Naslovna / Ishrana

Da li urme podižu nivo šećera u krvi i smeju li osobe sa dijabetesom da ih jedu

Ivana Vuskovic|11:00 - 07. 12. 2023.

Lekari često preporučuju urme osobama sa anemijom zbog velikih količina gvožđa koje sadrže, ali, ovaj slatki plod bogat je i drugim jedinjenjima koja doprinose očuvanju zdravlja

urme Urme su prirodni izvor fruktoze, vrste šećera koji se nalazi u voću i sadrži mnogo slatkoće u relativno malom zalogaju. Foto: Shutterstock

Urme su prirodni izvor fruktoze, vrste šećera koji se nalazi u voću i sadrži mnogo slatkoće u relativno malom zalogaju. Plod prosečne težine od oko 24 grama sadrži 67 kalorija i oko 18 grama ugljenih hidrata. Zdravstveni radnici savetuju osobama sa dijabetesom da budu svesni unosa ugljenih hidrata dnevno a s obzirom na to da urme sadrže visok sadržaj ugljenih hidrata, kod mnogih izazivaju zabrinutost.

Slatki plod je zdrav, ali u umerenim količinama

Međutim, kada se jedu u umerenim količinama, urme mogu da budu deo ishrane koja održava dobro zdravlje osoba sa dijabetesom. Jedna sušena urma sadrži skoro 2 grama vlakana, ili 8 odsto dnevne vrednosti. Ovaj podatak je važan jer dijetalna vlakna pomažu našem telu da apsorbuje ugljene hidrate sporijim tempom, što je posebno važno za ljude koji žive sa dijabetesom. Što se ugljeni hidrati sporije vare, manja je verovatnoća da će šećer u krvi porasti nakon jela. Lekari često preporučuju urme osobama sa anemijom zbog velikih količina gvožđa koje sadrže.

Kako urme utiču na nivo šećera u krvi?

Sladak ukus urmi može se pripisati visokoj koncentraciji prirodnih šećera. S obzirom na to da sadrže fruktozu, mnogi veruju da bi osobe sa dijabetesom trebalo da se klone urmi. Generalno, osobe sa dijabetesom treba da jedu hranu koja ima nizak dlikemijski indeks, jer namirnice sa visokim glikemijskim indeksom mogu da povećaju nivo glukoze u krvi. Međutim, urme imaju prosečan glikemijski indeks od 42, što ih klasifikuje kao hranu sa niskim GI. Pored toga, konzumiranje neslanih orašastih plodova sa urmama, oraha, na primer, može da izazove još sporije oslobađanje prirodnog šećera iz urmi. Proteini i masti, koji se nalaze u orašastim plodovima, vezaće se za šećer u urmama i sprečiti ga da se prebrzo otpusti u krvotok.

Ljudsko telo polako apsorbuje vlakna i ovo je važno za ljude sa dijabetesom, koji moraju da daju sve od sebe da izbegnu skokove šećera u krvi nakon jela. Ako imate dijabetes, jedna ili dve urme dnevno posle obroka trebalo bi da bude savršeno bezbedna hrana. Međutim, nakon konzumiranja urmi može da dođe do blagog porasta nivoa glukoze u krvi. Iz tog razloga, osobe sa dijabetesom trebalo bi uvek da se posavetuju sa svojim lekarom pre nego što samoinicijativno krenu da jedu urme.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Verica
19:57, 12. 12. 2023.
Odgovori

Ja sam pojela 4 urme ujutru da bih mogla da dam stolicu na pregled. Secer mi je bio 7 a par sati kasnije 5,6. Tako da su 2-3 urme optimalna kolicina koju treba pojesti.

Danica
18:14, 14. 12. 2023.
Odgovori

Jedite ljudi sve,ali umere no !

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo