Naslovna / Fitness

Medicinski pilates smanjuje bol u vratu, leđima i karlici

Priredio/la: Ma.R.|9:00 - 09. 04. 2022.

Protokom vremena, usavršavanjem pilatesa, odnosno modernizacijom u smislu novih sprava i boljeg plana vežbi, zdravstvene koristi su se samo uvećavale

medicinski pilates Medicinski pilates ima brojne koristi za zdravlje poput smanjenja bola u vratu i leđima Foto: Shutterstock

Medicinski pilates je podtip pilatesa, skupа vežbi koji postoji već više od jednog veka. Od suštinski sasvim jednostavne aktivnosti (što je u osnovi i danas), evoluirao je u jedan od najefikasnijih načina da za svoje telo učinite najviše moguće.

Kako je nastao pilates

Osnivač pilatesa je Joseph Hubertus Pilates. Rođen u Menhengladbahu u Nemačkoj 1883. godine. Kao dete, imao je astmu i još neke bolesti. Da bi se što efikasnije izborio protiv njih, okrenuo se vežbanju i atletici, i proučavao različite režime vežbanja kako bi proširio svoja znanja.

U želji da ne postane zarobljen klasičnim grčkim idealom čoveka uravnoteženog tela, uma i duha i robovanjem krajnostima, počeo je da razvija sopstveni sistem vežbanja zasnovan na ovom konceptu. Tako je rođen pilates.

Sve vrste pilatesa, a posebno medicinski pilates, lako se prilagođavaju različitim potrebama

Pilates nudi gotovo neograničene mogućnosti sa kombinovanjem svih tipova vežbi, što omogućava da se program prilagodi svim individualnim potrebama i mogućnostima vežbača.

Prednosti medicinskog pilatesa su još značajnije od uobičajenog, a nekih niste ni svesni dok ne počnete sa vežbanjem. U svakom slučaju, ako već vežbate pilates, dobro bi bilo da i aspekte medicinskog uvrstite u program, i pojačate pozitivne efekte po telo i ukupno zdravlje.

Medicinski pilates smiruje bol u vratu i leđima

Angažujući grupe mišića koji ciljaju prvenstveno trbušne mišiće, karlično dno, dijafragmu i multifidus, časovi medicinskog pilatesa rešavaju brojne slabosti posture tela. Ovo se posebno odnosi na bol u leđima i vratu.

Naravno, u odnosu na vaše individualno stanje, program odgovarajućih vežbi pravi stručno lice, obučeni fizioterapeut ili sertifikovani praktičar medicinskog pilatesa.

Stres je među prvim stavkama na koje medicinski pilates uspešno „atakuje“

Ako ste pod pojačanim stresom zbog posla, privatnog života, ili imate obe okolnosti (a ko ih nema?), obavezno razmislite o medicinskom pilatesu. Pilates će vas fokusirati, ali i opustiti. Moći ćete racionalnije da se nosite sa postojećim problemom.

Uz to, bolji fokus ćete ostvariti posebnim pokretima koji ciljano opuštaju određeni deo tela. Uz poboljšanje fizičke forme, zdravstveni pilates neverovatno pomaže u postizanju emocionalnog balansa.

Medicinski pilates smanjuje mogućnost povreda i pucanja mišića

Pokreti u pilatesu se odnose na ekstenzije, što znači da mišići imaju dovoljno vremena da se istegnu i opuste. To je prva stvar koju mišići treba da urade da bi mogli da se ravitalizuju i oporave od spazma ili povreda. Pilates takođe pomaže u stabilizaciji zglobova, kako bi se sprečilo njihovo „izletanje“ iz čašica.

Oni koji su imali sportske ili druge povrede obavezno treba da probaju medicinski pilates kako bi se brže i stabilnije rehabilitovali.

Jača snagu i fleksibilnost

Pokreti u medicinskom pilatesu su osmišljeni tako da potpuno ispruže mišiće, ali im daju i blagi otpor pri svakom pokretu i položaju. Zadržavanje položaja u pilatesu u početku može da bude neprijatno, ali vaši mišići moraju da ojačaju kako biste se prilagodili pokretima koje izvodite. Oni će vremenom postati rutina u kojoj ćete uživati, a telo će izgledati bolje i biti stabilnije.

Pomaže da se minimizira bol u karlici

Ako patite od bolova bilo gde u karličnom pojasu, medicinski pilates može pomoći ciljanjem (i rekondicioniranjem) jezgra karličnog dna i trbušnih mišića. Kada u kontinuitetu budete sprovodili ove vežbe, bol će se smanjiti, a u nekim slučajevima i nestati.

Medicinski pilates priprema telo za trudnoću i oslobađa endorfin

Prenatalni i postnatalni medicinski pilates su kreirani tako da pomognu vašem telu da se lakše nosi sa periodom trudnoće. Jačanje mišića abdomena i karličnog dna smanjuje bol usled preopterećenja, kao i rizik od pucanja trbušnih mišića.

Redovne vežbe poboljšavaju opšte blagostanje održavajući vas u dobroj formi. Bićete zadovoljni, a razlog tome je stimulacija lučenja endorfina koju medicinski pilates podstiče.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo