Gasovi i nadimanje su sveprisutna pojava u populaciji i gotovo da nema osobe koja im barem u nekom životnom trenutku nije sklona. Inače, kod zdravih osoba, gasovi su prirodni rezultat razlaganja i varenja hrane u telu, ali ne smeju biti u velikoj količini i učestali.
Gasovi mogu da se vraćaju i u jednjak
Svako telo je „svet“ za sebe, pa tako često saveti nutricionista koju hranu jesti ako želimo da izbegnemo nadimanje neće biti adekvatni za svaku osobu. Takođe, nešto što jedemo mi i ne izaziva nam gasove, nekom drugom može da napravi velike probleme i obrnuto.
Gasovi mogu biti praćeni nervoznim stomakom, nadimanjem, mučninom. Ako se gasovi vraćaju iz želuca u jednjak, mogu biti posebno uznemirujući izazivajući tahikardiju i bol, simptome srčanog udara. Ovo stanje je poznato kao Roemheldov fenomen.
Ako mislite da vam neka hrana može praviti probleme ali ne možete tačno da odredite šta je u pitanju, evo nekih uobičajenih, neočekivanih pa i omiljenih namirnica koje mogu da izazovu gasove, nadimanje i druge neprijatnosti.
1. Jabuke: Najzdravije voće ali i nešto što utiče da se pojave gasovi
Jabuke su bogate vlaknima neophodnim za zdravo varenje. Međutim, neki ljudi na teži način mogu da otkriju da im hrana bogata vlaknima poput jabuka izaziva prekomerne gasove i nadimanje. Praksa kaže da se to češće dešava onima koji su na nekom dijetalnom režimu ishrane sa malo vlakana, pri kome probavni sistem nije navikao na veću količinu vlakana.
2. Paradajz
Plod paradajza je bogat prirodnim, dobrim kiselinama. Međutim, zbog visokog sadržaja, kod nekih paradajz može stimulisati proizvodnju želudačne kiseline što može dovesti do nadimanja i gasova. Pokušajte da uradite ono što rade Italijani – uklonite koru nakon što prokuvate paradajz i to će omogućiti da ga lakše svarite.
3. Crni i beli luk
Crni luk sadrži visok nivo fruktoze, prirodnog šećera koji se nalazi u velikom broju sorti voća i povrća. Neki ljudi nemaju sposobnost da pravilno apsorbuju šećer. Ako se fruktoza ne apsorbuje u krvotok kao što bi trebalo, ona putuje direktno u donji deo creva, hraneći loše bakterije. Proizvodi se gas i eto nevolja: nadimanja, gasova, grčeva, kao i lošeg zadaha.
Beli luk je jedan od najjačih prirodnih antibiotika, ali nekim ljudima jednostavno ne odgovara ne zbog intenzivnog mirisa već zato što im izaziva gasove. I njega bi trebalo minimalno prokuvati, kažu nutricionisti, da se minimiziraju loši efekti, a zadrže i iskoriste dobri.
4. Kupine
Iako su ukusni i bogati antioksidansima, ovi plodovi prepuni su poliola. Polioli, takođe poznati kao „šećerni alkohol“ su ugljeni hidrati koji se obično koriste u sintezi veštačkih zaslađivača. Iako su manje kalorični od šećera, poliolima je potrebno više vremena da se razgrade i duže ostaju u sistemu za varenje. To znači da ih telo ne apsorbuje uvek u potpunosti, što dovodi do gasova i nadimanja.
5. Mleko
Pored kalcijuma i vitamina D, mleko sadrži veliku količinu proteina uključujući kazein i surutku. Proteini se teško razgrađuju ako probavni sistem ne radi punim kapacitetom. Sirevi takođe mogu biti problem, posebno dimljeni, stariji i slani, i izazvati gasove.
6. Orašasti plodovi
Visok sadržaj masti i vlakana u orašastim plodovima znači da je potrebno neko vreme da se pravilno svare. Kako zbog svoje strukture provode dosta vremena u probavnom sistemu, rizik od gasova i nadimanja je značajno povećan. Orašasti plodovi takođe sadrže tanine koji kod nekih mogu izazvati probleme poput mučnine.
7. Hleb
Hleb je osnovna namirnica hrana širom sveta i većina ljudi ga jede redovno bez ikakvih problema. Međutim, kod nekih retko koja namirnica izaziva toliko problema kao hleb. Česti su prekomerni gasovi i bolno nadimanje. Ako otkrijete da vam se to dešava i nakon što pojedete samo malu količinu, moguće je da imate intoleranciju na pšenicu ili gluten, što prouzrokuje veliki stres na creva i probavni sistem, kao i ozbiljne alergijske reakcije. Međutim, ne morate biti alergični na gluten da bi vam hleb izazvao gasove.