Naslovna / Zdravlje

Rizik od depresije povećavaju pilule za kontracepciju, pokazali rezultati nedavne studije

Priredio/la: S.St.|13:00 - 22. 06. 2023.

Nedavna studija je pokazala da oralni kontraceptivi mogu povećati rizik od depresije kod adolescenata i odraslih žena, posebno u prve dve godine upotrebe

rizik od depresije i pilule za kontracepciju Pilule za kontracepciju mogu uticati i na mentalno zdravlje Foto Shutterstock

Rizik od depresije i faktori koji mu doprinose i dalje su predmet izučavanja naučnika. Depresija je jedna od najčešćih mentalnih bolesti i može imati nekoliko iscrpljujućih simptoma. Često rizik od depresije uključuje kombinaciju unutrašnjih i spoljašnjih faktora. Modifikovanje određenih faktora rizika može pomoći da se rizik od depresije minimizira, čineći istraživanje ovih faktora rizika izuzetno značajnim. Dokazi ukazuju na to da upotreba oralnih kontraceptiva može doprineti riziku od depresije.

Nedavna studija objavljena u Epidemiology and Psychiatric Sciences otkrila je da žene koje koriste pilule za kontrolu rađanja mogu imati čak 130 odsto povećan rizik od depresije, posebno u prve dve godine upotrebe oralnih kontraceptiva, za razliku od onih koje ih nikada nisu koristile.

Rizik od depresije i pilule za kontracepciju

Istraživači ove konkretne studije želeli su da otkriju kakvu ulogu pilule za kontracepciju, koje obično utiču na hormone, mogu imati u riziku od depresije. Oni napominju da prethodne studije u ovoj oblasti mogu biti pod uticajem „pristrasnosti zdravih korisnika”.

Neke žene mogu prekinuti upotrebu kontraceptivnih pilula zbog promena raspoloženja. Stoga, podaci bi mogli da potcene negativan uticaj upotrebe oralnih kontraceptiva.

Studija je bila kohortna, zasnovana na populaciji. Istraživači su pregledali podatke preko 264.000 žena dobijene od UK Biobank. Među ovim ženama, oko 80 odsto je u nekom trenutku koristilo pilule za kontrolu rađanja. Naučnici su istražili kako su uzimanje kontraceptivnih pilula i upotreba hormonske kontrole rađanja povezani sa depresijom.

Na osnovu analize, istraživači su otkrili da su prve dve godine korišćenja pilula za kontracepciju bile povezane sa povećanom stopom depresije, što nije bio slučaj sa ženama koje nikada nisu koristile oralne kontraceptive. Kod žena koje su prestale da uzimaju pilule za kontracepciju, a koje su ih koristile u adolescentnom dobu, i dalje je postojao povećan rizik od depresije.

Međutim, za odrasle žene, dve godine nakon prestanka uzimanja kontraceptivnih pilula, nisu otkrili povezani rizik.

Istraživači su takođe bili u mogućnosti da ispitaju braću i sestre kako bi ustanovili moguću uzročnu vezu između uzimanja tableta za kontrolu rađanja i depresije. Podaci iz ove analize ukazali su na moguću uzročno-posledičnu vezu.

Dr Ryan Sultan, lekar za mentalno zdravlje i direktor Integrative Psych specijalizovan za depresiju, koji nije bio uključen u studiju, objasnio je za Medical News Today (MNT):

– Moguće je da hormonski kontraceptivi utiču na mentalno zdravlje jer ovi lekovi deluju menjajući nivoe hormona, što može uticati na raspoloženje i emocionalnu regulaciju. 

– Ova studija otišla je važan korak dalje u bližem ispitivanju ove povezanosti, posebno u rešavanju pristrasnosti zdravih korisnika koja može dovesti do potcenjivanja potencijalnih rizika povezanih sa upotrebom oralnih kontraceptiva. Međutim, važno je napomenuti da je povećani rizik, iako je statistički značajan, relativno skroman – dodao je dr Sultan.

Faktori rizika za depresiju

Efekti depresije mogu biti značajni, mogu da ometaju rad, odnose i sposobnost osobe da uživa u onome u čemu je nekada uživala. Ljudi mogu da dožive širok spektar fizičkih i emocionalnih simptoma. Na primer, mogu da imaju poteškoće u spavanju, kao i osećaj nemira i tuge.

Određeni faktori rizika mogu povećati šanse da neko ima depresiju. Faktori rizika mogu biti sledeći:

  • hronično zdravstveno stanje
  • stanje koje utiče na promene u mozgu, kao što je Parkinsonova bolest
  • doživljavanje teške traume
  • visok nivo stresa

Iako svako može da doživi depresiju, žene više od muškaraca imaju tendenciju ka ovom stanju. Određene vrste depresije takođe mogu biti povezane sa hormonskim promenama usled stvari kao što su trudnoća ili menopauza.

Gospođa Devishi Mittal, klinički psiholog i terapeut za seksualno zdravlje u Allo Health, koja nije bila uključena u studiju, ponudila je dalji uvid u to zašto je kod žena veća stopa depresije.

– Postoji nekoliko faktora koji doprinose ovom rodnom disparitetu, uključujući biološke, psihološke i socijalne faktore. U slučaju žena, hormonske fluktuacije tokom njihovog reproduktivnog života, kao što su pubertet, menstrualni ciklusi, trudnoća i menopauza, mogu uticati na njihovu podložnost depresiji. Fluktuacija nivoa estrogena i progesterona tokom ovih faza povezana je sa promenama raspoloženja i povećanom osetljivošću na simptome depresije.

Ograničenja studije

Studija ima ključna ograničenja. Prvo, oslanjala se na samoizveštavanje učesnika o komponentama kao što su kada su počeli da uzimaju ili prestali da uzimaju kontraceptivne pilule i informacije o porodičnoj istoriji. Ovo predstavlja rizike od grešaka u sećanju na nešto što je bio davno. Moguća je rezidualna konfuzija.

Postojao je i rizik od pristrasnosti odabira uzorka, jer su učesnici bili deo UK Biobank. Ova biobanka može uključivati učesnike koji su tipično zdraviji od opšte populacije Velike Britanije i nesrazmeran broj učesnika belaca.

Istraživači su takođe imali ograničene podatke o vrsti pilula za kontrolu rađanja koje su učesnice koristile, tako da podaci možda ne odražavaju sve vrste oralnih kontraceptiva koji su trenutno na tržištu, a ograničili su i mogućnost za specifične analize podataka. Istraživači nisu imali određene podatke o zaustavljanju ili ponovnom puštanju u upotrebu kontraceptivnih pilula između vremena prve i poslednje upotrebe. Konačno, istraživači su mogli samo jednom da izmere određene kovarijate (nezavisna varijabla koja može uticati na ishod datog statističkog ispitivanja, ali koja nije od direktnog interesa, prim. prev.).

Iako studija ne može u potpunosti da utvrdi uzrok, rezultati podržavaju uzročnu vezu zasnovanu na njihovom poređenju sa članovima porodice učesnika.

Rezultati ukazuju na pažljivu procenu rizika od depresije među pojedincima koji razmišljaju o uzimanju ili trenutno uzimaju pilule za kontrolu rađanja.

– Od suštinskog je značaja za žene koje razmatraju upotrebu oralnih kontraceptiva da imaju otvorene razgovore sa svojim lekarom o svojoj istoriji mentalnog zdravlja i svim potencijalnim rizicima ili koristima povezanim sa hormonskim lekovima. Lekari mogu pomoći u identifikaciji alternativnih metoda kontracepcije ili predložiti strategije za upravljanje svim potencijalnim štetnim efektima na mentalno zdravlje – upozorava i savetuje Devishi Mittal.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo