksantomi mogu da budu bezbolni, oni mogu da se osete na dodir i da izazovu svrab. Ove izrasline takođe mogu da se pojave na zadnjici, kolenima ili laktovima – bilo u grupama ili samostalno. Ako se nivo holesterola smanji, moguće je da ksantomi nestanu.

Kako još prsti na rukama i nogama mogu da upozore na višak masnoća

Kardiolog dr Narayan Gadkar iz Zen Multi speciality Hospital objašnjava vezu između visokog holesterola i promena koje se javljaju na prstima ruku i nogu.

Bol u nogama i tegobe tokom šetnje mogu da se jave zbog visokog nivoa holesterola, koji formira plakove i prekida protok krvi u nogama. Ostali upozoravajući simptomi su fizičke promene u nogama i stopalima, koje rezultiraju belom ili žutom bojom noktiju i kože. Takođe, nokti na nogama mogu sporije da rastu ili da postanu zadebljani ili deformisani u slučaju visokog nivoa holesterola.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo