Naslovna / Fitness

Šetnja je još zdravija ako slušamo muziku: 5 koristi ovog psihofizičkog energetskog koktela

Priredio/la: Ma.R.|9:00 - 31. 12. 2023.

Ponekad nemamo psihofizičkih kapaciteta ni za minimum fizičke aktivnosti, pa nam padne motivacija čak i za kraću šetnju. Evo kako muzika može da bude ključna pokretačka snaga i zašto je to važno

Šetnja uz muziku Foto: Shutterstock

Šetnja je jedan od najboljih načina da se umanji stres i anulira štetan uticaj sedentarnog načina života, koji doprinosi ukupnom lošijem zdravlju i rastućem nivou hroničnih bolesti. Ljudi svih starosnih grupa i nivoa aktivnosti dokazano imaju pozitivne koristi od hodanja, a postoji i jedan jednostavan, efikasan način da od šetnje dobijemo još više.

Šta dobijamo ako praktikujemo šetnju uz muziku

Šetnja uz muziku postaje još zdravija, zaključili su stručnjaci. Kada se kombinuje sa muzikom, hodanje postaje efikasniji oblik kretanja, što povećava zdravstvene prednosti. Bilo da ste na boravku u prirodi ili jednostavno šetate u okruženju u kome živite ili radite, ovaj ritual može da pruži još jače efekte na naše fizičko i mentalno zdravlje.

Efekat muzike na naše raspoloženje i opšte blagostanje nije fenomen novijeg datuma. Vekovima je muzika imala terapeutski efekat u različitim oblicima, kulturama i kroz metode prilagođene različitim podnebljima. Nauka danas otkriva još načina na koje muzika može pozitivno uticati na zdravlje ljudi, a neki od glavnih uticaja su:

  • smanjenje stresa/opuštanje
  • poboljšanje raspoloženja
  • kognitivne prednosti (angažovanje moždanih ćelija)
  • bolja kontrola bola
  • poboljšanje faktora za što zdraviji san
  • bolje fizičke performanse ako vežbamo uz muziku ili plešemo.

Evo i detaljnijeg objašnjenja naučnika o 5 prednosti hodanja uz muziku.

1. Šetnja i muzika zajedno poboljšavaju zdravlje srca ali i stanje kod hroničnih bolesti

Hodanje i umerena fizička aktivnost su neophodni za bolje zdravlje kardiovaskularnog sistema, a kada ih spojimo sa muzikom, prednosti su daleko veće. Studije su pokazale da dolazi do povećane varijabilnosti otkucaja srca i poboljšanja cirkulacije. Ova vrsta sinhronizacije motiviše srce za jači, efikasniji kardiovaskularni „trening“ odnosno aktivnost, utičući na poboljšanje ukupnog kardiovaskularnog zdravlja tokom vremena. Šetnja uz slušanje muzike može doprineti smanjenju rizika od srčanih oboljenja, uz snižavanje krvnog pritiska.

Još jedna zanimljiva studija donosi dokaze o povoljnom uticaju šetnje uz muziku kod pacijenata sa Parkinsonovom bolešću.

2. Povećana motivacija i izdržljivost

Ponekad nemamo psihofizičkih kapaciteta ni za minimum fizičke aktivnosti, pa nam padne motivacija čak i za šetnju. Kada se pojavi ova vrsta umora i apatije, muzika može biti presudna da nas „pogura“ i da ne odustanemo. Optimistična muzika ili ona za koju već znamo da deluje pokretački i motivišuće na nas pomoći će da krenemo, držimo energičan, konzistentan ritam. Prosto, može biti ključna pomoć u pomeranju fokusa sa misli koje su nas učinile pasivnim i bez volje.

3. Poboljšanje raspoloženja i smanjenje stresa

Veza između našeg uma i tela je moćna, a muzika ima dubok uticaj na ovu vezu. Utiče direktno na naše emocije, podstiče oslobađanje dopamina i pokreće zadovoljstvo i osećaj da smo takvim činjenjem nagrađeni. Sve to može momentalno podići raspoloženje i ublažiti stres. Spajanje muzike sa rutinom hodanja pruža jedan vid korisnog bekstva od visokih zahteva svakodnevnog života, omogućavajući nam da se opustimo i defokusiramo sa problema. Ritam i melodija preneće nas u pozitivnije mentalno stanje, čineći šetnje pravim terapeutskim iskustvom.

4. Kognitivna stimulacija

Hodanje je podjednako korisno za mozak kao i za telo. Redovno vežbanje je povezano sa većim kognitivnim prednostima kao što su poboljšano pamćenje, brže donošenje odluka i kreativnost. Slušanje muzike tokom hodanja pridodaje kognitivnu stimulaciju fizičkom pokretu. Kada uskladimo svoje korake sa ritmom muzike, mozak je maksimalno angažovan u različitim oblastima funkcionisanja i svojih delova. Podstiču se nove neuronske veze i smanjuje rizik od kognitivnog pada.

5. Personalizacija vežbanja i povećavanje kapaciteta

Slušanje muzike je duboko lično, intimno iskustvo, koje pokreće lični doživljaj i drugačiju percepsiju naših osećanja ali i sveta oko nas. Svi biramo muziku koja nam je najprijatnija, po ukusu i afinitetima. Kreiranjem svoje „plejliste“ za hodanje, lakše ćemo sagledati aktivnost ne kao obavezu koje se plašimo već kao nešto čemu se radujemo. To će stvoriti pozitivne asocijacije između vežbanja i muzike, što vremenom može da podstakne zdravije navike kojih ćemo se lakše pridržavati.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo