Naslovna / Ishrana

Na koji način sok od suvih šljiva reguliše krvni pritisak

Priredio/la: I. V. |11:00 - 24. 08. 2023.

Povećanje kalijuma putem ishrane preporučuje se odraslima sa krvnim pritiskom iznad 120/80 mm Hg, koji su inače zdravi

sok od suvih šljiva Povećanje kalijuma putem ishrane preporučuje se odraslima sa krvnim pritiskom iznad 120/80 mm Hg, koji su inače zdravi Foto: Shutterstock

Hrana bogata kalijumom preporučuje se osobama sa hipertenzijom, a sok od suvih šljiva kao i sami sušeni plodovi samo su jedna od brojnih namirnica koje pomažu u kontroli krvnog prtiska. Kalijum smanjuje efekte natrijuma i što više kalijuma unosimo hranom, više natrijuma gubimo  kroz urin. Kalijum takođe pomaže u ublažavanju napetosti u zidovima krvnih sudova, što pomaže u procesu snižavanju krvnog pritiska.

Više kalijuma savetuje se odraslima visokim krvnim pritiskom

Povećanje kalijuma putem ishrane preporučuje se odraslima sa krvnim pritiskom iznad 120/80 mm Hg, koji su inače zdravi. Treba imati u vidu da kalijum, između ostalog, može da bude štetan kod pacijenata sa bubrežnom bolešću i zbog toga odluku od unosu ovog minerala treba da donese lekar.  Voće, povrće, bezmasna mlečna hrana ili mlečna hrana sa minimalnim nivoom masnoća (do 1. procenta) i riba su dobri prirodni izvori kalijuma. Na primer, srednja banana ima oko 226 mg kalijuma, a pola šolje običnog pirea slatkog krompira 456 mg.

Sok od suvih šljiva drži u ravnoteži nivo kalijuma

Sadržaj kalijuma u ​​soku od suvih šljiva pomaže u održavanju ravnoteže nivoa natrijuma u ​​krvotoku. Poznato je da povišen nivo natrijuma može da doprinese visokom krvnom pritisku i nizu problema sa cirkulacijom i srcem. Ljudi koji unose najmanje 4.700 mg kalijuma dnevno, na primer, mogu da samnje rizik od hipertenzije. Stručnjaci navode da prema procenama, hipertenzija može da bude odgovorna za skoro polovinu slučajeva ishemijske bolesti srca širom sveta.

Holesterol i pritisak reaguju na sok od suvih šljiva

Iako je sok od suve šljive tradicionalno poznat kao prirodni laksativ, on može da ima i zaštitni efekat na srce. Studija je pokazala da suva šljiva i sok od šljive, koji se svakodnevno konzumiraju tokom 8 nedelja, mogu da smanje krvni pritisak kod osoba sa prehipertenzijom, holesterol u serumu i „loš“ LDL holesterol, mada nije dokazano kako deluju kod osoba sa visokim krvnim pritiskom. Lekari ističu da sok od suve šljive nikada ne bi trebalo da zameni propisane lekove za hiretenziju, već da mogu da budu dodatak ishrani. takođe, treba imati u vidu i laksativan efekat suvih šljiva, tako da ne treba preterivati sa količinom koja se konzumira i savet je da se ovaj napitak polako, u manjim dozama, uvodi u ishranu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo