Naslovna / Ishrana

Kakao protiv kakaa: U čemu je razlika

Priredio/la: S.St.|11:00 - 22. 09. 2023.

Čokoladni proizvodi nedosledno koriste „kakao” (cacao) u odnosu na „kakao” (cocoa). I jedan i drugi mogu biti zdravi u umerenim količinama, pa čak i da nude antioksidativna svojstva, ali mogu biti visoko kalorični

kakao Čokoladeri, koji prave čokoladu, koriste samo reč kakao (cacao) za mahunu i zrno pre nego što budu fermentisani, a posle fermentacije, zovu ih kakao (cocoa) zrna Foto Shutterstock

Iako možda zvuči kao greška, ipak nije. Kakao (cacao) i kakao (cocoa) su srodni proizvodi, ali postoje razlike u njihovoj pripremi, sastavu i upotrebi. Kakao zrnca ili sirovi kakao (cacao) prah – po čemu se u prodavnicama zdrave hrane oni razlikuju od standardnog kakao (cocoa) praha i čokoladnih čipsa? U nekim slučajevima postoje značajne razlike između tih proizvoda. U drugim, opet, jedina razlika može biti marketinški žargon koji su odabrali proizvođači.

Evo po čemu se razlikuju:

  1. Sirovi kakao (cacao):
  • Sirovi kakao se dobija od semenki kakaovca (Theobroma cacao) koje se fermentišu, suše i melju bez dodatka toplote iznad 42 stepena Celzijusa. Ovim procesom se očuva više hranljivih sastojaka.
  • Sirovi kakao ima intenzivan ukus i miris čokolade, ali je često gorči od konvencionalnog kakaoa.
  • Bogat je antioksidansima, flavonoidima i mineralima kao što su magnezijum, bakar i gvožđe.
  • Sirovi kakao često se koristi u ishrani kako bi se dodao ukus i hranljive vrednosti u smoothije, energetske kuglice, pahuljice i slatkiše.
  • Iako se često koristi u sirovom obliku, može se i prerađivati u prah, ulje ili čokoladu.
  1. Obrađeni kakao (cococa):
  • Konvencionalni kakao se dobija od istih semenki kakaovca, ali prolazi kroz proces fermentacije, praženja i obrade pri višim temperaturama.
  • Tokom prženja, kakao gubi neke hranljive sastojke i antioksidante, a dobija karakterističan ukus i miris čokolade.
  • Kakao je često slatkastiji od sirovog kakaa zbog prisustva šećera i drugih aditiva u čokoladi i drugim proizvodima.
  • Upotreba kakaa je široka, uključujući pripremu čokolade, kakao praha za napitke, sladoleda, kolača i raznih slatkiša.
  • Kakao je često deo industrijskih čokoladnih proizvoda i slatkiša.

Kada birate između sirovog kakaa (cacao)  i kakaa (cocoa), važno je razmotriti vaše potrebe i preferencije. Sirovi kakao ima prednost po pitanju hranljive vrednosti zbog većeg sadržaja antioksidanata i minerala, ali može imati gorči ukus. Kakao, s druge strane, može biti slađi i često se koristi za pripremu tradicionalnih čokoladnih proizvoda. Odluka će zavisiti od toga kako želite da ga koristite i koji ukus preferirate.

Nutritivne vrednosti proizvoda

Kada se uporede nutritivne vrednosti proizvoda napravljenih od kakao (cacao) zrna (bilo sirovih ili pečenih), najveće razlike vide se u sadržaju kalorija, masti i šećera.

Proizvodi od kakaa (cacao) odlični su izvori nekoliko minerala, uključujući selen, magnezijum, hrom i mangan, ali oni često nisu prikazani na etiketama. Generalno, što je čokolada tamnija – što znači veći sadržaj kakaa (cacao) – veći je sadržaj minerala.

Upoređivanje nutritivnih vrednosti takođe vam neće pokazati razlike u sadržaju antioksidanata, na koje mogu uticati sorta kakaa, uslovi uzgoja i metode obrade. U suštini, manje obrađeni kakao na koji je primenjeno manje toplote – kao što je sirovi kakao (cacao) – sadrži više antioksidanata.

Zdravstvene koristi i rizici kakaa (cacao) i kakaa (cocoa)

Kakao (cacao) zrna i proizvodi dobijeni od njih bogati su izvori korisnih biljnih jedinjenja, posebno flavanola, koji imaju antioksidativna svojstva, svojstva za zaštitu srca i protiv raka, između ostalih zdravstvenih prednosti.

Kakao takođe sadrži gvožđe koje naše telo lako apsorbuje, za razliku od nekih biljnih izvora minerala. Vegetarijanci i vegani od ovoga mogu da imaju posebnu korist, jer su njihovi izvori gvožđa ograničeni.

Proizvodi od kakaa takođe sadrže triptofan, aminokiselinu koju telo koristi za proizvodnju serotonina, hemikalije u mozgu koja nam pomaže da se opustimo.

Uprkos ovim prednostima, ne treba zaboraviti da je čokolada visoko kalorična. Ako ste pojeli celu čokoladicu od 85 grama i 70 odsto kakaa, uneli ste 480 kalorija, 24 grama zasićenih masti i 27 grama dodatih šećera.

Birajući tamnu čokoladu i nezaslađene proizvode od kakaa kao što su zrnca, možete minimizirati zdravstvene rizike povezane sa konzumiranjem previše šećera, uključujući povećanje telesne težine i kvar zuba.

Ukus i najbolja upotreba

Izbor proizvoda od kakaa zavisiće od ukusa i načina na koji se ovi proizvodi koriste.

Na primer, nezaslađena kakao zrnca zdravija su od standardnog čokoladnog čipsa, ali će nekome mogu da budu previše gorka. U početku bi mogli da se mešaju dok se ne naviknemo i prilagodimo novom ukusu.

Sirov kakao (cacao) prah možda će imati bolji ukus i kvalitet u odnosu na standardni nezaslađen kakao (cocoa) prah. Međutim, sirovi kakao prah je skuplji. Ali, ako se ipak odlučite da ga kupite, ne zaboravite da će neki od njegovih antioksidanata biti uništeni tokom pečenja. Zato bi možda najkorisnije bilo da ga dodate u smutije.

Sirova kakao zrnca mogu da se dodaju u mešavinu žitarica za doručak ili druge kombinacije koje se ne kuvaju da bi se izbeglo uništavanje antioksidanata toplotom.

Kada birate između sirovog kakaa (cacao)  i kakaa (cocoa), važno je razmotriti vaše potrebe i preferencije. Sirovi kakao ima prednost po pitanju hranljive vrednosti zbog većeg sadržaja antioksidanata i minerala, ali može imati gorči ukus. Kakao, s druge strane, može biti slađi i često se koristi za pripremu tradicionalnih čokoladnih proizvoda. Odluka će zavisiti od toga kako želite da ga koristite i koji ukus preferirate, ali uživajte u njima umereno jer su svi kalorični.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo