Naslovna / Ishrana

Da li je korisnija riba ili meso kao izvor proteina

Priredio/la: D. T.|11:00 - 21. 09. 2023.

Proteini iz namirnica imaju biološku vrednost i u različitoj meri učestvuju u izgradnji mišićne mase

proteini

Proteini su gradivni elementi za naše telo i imaju bitnu ulogu u izgradnji mišića. Glavni izvori proteina su meso i riba. Samo 100 grama mesa ili ribe sadrži oko 25 grama kvalitetnih proteina, gvožđa, vitamina B 12. Nutricionisti naglašavaju da morski plodovi i riba imaju omega-3 masne kiseline koje preventivno deluju na bolesti srca i upale. Crveno meso kao što je govedina, s druge strane, bogatije je gvožđem, cinkom i vitaminom B12 od piletine i ribe.

Sadrži vitamine B, posebno B12 i B6

Goveđa rebra imaju najviše masnoća i kalorija. Uz mleko i jaja, kvalitetno meso je osnovni izvor proteina za ljudsko telo. Prosečna kalorijska vrednost goveđeg mesa je 240 kalorija u 100 grama, u zavisnosti od kategorije. Najmanje kalorija ima juneći but 179 na 100 grama, a naviše masniji delovi govedine, na 100 grama 410 kalorija.

Bitan je i način pripreme jela. Junetina ili govedina sa povrćem je veoma zdrav obrok. Sadrži vitamine B, posebno B12 i B6. Smatra se da žene koje imaju potvrđen manjak vitamina B12, češće obolijevaju od osteoporoze. Ovo meso se savetuje i anemičnim osobama.

Najjeftiniji izbor

Najkaloričniji delovi piletine su pileća krilca, a nemasnije vrste ribe su losos i skuša, koje ipak imaju masnoće koje blagotvorno deluju na kardiovaskularni sistem. Skuša, je jedna od najjeftinijih vrsta ribe i kako se smatra najbolji izvor omega 3 masti, a sadrži i vitamin B 12, selen.

Preporuka je da konzumiramo sveže pripremljenu skušu. Stručnjaci navode da ishrana bogata omega 3 mastima umanjuje rizik od pojave malignih bolesti, Alchajmerove bolesti, reumatoidnog artritisa.

Riba je lako svarljiva namirnica

Riba je namirnica i koja se savetuje osobama koje nastoje da regulišu telesnu težinu. Riba je lakše svarljiva namirnica i ne opterećuje telo posle obroka. Stručnjaci naglašavaju da obiman i teško svarljiv obrok izaziva umor, ali i povećava želju za slatkišima posle jela.

Proteini iz namirnica imaju biološku vrednost i u različitoj meri učestvuju u izgradnji mišićne mase. Svi delovi govedine,  piletina i riba imaju približnu ocenu 80 do 85. Najbolja namirnica, kada  je reč o proteinima su ipak jaja, koja imaju ocenu 100, naglašavaju nutricionisti. Oštra konkurencija jajima je surutka, koja se koristi za pravljenje proteinskog praha za sportiste, smatra dr Maya Roseman.

Proteini za vegane?

Osobe koje ne konzumiraju meso i druge životinjske proizvode mogu da koriste soju i tofu koji sadrže proteine, gvožđe i kalcijum. Kvaliteti izvori biljnih proteina su i druge mahunarke kao što su sočivo, slanutak i beli pasulj, ali ipak u manjoj meri od  životinjskih proteina koje ljudsko telo najlakše apsorbuje.

Lekari skreću pažnju da su restriktivni načini ishrane opterećeni brojnim izazovima. Vegani eliminišu prirodne izvore vitamina B12 vitamina i mlečne proizvode koji su izvor kalcijuma.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo