Naslovna / Zdravlje

Barijatrijska hirurgija može za 50 odsto da smanji rizik od karcinoma koji nastaju zbog gojaznosti 

Priredio/la: I. V. |15:00 - 12. 05. 2023.

Značajan gubitak težine uz pomoć barijatrijske hirurgije može da ima i zaštitni efekat od razvoja karcinoma koji nastaju usled gojaznosti

Barijatrijska hirurgija Barijatrijska hirurgija može u više od 50 odsto slučajeva da smanji rizik od karcinoma Foto: Shutterstock

Barijatrijska hirurgija može u više od 50 odsto slučajeva da smanji rizik od karcinoma koji se razvijaju zbog gojaznosti, otkrila je studija koja će biti predstavljena početkom maja na Digestive Disease Week 2023. Rezultati istraživanja pokazali su da se značajan gubitak težine dovodi u vezu sa barijatrijskom hirurgijom i može da ima i zaštitni efekat protiv razvoja karcinoma.

Gojaznost izaziva 13 karcinoma

Gojaznost se dovodi u vezu sa čak 13 malignih bolesti, a to su: rak endometrijuma, karcinom dojke kod postmenopauzalnih žena i karcinom jednjaka, a potom, ali u manjoj meri, karcinom jetre, žučne kese, želuca, pankreasa, bubrega, multipli mijelom, karcinom prostate, debelog creva, jajnika, štitaste žlezde i meningeom. Gojaznost i maligne bolesti su dve epidemije savremenog društva i, iako možda ne deluje tako – gojaznost jeste bolest. Na osnovu dosadašnjih naučnih dostignuća gojaznost se ne smatra inicijatorom, izazivačem tumorskog procesa, već se shvata kao podstrekač, promoter maligne bolesti.

Barijatrijska hirurgija za 50 odsto smanjuje rizik od raka

Studija je analizirala evidenciju više od 55.700 pacijenata sa gojaznošću, koji su bili podvrgnuti barijatrijskoj operaciji, upoređujući ih sa istim brojem sličnih pacijenata, koji nisu operisani. Istraživači su pratili pacijente, koji su imali gastrektomiju rukava, gastričnu premosnicu ili procedure želučane trake, i kontrolisali su faktore rizika za nastanak raka, kao što su istorija pušenja, upotreba alkohola, bolesti srca, hormonske terapije i drugi komorbiditeti.

U 10 godina praćenja, broj pacijenata koji su razvili karcinome povezane sa gojaznošću bio je 2.206 među onima koji su bili podvrgnuti barijatrijskoj operaciji, u poređenju sa 4.960 među onima koji nisu operisani. Odnosno, samo 4 procenata pacijenata sa gojaznošću, koji su bili podvrgnuti barijatrijskoj operaciji razvilo je rak koji ima veze sa gojaznošću tokom 10-godišnjeg  praćenja, u poređenju sa 8,9 odsto među onima koji nisu imali hiruršku proceduru kojom se gubi težina.

Pokazalo se da barijatrijska hirurgija ima zaštitini efekat protiv karcinoma

– Primarna korist, koju ljudi uzimaju u obzir kada razmišljaju o barijatrijskoj hirurgiji, jeste gubitak težine i prateće fizičke i psihološke prednosti, kao što su poboljšanje krvnog pritiska i dijabetesa. Ova studija dodaje još dokaza da se značajan gubitak težine dovodi u vezu sa  barijatrijskom hirurgijom i može da ima i zaštitni efekat protiv stvaranja raka – naglašava dr Vibhu Chittajallu, vodeći autor studije i gastroenterološki saradnik Case Western Reserve University.

Studija je pokazala da je grupa ispitanika podvrgnuta barijatrijskoj hirurgije imala konstantno manji broj novih slučajeva praktično svih vrsta karcinoma uzrokovanih gojaznošću, uključujući dojke (501 naspram 751), debelog creva (201 prema 360), jetre (969 naspram 2198), pankreasa (54 naspram 360), jajnika (130 prema 214) i štitne žlezde (154 naspram 175).

– Potrebno nam je više istraživanja kako bismo razumeli kako barijatrijska hirurgija utiče na rizik od raka, ali značajni nalazi ove studije pokazuju da će dalje proučavanje dati uzbudljive rezultate- očekuje dr Chittajallu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo