Naslovna / Fitness

Vežbe istezanja preporučuju se osobama koje imaju problem sa srcem i arterijama

Priredio/la: eKlinika|9:00 - 25. 04. 2021.

Samo 12 nedelja redovnog pasivnog istezanja može da „ozdravi“ vaš vaskularni sistem, pokazuju istraživanja

pasivno istezanje-vežbe-zdravo srce Primer pasivnog istezanja Foto: Shutterstock

Istraživači sa Univerziteta u Milanu došli su do zaključaka da pasivno istezanje pomaže u boljoj cirkulaciji krvi i kvalitetu arterija. Krvni pritisak je snižen, krutost centralne i periferne arterije smanjena, a vaskularna funkcija povećana nakon 12 nedelja treninga sa pasivnim istezanjem, navode autori studije koji tvrde da ova vrsta istezanja pomaže i srcu.

Šta je pokazala nova studija?

Istraživači su u istraživanje uvrstili 39 zdravih muškaraca i žena i podelili ih u dve grupe. Jednoj grupi je naloženo da radi pasivno istezanje nogu pet puta sedmično, tokom 12 nedelja, a druga grupa uopšte nije radila trening sa istezanjem.

Oni koji su redovno vežbali treninge istezanja imali su vidno poboljšanje zdravstvenog stanja svog vaskularnog sistema. Istraživači kažu da bi ovo moglo biti od pomoći pacijentima koji imaju probleme sa kardiovaskularnim sistemom, posebno onima koji su u riziku od srčanog i moždanog udara.

Vežbanje je jedan od najboljih načina da obezbedimo dobro zdravlje arterija, ali većina vežbi koje se danas proučavaju su takozvane kardio vežbe poput trčanja, hodanja, vožnje bicikla, plivanja. Ova studija je zanimljiva jer pokazuje da slične pogodnosti postoje i kod treninga koji ne uključuje kardio vežbe – kaže dr Nikol M. Vajnberg, kardiolog u regionalnom zdravstvenom centru Sveti Jovan u Santa Monici, Kalifornija.

istezanje

Istezanje može da donese benefita koliko i kardio treninzi Foto: Shutterstock

U čemu je razlika između aktivnog i pasivnog istezanja?

U aktivnom istezanju koriste se vežbe u kojima se oslanjte na vašu vlastitu muskulaturu. Način na koji ćete uraditi ove vežbe zavisi od snage vaših mišića. Pasivno istezanje je istezanje gde neka sila sa strane pomaže da se vežba izvede. To može bude partner za istezanje ili neki rekvizit za vežbanje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo