Naslovna / Fitness

Jutarnje vežbe istezanja u krevetu za snagu mišića i lepše buđenje

Priredio/la: Ma.R.|9:00 - 10. 04. 2022.

Nakon nekog vremena, ove vežbe će postati naša jutarnja rutina i nećemo više morati da se „teramo“ da ih uradimo – jednostavno, to će naše telo samo obaviti umesto nas

Jutarnje vežbe istezanja Najbolji i najkorisniji način da započnemo dan jesu ovakve lagane vežbe u krevetu Foto: Shutterstock

Jutarnje vežbe istezanja koje je lako uraditi dok smo još u krevetu,  neće nam uzeti previše vremena, a promene koje ćemo brzo primetiti su fascinantne. Ustajaćemo odmorniji i spremniji za novi dan, raspoloženje će nam se poboljšati, telo ojačati, a bolovi, ako im imamo – prestati.

1. Jutarnje vežbe počnite istezanjem celog tela

Lezite i ispružite se celom dužinom tela. Istegnite se dok polako duboko udišete i izdišete vazduh.

Ruke stavite iznad glave, prepletite prste i okrenite dlanove ka zidu, kontra od glave i tela. Stopala zategnite tako da su prsti ispruženi unapred. Istegnite i ruke i noge, zadržite tako nekoliko sekundi, pa se opustite. Ponovite deset puta.

1. Istezanje celog tela Foto: Youtube prtsc

2. Uhvatite savijena kolena

Početni položaj su ispružene i ruke i noge. Podignite noge sa kolenima ka bradi i obujmite ih rukama. Držite sa lakim pritiskom brojeći do 5, popustite, vratite ruke i noge u početni položaj. Ponovite proces 5, a ako imate vremena, i 10 puta, jer će to dati pun efekat ove vežbe.

Uhvatite kolena

2. Uhvatite savijena kolena Foto: Youtube prtsc

3. Kolena sa strane

Iz položaja prehodne vežbe kolena ostaju savijena. U jednu stranu prebacite noge, a ka drugoj strani okrenite glavu i ispužite ruku. Istezanje tela treba da prati pravac dijagonale. Promenite stranu 10 puta, a j jednom položaju ostajete 5 sekundi.

Kolena sa strane

3. Kolena sa strane Foto: Youtube prtsc

4. Istezanje trupa ka stopalima

Lezite tako da vam je ponovo istegnuto celo telo, i ruke i noge ispravljene. Polako, sa podignutim rukama, približavajte se nogama, savijte glavu ka kolenima i rukama dodirnite, a ako možete, držite stopala (pete). Vremenom ćete kolena moći bez mnogo truda da držite potpuno ispravljena, a ako to u početku ne budete mogli, ne presirajte se. Učinite isti broj ponavljanja kao u prethodnim vežbama.

Telo i ruke ka stopalima

4. Telo i ruke ka stopalima Foto: Youtube prtsc

5. Spinalno istezanje u „turskom sedu“

Poslednja vežba že najviše angažovati spinalni deo, i odlična je ako imate bolove u leđima. Ispružite ruke iznad glave, sa prepletenim prstima ka plafonu. Noge stavite u takozvani „turski sed“. Polako, iz položaja sa rukama ka plafonu, idite celim telom i rukama u levu, pa u desnu stranu (5 puta u jednu, 5 puta u drugu). Osetićete kako vam se čitav spinalni deo zateže i ispravlja.

Spinalno istezanje u turskom sedu

Istezanje spinalnog dela u turskom sedu Foto: Youtube prtsc

Jutarnje vežbe i značaj istezanja za kompletno psihofizičko zdravlje

Ovaj set vežbi pripremiće telo za ustajanje, minimizarati stres i učiniti da kroz vas prostruji kiseonik. Istezanje će činiti telo stabilnijim, elastičnijim i izdržljivijim za sve napore. Ako imate bolove u nekom delu tela, ovo će vam mnogo značiti za jačanje mišića i za kompletno stabilniju muskulaturu. Vežbe istezanja su veoma značajan činilac sprečavanja povreda, istezanja ligamenata, tetiva i mišića. One zagreju telo tako da može da izdrži sve napore. Jutarnje vežbanje podiže raspoloženje, a ako uz ove vežbe pustite i neku omiljenu muziku, imaćete i uživanje i korist. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo