Naslovna / Ishrana

Zašto se mušmule preporučuju osobama sa dijabetesom i aterosklerozom

Priredio/la: I. V. |11:00 - 27. 10. 2023.

Stručnjaci navode da je dovoljno pojesti 3 mušmule dnevno, ali, za razliku od ostalog voća koje se jede sveže, mušmule se jedu tek kad postanu gnjile

mušmule Mušmula je prirodni izvor polifenolnih jedinjenja, posebno fenolnih kiselina Foto: Shutterstock

Mušmule poseduju hranljive materije korisne za zdravlje – veliku količinu vitamina B2, B1, C i A, a  koristi se i zbog svojih lekovitih svojstava. Sadrži tanin, proteine, prirodne organske kiseline i pektin sa malom količinom ugljenih hidrata. Minerali, kao što su kalcijum, kalijum, gvožđe i magnezijum takođe se nalaze u ovom voću koje detoksikacijom i hidratacijom organa i tela unapređuje zdravlje i imunitet. Svakodnevno konzumiranje mušmula korisno je za osobe sa oboljenjima bubrega i jetre. 

Voće se jede sveže, ali ne i ovo

Mušmule mogu da leče probavne probleme jer podstiču proces varenja i pražnjenja creva, smanjuju rizik od dijabetesa, jačaju imunitet, a može da pomogne u održavanju zdravlja mozga. Stručnjaci navode da je dovoljno dnevno pojesti 3 mušmule, ali semenke ne treba jesti jer mogu da budu toksične. Beru se u kasnu jesen, uglavnom u novembru i decembru, što ih čini važnim izvorom šećera u hladnim zimama. Za razliku od drugog voća koje se jede sveže, mušmule se jedu kad postanu gnjile, odnosno meke. Obično se čuvaju na hladnom i suvom mestu dok ne postanu mekane i kašaste, tamnije braon boje. Tada poprimaju sladak i blago kiselkast ukus.

Koje sve zdravstvene koristi mušmule obezbeđuju

Plod mušmule pomaže u lečenju crevnih infekcija i upala, menstrualnih poremećaja, dijareje, nadimanja stomaka, unutrašnjih krvarenja, a jača i nerve. Ostale zdravstvene prednosti mušmula su:

1. Bogate su antioksidansima
Mušmula je prirodni izvor polifenolnih jedinjenja, posebno fenolnih kiselina koje pokazuju snažna antioksidativna svojstva. Plod, kora i listovi mušmule sadrže značajne količine biljnih flavonoida i polifenola. Konzumacija hrane bogate polifenolima dovodi se u vezu sa smanjenim rizikom od nekoliko bolesti kao što su ateroskleroza i dijabetes.

2. Imaju anti-inflamatorna i antibakterijska svojstva
Galna kiselina je polifenol koji se nalazi u najveem udelu u ekstraktima mušmule. Galna kiselina, sa svojim antiinflamatornim svojstvima, može da bude ključna u smanjenju skladištenja masti kod gojaznih ljudi. Istovremeno, može da ima potencijalnu antibakterijsku aktivnost protiv Pseudomonas sojeva koji se dovode u vezu sa hranom. To znači da ekstrakt mušmule može da se koristi u industriji konzerviranja hrane.

3. Mušmule su bogate pektinom koji poboljšava zdravlje
Pektin je dobar izvor dijetetskih vlakana dobijenih iz ćelijskih zidova biljaka. Mušmule sa svojim bogatim sadržajem pektina može da pomogne u smanjenju nivoa holesterola, spreči zatvor i stimuliše rad creva zajedno sa svojim drugim antiinflamatornim efektima.

4. Mogu da pomognu u lečenju dijabetesa
Poznato je da polifenoli koji se nalaze u mušmuli, posebno fenolne kiseline i flavonoidi inhibiraju a-glukozidazu i a-amilazu u metabolizmu ugljenih hidrata što može da bude korisno u formulaciji lekova za lečenje dijabetesa.

5. Mogu da pomognu u prevenciji Alchajmerove bolesti
Studija izvedena na miševima pokazala je da visoki nivoi flavonoida u plodu mušmule mogu da budu efikasni u prevenciji gubitka pamćenja i neuronskih povreda. Ovo bi se moglo dalje istražiti za potencijalne opcije lečenja sličnih neurodegenerativnih bolesti kod ljudi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo