Naslovna / Zdravlje

Vitamin B12 – halucinacije i zbunjenost kao znak njegovog nedostatka

Priredio/la: S.St.|11:00 - 18. 11. 2022.

Na osnovu nekih medicinskih izveštaja, nedostatak vitamina B12 može da dovede do halucinacija i zbunjenosti

Vitamin B12 Vitamin B12 učestvuje u mnogim procesima u organizmu Foto: Shutterstock

Vitamin B12 nije izuzetak kada govorimo o tome da su vitamini i minerali neophodni za normalno funkcionisanje našeg organizma. Bez određenih hranljivih materija može da dođe do deficita, što opet dovodi do drugih zdravstvenih problema. Sve ovo odnosi se i na nedostatak vitamina B12.

Vitamin B12 i značaj njegovog nedostatka

Izvori vitamina B12 su mnogi životinjski proizvodi, uključujući meso, ribu i sir. Takođe ga ima u nekim obogaćenim žitaricama i proizvodima od kvasca.

B12 ima nekoliko funkcija u telu, uključujući pomoć u stvaranju i regulisanju DNK i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca. Crvena krvna zrnca prenose kiseonik po telu i ako ih nema dovoljno možemo da dođe do anemije. Iz tog razloga, očekuje se da će nedostatak B12 izazvati simptome kao što je umor.

Međutim, poznato je i da uzrokuje neurološke probleme. Britanski National Health Service, kao posledicu nedostatka vitamina B12, kao takve probleme navodi razdražljivost, depresiju, promene u načinu na koji razmišljamo, osećamo se i ponašamo, kao i pad naših mentalnih sposobnosti. Pored toga, lekari su prijavili više slučajeva psihoze povezanih sa ovim nedostatkom. Ovde spadaju osobe koje pate od halucinacija i zabluda, što znači da vide, čuju, osećaju mirise, ukuse ili generalno osećaju nešto što ne postoji.

Medicinski prilog lekarki Samia Sabeen i Suzanne Holroyd, objavljen u Annals of Long-Term Care, razmatra različite slučajeve psihoze među pacijentima sa nedostatkom vitamina B12. One navode da je „psihoza prijavljena kod nedostatka B12, uključujući i halucinacije i zbunjenost. Prijavljeno je više slučajeva akutne i hronične psihoze u okviru nedostatka vitamina B12. Evans i saradnici prijavili su dva pacijenta sa psihozom u odsustvu hematoloških ili neuroloških simptoma.”

„Uporedo sa rešavanjem psihoze, nalazi elektroencefalografije koji ukazuju na cerebralnu disfunkciju kod ova dva pacijenta poništeni su suplementima vitamina B12. Sa suplementacijom ,vitamina B12, psihoza se poboljšala za dva meseca, a došlo je i do delimičnog poboljšanja neuroloških simptoma” navele su doktorke.

One su se pozvale na zasebne izveštaje.

„Dva izveštaja o slučajevima govore o deluzijama progona i slušnim halucinacijama kod pacijenata sa bolešću vratnih pršljenova (stenoza, spondiloza), koje su očigledno dovele lekare u zabludu da u početku nisu istraživali mogućnost nedostatka vitamina B12 do razvoja psihoze. U oba slučaja, došlo je do rešavanja psihotičnih simptoma suplementacijom vitamina B12.”

Ukoliko smatrate da patite od nedostatka vitamina B12, trebalo bi da počnete sa povećanjem unosa hrane bogate ovim vitaminom. Ali ako to ne pomogne, trebalo bi sa lekarom porazgovarata o uzimanju suplemenata B12, dok u ozbiljnim slučajevima lekar opšte prakse može da preporuči injekcije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Nn
14:43, 18. 11. 2022.
Odgovori

Koliko sam upucena, dzigerica je najveci izvor vitamina B12.

Slava
22:15, 18. 11. 2022.
Odgovori

Dali nedostatak B12 vitamina može da bude uzrok obilnog znojenja glave i lica?

Vanja
23:11, 18. 11. 2022.
Odgovori

Tom problemu se mora ozbiljno pristupiti. Kod mene je bio slucaj konstantne anemije dok crvena krvna zrnca nisu pala ispod 2 miliona i nakon ispitivanja se doslo do dijagnoze perniciozne anemije. Dijagnoza je uspostavljena na osnovu uzorka kostane srzi. Terapija se sastoji od injekcija OHB12. Na pocetku ucestalo, a kasnije jednom u dva meseca i to dozivotno. Vrlo brzo se vracaju svi parametri u normalu i kvalitet zivota ostaje dobar.

Da li moze pomoc za bol spinalnog zivca u vecoj 1000mg od herpex zostera
15:10, 27. 02. 2023.
Odgovori

Imam upalu zivca spinalnog vec 2mj od herpex zostera pijem b12solgar 100mg magnezij cedevitu radi sinteze folne kiseline plus jake anelgetike doretu brufen paracetamol zanima me u kojoj dozi bi pomogao b12 i s kojim vitaminima jer nesmijem kortizol inekcije zbog rusenja imuniteta

ivan
5:13, 29. 08. 2023.
Odgovori

extra je stvar i sa jodom. trazim ampule koje sam vidio u njemackoj i davao ih pacijentici da ih piuje iako su a 1 vrsti posebno izradjenih ampula. dobar ljeki

Smiljka
15:51, 25. 12. 2023.
Odgovori

Zdravo
Mogu li se koristiti suplementi kojima je istekao rok trajanja?
Hvala, lep pozdrav

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo