Naslovna / Ishrana

Kako boja hrane utiče na zdravlje: Od čega nas štiti crvena, žuta, zelena hrana

Priredio/la: I. V. |11:00 - 05. 12. 2023.

Hranljive materije u povrću, voću i drugim namirnicama zajedno „rade“ na zaštiti od raka, srčanih bolesti, gubitka vida, hipertenzije i drugih bolesti

boja hrane Boja hrane često pruža naznake o svojim hranljivim vrednostima i sadržaju nutritivnih materija Foto: Shutterstock

Boja hrane često pruža naznake o svojim hranljivim vrednostima i sadržaju nutritivnih materija jer boje voća, povrća i drugih namirnica obično ukazuju na prisustvo vitamina, minerala i antioksidanata. Stoga je važno da ishrana bude raznovrsna i raznobojna kako bi organizam dobio širok spektar hranljivih sastojaka neophodnih za održavanje zdravlja. Prema savetu nutricionista,  dnevno bi trebalo da unesemo hranu žuto-narandžaste, crvene, zelene i plavo-ljubičaste boje.

Kako nas štite crvena, zelena, žuta…boja hrane?

Raznobojna hrana, uglavnom voće i povrće, sadrži mnogo vitamina i antioksidanata koji su nam potrebni, a pri tome ima malo kalorija. Uz održavanje dobrog zdravlja, hranljive materije u povrću i voću rade zajedno na zaštiti od raka, srčanih bolesti, gubitka vida, hipertenzije i drugih bolesti. Logično je onda da su što veće količine voća i povrća u ishrani najbolji način odličan korak za poboljšanje zdravlja.

Crveno voće i povrće
Crveno voće i povrće štiti naše srce. Bogato je vitaminom C, vitaminom A, kalijumom i antioksidansima. Crvena boja u većini voća i povrća sadrži antioksidante koji smanjuju rizik od razvoja ateroskleroze, hipertenzije i visokog holesterola. Oni takođe smanjuju rizik od razvoja različitih vrsta karcinoma, uključujući rak prostate, štite od srčanih bolesti i poboljšavaju funkciju mozga. U ovu grupu namirnica spadaju paradajz, rotkvice, crveni kupus, cvekla, crveno grožđe, jagode, lubenica, trešnje, maline, šipak, brusnice, crvene jabuke

Plavo i ljubičasto voće i povrće
Plavo i ljubičasto voće i povrće pomaže u prevenciji srčanih bolesti, moždanog udara i raka. Hrana ove boje važna je za pamćenje i obezbeđuje zdravo starenje. Takođe štiti zdravlje urinarnog trakta i reguliše normalno varenje. U ovu kategoriju namirnica spadaju patlidžan, ljubičasti kupus, ljubičasti krompir, kupine, borovnice, ljubičasto grožđe, šljive, suvo grožđe, smokve.

Narandžasto i žuto voće i povrće
Narandžasto i žuto voće i povrće prepuno je hranljivih materija, kao što su vitamin C, vitamin A i kalijum, za koje se zna da štite nervni sistem, čuvaju zdravlje očiju i sprečavaju bolesti srca. Te materije takođe igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja kože, jačanju imunološkog sistema i pomažu u izgradnji jakih kostiju. Od hrane ovih boja preporučuje se šargarepa, bundeva, kukuruz šećerac, slatki krompir, žuta paprika, žuti paradajz, žute jabuke, kajsije, pomorandže, grejpfrut, breskve, mango, papaja, kruške, ananas.

Zeleno voće i povrće
Zeleno voće i povrće sadrži dosta kalijuma i vitamina K i štiti zdravlje očiju, smanjujući rizik od razvoja makularne degeneracije koja ima veze sa starenjem. Zeleno lisnato povrće takođe sadrži folnu kiselinu koja je veoma važna za trudnice jer smanjuje rizik da njihova beba razvije urođenu manu. Esencijalne hranljive materije koje se nalaze u zelenom povrću i voću štite nas od raka i visokog nivoa lošeg LDL holesterola, regulišu varenje i poboljšavaju funkcionisanje imunog sistema. Iz ove grupe namirnica treba jesti brokoli, spanać, kupus, zelenu salatu, prokelj, boraniju, krastavce, tikvice, grašak, zelena paprika, zelene jabuke, kivi, zeleno grožđe, limeta, avokado.

Belo voće i povrće
Belo voće i povrće sadrži hranljive materije za koje se zna da snižavaju nivo lošeg LDL holesterola u telu, kao i visok krvni pritisak. Takođe imaju odličan efekat na jačanje imuniteta. Hranljive materije koje se nalaze u belom voću i povrću takođe smanjuju rizik od raka debelog creva, prostate i karcinoma dojke. U ovu grupu namirnica spadaju krompir, luk, pečurke, karfiol, repa, banane, bele nektarine, bele breskve, kruške.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo