Naslovna / Fitness

Glavobolja bi trebalo da popusti uz ovih 5 vežbi

Priredio/la: Ma.R.|9:00 - 24. 09. 2023.

Glavobolja, migrena, napetost ili bol u gornjem delu vrata ili osećaj ukočenosti ako dugo sedimo i ne krećemo se: sve su to bolna, često frustrirajuća ali i uobičajena stanja

Vežbe glavobolja Koža slepoočnica je osetljiva i sve vežbe sa pritiskom moramo raditi oprezno Foto: Shutterstock

Pojedinim osobama ni lekovi na pomažu, neki bi voleli da bol zbog glavobolje eliminišu bez njih, pa evo predloga koji bi kod pojedinaca mogao biti efikasan: nekoliko jednostavnih vežbi.

Ko treba da bude oprezan kada radi ove vežbe i zašto su korisne

Opez se preporučuje osobama koje su preživele neku traumu, povredu ili operaciju, i one ne bi trebalo da rade bilo kakve vežbe bez saveta i nadzora stručnog lica, posebno u periodu ranog oporavka.

Naravno, ovakve vežbe su dragocene i korisne i ljudima koji nemaju ni hronične ni akutne probleme sa svim vidovima glavobolja – odlična su prevencija. Utiču na poboljšanje cirkulacije, prokrvljenost, elastičnost krvnih sudova, rasterećenje i opuštanje mišića.

Kako se pripremiti za vežbe korisne kod glavobolje i koji je početni položaj

Najbolje je vežbati u sedećem položaju i takozvanom „turskom sedu“, na prostirci za vežbanje. Imajte uz sebe obavezno vodu, i unosite je što češće u manjim gutljajima.

Set ovih vežbi trebalo bi početi kružnim pokretima vrata na jednu i na drugu stranu, što je specifična vrsta istezanja i zagrevanja. U početni set zagrevanja spada i pomeranje glave unapred pa unazad.

Potrudite se da svi pokreti budu lagani, bez cimanja i brzine. Ka gore udahnite, ka dole izdahnite, i neka vam oči budu zatvorene. Samo ako vežbe radimo dovoljno dugo, strpljivo i polako, kroz sve pore i delove glave, vrata i ramena procirkulisaće dovoljno kiseonika, a to znači da svaku vežbu radimo najmanje dva i po minuta.

Masaža slepoočnica

Kažiprstom i srednjim prstom pritisnite slepoočnice i lagano ih masirajte kružnim pokretima. Dišite duboko i držite zatvorene oči. Kako proces bude odmicao, pritisak će popuštati a nama će se činiti da smo „progledali“.

Ovaj deo lica je vrlo senzitivan i pritisak ne sme da bude prejak niti da traje predugo. Nemojte to raditi duže od minut.

Akupresura: Metoda pred kojom posustaje i glavobolja

Akupresura je vekovima poznata metoda pritiska na određene tačke na telu koje onda stimulišu protok energije, cirkulaciju i „razbijanje“ blokada prisutnih iz različitih razloga. Stavite palčeve na tačke u vrhu nosa (u visini očiju). Izvršite blagi pritisak u trajanju od nekoliko sekundi, uz kružne pokrete trajanja do dva minuta.

Kao i u prvim vežbama zagrevanja, neka vam oči budu zatvorene. Laktove možete uvrstiti pritiskom na kolena.

Glavobolja sedenje

Sve opisane vežbe mogu se uraditi i sedeći, u pauzama rada Foto: Shutterstock

Masaža kažiprstom i palcem za opuštanje vrata i bolju cirkulaciju

Masiranje mišića duž potiljačne kosti je takođe veoma delotvorno. Radite to palcem i kažiprstom jedne ruke od spolja ka unutra, ali i obratno. Pokreti moraju biti lagani i ritmični. Zatim, palcem povlačite malo jače zamišljene linije dužinom kičme. Ponovite 5 puta.

Razbijanje čvorića

Stavite otvoren dlan na rame druge ruke, pa na plećku, i pažljivo prepipajte tu regiju. Osetite li čvoriće ili neravnine, one mogu takođe biti uzrok glavobolje.

Čvorić po čvorić pažljivo masirajte srednjim prstom u trajaju od jednog minuta, do granice bola. Još bolji efekat vežbe će imati ako u isto vreme glavu povijate naizmenično na levu, pa na desnu stranu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo