Naslovna / Ishrana

Smeju li osobe sa dijabetesom da jedu kruške

Priredio/la: I. V. |11:00 - 13. 10. 2023.

Kruške su odličan izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, važnih za zdravlje probave, ali i za nivo šećera u krvi

kruške Kruške su odličan izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana Foto: Shutterstock

Kruške spadaju u veoma hranljivo voće, a njihov sadržaj vlakana podstiče zdravlje sistema za varenje i regulaciju šećera u krvi, dok antioksidansi u njihovoj koži mogu da se bore sa hroničnim upalama koje imaju veze sa raznim hroničnim bolestima.

Podsticaj za proces varenja

Kruške su odličan izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, važnih za zdravlje probave. Svaka kruška srednje veličine sadrži oko 20 odsto dnevne vrednosti vlakana. Rastvorljiva vlakna pomažu u omekšavanju stolice, dok nerastvorljiva dodaju masu stolici kako bi sprečili zatvor. Konzumiranje dovoljno vlakana takođe verovatno doprinosi održavanju crevnog mikrobioma, što utiče ne samo na zdravlje probave, već i na imunološko i mentalno zdravlje.

Kruške mogu da smanje rizik od dijabetesa

Velika analiza, koja je uključila više od 200.000 učesnika otkrila je da se konzumacija jabuka i krušaka dovodi u vezu sa 18 procenata smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2. Konzumacija samo jedne porcije jabuke ili kruške nedeljno ima veze sa 3 odsto manjim rizikom od dijabetesa tipa 2.  Ovo istraživanje pokazuje korelaciju, a ne uzročnost, ali ova povezanost je zanimljiva i može da ukaže na vezu između unosa ovog voća i rizika od dijabetesa. Jedan od mogućih razloga za to je taj što su kruške dobar izvor flavonoida – vrste antioksidansa. Druga meta-analiza pokazala je da je veći unos flavonoida doveden u vezu sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Štaviše, vlakna u kruškama mogu da pomognu u ublažavanju skoka šećera u krvi, iako kruške takođe sadrže ugljene hidrate. Naravno, osobama sa dijabetesom lekari preporuču da se kruške kombinuju sa izvorom proteina kako bi se sprečili skokovi šećera u krvi, mada u tom procesu pomažu i vlakna.

Kako kruške utiču na šećer u krvi

Glikemijski indeks ocenjuje hranu i njen uticaj na šećer u krvi na skali od 1 do 100. Što je viši nivo GI, to se brže povećava glukoza u krvi. Kruške se svrstavaju na skali između 20 i 49 po glikemijskom indeksu i to ih čini hranom sa niskim glikemijskim indeksom, a sve zbog toga što su bogate vlaknima.

Takođe, neke studije pokazuju da pigmenti zvani antocijanini, koji kruškama daju boju, mogu da smanje šanse za pojavu dijabetesa tipa 2. Naučnici navode da je potrebno više istraživanja kako bi se razumelo zašto je to i kako konzumiranje krušaka može da pomogne ako neko ima dijabetes.

Kada neko ima dijabetes, uvek je važno razmišljati o ugljenim hidratima, jer manja kruška ima oko 22 grama ugljenih hidrata. Kao i kod svakog voća, najbolji način je da se pojede cela kruška, jer koža  kruške sadrži većinu hranljivih materija, posebno vlakana i antioksidanata. Naravno, pre jela je obavezno dobro operite.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Judit cudomirovic
3:38, 14. 10. 2023.
Odgovori

Slucajno sam naisla na vasu objavu za kruske mogu vam reci da sam bila presrecna naime ja imam diabetes tipa 2 voce jedem umereno kruske nisam smela jesti jer su one stvarno slatke i mislila sam da ce mi naskoditi ali ono ali jednog dana sam je pojela onu lepu zute boje jepog mirisa pa sta bude?Na moje iznenadjenje secer mi nije skocio i nisam znala sta se sad desilo ? Neoguce posle sam opet to uradila i uverila se stvarno da je dobra za nas sa dijabetesom tipa 2.Od tada ih jedem bez brige .Pogotovo mi je ova vasa objava puno pomogla.Hvala vam puno na ovome.Pozdrav!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo