Naslovna / Ishrana

Iznenadićete se da i ovo može da nam izazove nadimanje

Priredio/la: S.St.M.|11:00 - 05. 04. 2024.

Nadimanje je komplikovano i veoma neprijatno stanje a uzroci su veoma individualni – kao i rešenja

nadimanje Ograničenje kalorija može izazvati atrofiju organa za varenje, što može dovesti do zatvora, nadimanja i loše pokretljivosti creva Foto Shutterstock

Suprotno popularnom verovanju, premalo hrane ili nepravilni obrasci ishrane mogu izazvati probavne smetnje i neprijatno nadimanje. Mnogi se bore sa neprijatnim nadimanjem stomaka. Prema opsežnoj anketi u kojoj je učestvovalo bezmalo 90.000 Amerikanaca, svaki sedmi iskusi nadimanje svake nedelje. Srećom, nedavna objava na Instagramu Abbey Sharp, renomiranog registrovanog dijetetičara, kreatora popularnog bloga o hrani i YouTube kanala Abbey’s Kitchen, otkriva iznenađujuće tumačenje nadimanja stomaka i kaže da može da bude posledica nedovoljnog jela.

Nadimanje i zbog nedovoljne količine hrane

Nadimanje je komplikovano i uzroci su veoma individualni – kao i rešenja. Sindrom iritabilnog creva (IBS) i funkcionalni poremećaji creva i nedovoljna ishrana/dijeta, poremećaji u ishrani i  poremećene navike u ishrani često se javljaju zajedno. Ako ste u začaranom krugu nedovoljne ishrane zbog probavnih simptoma, pri čemu nedovoljna ishrana produžava simptome, trebalo bi da sa stručnjakom osmislite odgovarajući plan ishrane.

– Pravi razlog zašto ste naduti jeste taj da ne jedete dovoljno. Ovo je vrlo prosto i jednostavno – ako jedete više u potpunosti možete da popravite i sredite vaše probavne probleme, i to zauvek – rekla je Sharp u svom videu.

Posle ovoga možemo da se zapitamo kako je to moguće, posebno kada znamo da prejedanje izaziva nadimanje. Međutim, Sharp objašnjava da nedovoljna ishrana ili nepravilni obrasci ishrane takođe mogu da izazovu haos u našem digestivnom sistemu.

Kako navode u Nacionalnom centru za poremećaje u ishrani u Velikoj Britaniji, ukoliko svoj organizam lišavamo i ne unosimo dovoljno hranljivih materija i kalorija, u probavnom sistemu možemo da izazovemo stresnu reakciju, što dovodi do neprijatnog osećaja nadimanja i drugih simptoma gastrointestinalnog stresa. Prirodni odbrambeni mehanizam našeg tela nedostatak ishrane tumači kao znak za uštedu energije, potencijalno usporavajući varenje i izazivajući nadimanje.

Ograničenje kalorija izaziva GI probleme

Sindrom iritabilnog creva (IBS) i poremećaji u ishrani zapravo su veoma čest komorbiditet. Istraživanja navode da od žena kojima je dijagnostikovan poremećaj u ishrani, njih 50 odsto ima IBS, a 98 procenata funkcionalni poremećaj creva – objasnila je Sharp.

Iako postoji nekoliko razloga za ovu korelaciju, Sharp kaže da „ograničenje kalorija može izazvati atrofiju organa za varenje, što može dovesti do zatvora, nadimanja i loše pokretljivosti creva. Ograničena raznovrsnost hrane takođe može poremetiti ravnotežu bakterija u crevima i proizvodnju digestivnih enzima i potencijalno pogoršati ili uzrokovati netoleranciju na hranu”.

Sharp dodaje da je još jedan uobičajeni razlog za nadimanje stomaka visok unos hrane bogate vlaknima bez drugih hranljivih sastojaka koji bi potpomogli njihovo varenje i apsorpciju

– Prekomerni unos vlakana u velikim niskokaloričnim salatama može izazvati nadimanje i loše varenje. Takođe, žvakanje puno žvaka ili pijenje gaziranih pića za suzbijanje apetita može dovesti do velikog gutanja vazduha, što na kraju može izazvati nadimanje – objašnjava Sharp.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo