Postoje izuzeci i mlečni proizvodi koji ne bi trebalo da izazovu nadimanje i druge digestivne simptome Foto: Shutterstock
Mlečni proizvodi izazivaju nadimanje uz još neke digestivne simptome veoma često i spadaju u hranu koja se zbog toga uglavnom ne preporučuje za konzumaciju. Izuzeci postoje, ali se odnose ne samo na namirnice već i na osnovni zdravstveni problem, koji ne mora biti jedinstven.
Alergiji na mleko su više sklona deca, odnosno novorođenčad, a izazivaju ih proteini u mleku. Uz nadimanje i dijareju, simptomi nisu samo digestivni pa može da dođe i do kožnih reakcija, astmatičnih napada, anafilaktičkog šoka, a u najtežim slučajevima i zastoja rada srca. U najvećem broju slučajeva alergija nestane do 10. godine života.
Važno je napraviti razliku između alergije na mleko i intolerancije na laktozu. Kada je neko intolerantan na laktozu, telo ne proizvodi dovoljno enzima zvanog laktaza, pa tako ne može adekvatno da preradi mlečni šećer koji se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima. Posledica je nesvarena laktoza u crevima i poremećena ravnoteža bakterija.
Simptomi su, pored nadimanja i dijareje, tipični digestivni znaci da imamo neki problem: bolovi, grčevi, mučnina…
Osobe sa alergijom na mleko trebalo bi da u potpunosti izbegavaju mleko i mlečne proizvode. One mogu osetiti nadimanje, gasove i druge digestivne simptome kada dođu u dodir sa namirnicama koje sadrže mleko čak i u tragovima.
Njima se preporučuje da koriste proizvode koji su alternativa za mlečne, pre svega na biljnoj bazi (bademovo, sojino, kokosovo). Takođe, ni mlečni proizvodi bez laktoze nisu preporučljivi za osobe koje su alergične na mleko.
Za razliku od osoba alergičnih na mleko, ljudi intolerantni na laktozu imaju daleko veći izbor. Ono mogu nesmetano da konzumiraju proizvode bez laktoze, ali i neke „obične” mlečne, samo uz dobru informisanost.
Njima se takođe savetuje da uz konsultaciju stručnjaka naprave izbor namirnica koje će probati najpre u maloj količini. To uključuje pre svega kefir, tvrde sireve, kao i proizvode od kozjeg mleka jer se u njima laktoza prirodno razgrađuje.
Stručnjaci kažu da postoji šansa da se svi ovi simptomi minimiziraju, ali je potrebna određena disciplina. Evo nekih saveta:
Najbolji izbor je jesti hranu prirodno bogatu kalcijumom. To je pre svega lisnato povrće, brokoli, zatim ostrige, sardine, losos, škampi. Pijte ceđeni sok od pomorandž a za doručak konhzumirajte žitarice sa dodatkom kalcijuma. U suplementaciji razgovarajte sa svojim lekarom.