Naslovna / Zdravlje

BEZ SEKSA ČETIRI NEDELJE: Upozorenje prof. dr Miljka Ristića za srčane bolesnike koji su preležali koronu

Priredio/la: V. Marić Brajković|13:16 - 16. 11. 2020.

Srčanim blesnicima koji su preležali covid 19 sledi dug oporavk koji uključuje i apsintenciju od seksa

stariji par u krevetu

Povratak normalnom životu, pa i seksulanim aktivnostima, treba da bude postepen Foto: Shutterstock

Covid 19, u zavisnosti od težine kliničke slike, ostavlja razne posledice u organizmu, a jedna od posebno ugroženih grupa su srčani bolesnici i osobe sa visokim krvnim pritiskom.

Posle preležanog virusa sledi im oporavak pod nadzorom lekara, a njegova dužina zavisi od osnovne dijagnoze i potencijalnih oštećenja izazvanih covid 19. Može da traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Tako i povratak normalnom životu, uključujući i seksualne odnose, zavisi od tih parametara. I meri se u nedeljama!

– Uzroci srčanih problema su različiti, od urođenih do stečenih. Srčani problemi mogu da budu izazvani i korona virusom ili da virus pogorša već postojeći srčani problem – kaže prof. dr Miljko Ristić, kardioirurg.

Korona virus, kaže prof. dr Ristić, uništava u manjem ili većem obimu ćelije srca, odnosno srčanog mišića, što dovodi do njegovog slabljenja.

– Umor, nedostatak kondicije, slaba pokretljivost neki su od osnovnih znakova slabosti srčanog mišića – kaže prof. dr Ristić.

Preuranjena seksulana aktivnost i uzbuđenje, kao i drugi fizički napori,  samo bi mogli da pogoršaju već postojeće stanje.

Zato postoji period oporavka, naglašava kardiohirurg, koji, u zavisnosti od stepena oštećenja srčanog mišića može da traje od  nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Povratak normalnom životu mora da bude pod nadzorom lekara, pa i u ovom slučaju, kada srčani bolesnik preleži koronu.

Na osnovu pregleda ultrazvukom, koji pokazuje snagu srčanog mišića i potencijalna oštećenja, lekar može da proceni koliko dug i kakav oporavak je potreban pacijentu.

 – Bez obzira na stepen oštećenja srca i težine kliničke slike covid 19, pacijent ne bi trebalo da ima seskualne odnose bar četiri nedelje posle preležane infkcije. Sam odnos ne sme da bude naporan i ne bi trebalo da traje duže od 10 minuta – apeluje kardiohirurg.

S vremenom, kako oporavak nareduje, povratak seksualnim aktivnostima može i da poboljša zdravlje srčanog bolesnika pokazuje nedavno istraživanje. Zato strpljivo, prvo oporavak, pa onda seks!

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo