Ljudi sa poremećajem prejedanja stalno jedu previše hrane, čak i ako nisu gladni ili se osećaju neprijatno siti, i teško im je da kontrolišu koliko jedu Foto Shutterstock
I poremećene navike u ishrani i poremećaji u ishrani imaju različite znake i simptome, od kojih se neki ipak preklapaju. Poznavanje razlike između to dvoje može nam pomoći da shvatimo da li nam je možda potrebna stručna pomoć i koje strategije bi mogle da nam pomognu.
Potpuno je normalno, pa čak i prijatno da razmišljamo o hrani, planiranju obroka, kupovini namirnica ili o bilo čemu što želimo da pojedemo za ručak ili večeru, kaže Susan Zinn, licencirani sertifikovani profesionalni savetnik i specijalista za poremećaje u ishrani u privatnoj praksi u Santa Moniki u Kaliforniji.
Ali mnoge ljude preterane misli o hrani i jelu – posebno kada su u vezi sa težinom i oblikom tela – mogu da preokupiraju i da izazovu anksioznost, pa čak mogu i da ometaju njihovu sposobnost da funkcionišu. Približno 28,8 miliona Amerikanaca, ili 9 procenata američke populacije, u nekom trenutku u životu razviće poremećaj u ishrani, navode u National Association of Anorexia Nervosa and Associated Disorders. Još češće su poremećene navike u ishrani, kao što su česte dijete, koje kasnije mogu povećati rizik od poremećaja u ishrani.
Kako kaže Carrie Wasterlain, licencirani klinički socijalni radnik, poremećena ishrana može imati mnogo oblika – i ponekad je to teško uočiti.
– Nažalost, zbog društvene fiksacije na izbor hrane, modnih dijeta i fiksacije na oblik i veličinu tela, poremećena navika u ishrani toliko je rasprostranjena da je postala normalna – kaže Wasterlain, koja radi kao pomoćnik direktora u Dormu, u Njujorku, ordinaciji za mentalno zdravlje odraslih mladih, prvenstveno u oblastima poremećaja u ishrani i dvojnih dijagnoza.
Poremećaj navika u ishrani obično nastaje iz želje da se kontroliše fizički izgled. A kada ovo ponašanje dovede do željenih promena, nečija vezanost za takvo ponašanje jača i ponekad kasnije dovodi do dijagnostičkog poremećaja u ishrani, objašnjava Wasterlain.
Svaki pokušaj da se ignoriše prirodna glad i sitost našeg tela podstiče poremećaj navike u ishrani, upozorava Wasterlain. Uobičajeni primeri su:
Prema Academy of Nutrition and Dietetics, drugi znaci poremećaja navika u ishrani uključuju:
Poremećaji u ishrani su ozbiljna, potencijalno opasna po život stanja mentalnog zdravlja, kaže Zinn. Mogu se razviti kod ljudi bilo kog uzrasta, težine, veličine, oblika tela, rodnog identiteta, seksualnosti, kulturnog porekla ili socioekonomske grupe.
Prema Mayo Clinic, tri najčešća poremećaja u ishrani su:
Poremećaji u ishrani su složeni i mogu imati različite uzroke, uključujući biološke, socijalne i psihološke, kaže Zinn. U National Eating Disorders Association (NEDA) kažu da su faktori rizika sledeći:
– Pojedinci koji se bore sa poremećajem u ishrani imaće opsesivne misli o hrani, težini i obliku tela koje će ih svakodnevno po ceo dan opsedati – kaže Zinn. Ove misli mogu da se odnose na određenu hranu, vežbanje, izbegavanje ili skrivanje hrane, ili gde i kada će neko kupovati hranu. A kada ljudi sa poremećajima u ishrani reaguju i postupaju u skladu sa ovim mislima, često se osećaju veoma posramljenim.
Prema National Institute of Mental Health i NEDA, drugi potencijalni znaci poremećaja u ishrani su:
Razlika između poremećenih navika u ishrani i poremećaja u ishrani nije uvek očigledna, jer mogu mnogo da liče. Na kraju krajeva, bavljenje poremećenim navikama u ishrani povećava rizik od kasnijeg razvoja poremećaja u ishrani.
U čemu je tačno razlika? Prema American Psychiatric Association, stručnjaci za mentalno zdravlje koriste specifične kriterijume opisane u Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders kako bi utvrdili da li neko ima klinički poremećaj u ishrani, kao što je anoreksija, bulimija ili poremećaj prejedanja.
Kriterijumi za poremećaje u ishrani uključuju mnoge poremećene navike u ishrani, ali svi koji imaju poremećene navike u ishrani ne ispunjavaju kriterijume za poremećaj u ishrani, primećuje Wasterlain. Razlika između poremećenih navika u ishrani i kliničkog poremećaja u ishrani često se određuje na osnovu toga koliko su prisutne poremećene navike u ishrani, koliko često se manifestuju ova ponašanja i njihov uticaj na vaše fizičko i mentalno zdravlje.
Stepen opsesije hranom, kalorijama, oblikom tela, težinom i ponašanja koja pojačavaju ove opsesije takođe mogu signalizirati razliku između ova dva poremećaja, objašnjava Zinn.
– Kada opsesija hranom ometa vaše svakodnevno funkcionisanje, vreme je da potražite stručnu pomoć – savetuje Zinn, posebno ako vas ono što doživljavate navodi da umanjite prioritet stvari koje su vam nekada bile važne, kao što su posao, veze, škola i hobi.
Ljudi sa poremećajima u ishrani takođe se često osećaju nemoćno zbog svog ponašanja i teško im je da ga kontrolišu, dodaje Zinn.
Ako vam je dijagnostikovan poremećaj u ishrani ili mislite da ga možda imate, stručna pomoć može da vam bude korisna. I što pre zatražite pomoć, to bolje.
– Šansa za oporavak povećava se što se ranije otkrije poremećaj u ishrani – kaže Zinn i dodaje da treba da se obratimo svom lekaru ili stručnjaku za mentalno zdravlje.
Čak i ako vam nije dijagnostikovan poremećaj u ishrani, ali uočite da imate poremećene navike u ishrani, stručnjak za mentalno zdravlje i dalje može da pomogne da naučite kako da upravljate ovim navikama.
Standardni planovi lečenja poremećaja u ishrani zasnovani na dokazima mogu uključivati hospitalizaciju, psihoterapiju (terapija razgovorom), lekove za koegzistirajuća stanja mentalnog zdravlja kao što su depresija ili anksiozni poremećaji i planove obroka koje je osmislio dijetetičar da bi zadovoljili vaše potrebe za oporavkom.
Razvijanje zdravih veština suočavanja takođe je ključno za oporavak, dodaje Zinn, jer se mnogi ljudi sa poremećajima u ishrani okreću poremećenom ponašanju u ishrani kako bi se nosili sa životnim stresom i teškim emocijama. Potencijalne veštine suočavanja sa ljudima sa – i bez – poremećaja u ishrani uključuju:
Oporavak od poremećaja u ishrani može potrajati i ovaj proces nije linearna progresija, prema NEDA. Putanja oporavka razlikuje se od osobe do osobe – koliko je vremena potrebno jednoj osobi da se oporavi može biti veoma različito od vremena potrebnog nekom drugom. Neki ljudi mogu biti uspešno izlečeni već prvi put, dok će drugima možda biti potrebno ponovno lečenje, navodi NEDA. Psihološki rad posle oporavka često treba da se nastavi tokom celog života.