Naslovna / Ishrana

Brazilski orasi su moćna hrana sa velikim zdravstvenim prednostima

Priredio/la: S.St.|11:30 - 31. 12. 2023.

Brazilski orasi imaju brojne zdravstvene prednosti, kako za našu kožu, tako i za srce, telesnu težinu i još mnogo toga

brazilski orasi Brazilski orasi imaju hranljive i energetske vrednosti i smatraju se jednim od najkoncentrovanijih izvora minerala selena u ishrani Foto Shutterstock

Brazilski orasi postaju omiljeni zahvaljujući blagodetima koje nude za regulaciju štitne žlezde, za suzbijanje upale i poboljšanje zdravlja srca, mozga i imunološkog sistema. Sa porastom zdravstvene svesti, sve više ljudi uključuje hranljive namirnice u svoju ishranu.

Reč-dve o brazilskim orasima

Brazilski orasi uzgajaju se u Amazonskoj prašumi u Peruu, Brazilu i Boliviji. Osim što imaju puterastu, glatku teksturu, u njihovom orašastom ukusu može se uživati bilo da ih jedemo sirove ili blanširane. Ovi orašasti plodovi imaju hranljive i energetske vrednosti i smatraju se jednim od najkoncentrovanijih izvora minerala selena u ishrani.

Brazilski orasi mogu da se konzumiraju sa mlekom, jogurtom ili pomešanim sa voćem. S obzirom na to da su prepuni hranljivih sastojaka – bogat sadržaj proteina, vlakana, vitamina i minerala – njihovo konzumiranje treba ograničiti na malu, dnevnu preporučenu količinu kako bismo imali optimalne koristi i izbegli moguće smetnje.

Dr Ushakiran Sisodia, nutricionistkinja u Nanavati Max Super Speciality Hospital savetuje da brazilske orahe uključimo u svoju ishranu zbog njihovih brojnih zdravstvenih prednosti.

Brazilski orasi smanjuju upale

– Redovno konzumiranje brazilskih oraha podstiče imunitet, što se pokazalo korisnim za one koji imaju česte napade kašlja i prehlade. Upala je prirodni odgovor tela na povredu ili infekciju, a hronična upala može dovesti do različitih zdravstvenih problema. Hranljive materije u brazilskim orašastim plodovima pomažu u kontroli upale i sprečavaju teška zdravstvena stanja – kaže za HealthShots dr Sisodia.

Poboljšavaju zdravlje srca

Ovi orašasti plodovi obezbeđuju kvalitetne mononezasićene masti koje pomažu u održavanju nivoa holesterola. Poznato je da ove masti smanjuju loš LDL holesterol i podižu dobar HDL holesterol, čime potencijalno smanjuju rizik od srčanih oboljenja.

Pomažu kod upravljanja telesnom težinom

Brazilski orasi su bogati kalorijama i mogu pomoći u zdravom dobijanju na težini, čime se podiže samopouzdanje osoba s manjom težinom. Iako mogu da obezbede esencijalne masti i kalorije, važno je da o njima razgovarate sa svojim fitnes trenerima ili profesionalnim nutricionistima pre nego što ih konzumirate u većim količinama. Važna je umerenost kao i to da treba da postanu sastavni deo naše zdrave ishrane.

Brazilski orasi bogati su dijetnim vlaknima

Brazilski orasi, u umerenim količinama, mogu da obezbede redovno pražnjenje creva, podstičući zdravlje probave. Dijetna vlakna deluju kao masni laksativ, što pomaže u sprečavanju zatvora i drugih digestivnih poremećaja kao što je sindrom iritabilnog creva.

Bogati su antioksidansima

Dr Sisodia kaže da se „brazilski orasi bore protiv slobodnih radikala, pomažući tako u borbi protiv starenja. Slobodni radikali mogu izazvati oksidativni stres, koji može da dovede do preranog starenja i raznih bolesti. Antioksidansi neutrališu ove štetne molekule”.

Dobar su izvor masti

Brazilski orasi imaju zdrav sadržaj masti i mogu postati deo naše rutinske ishrane u određenim količinama. Uključivanje izvora zdravih masti u ishranu može podržati funkciju mozga, proizvodnju hormona i apsorpciju vitamina rastvorljivih u mastima.

Brazilski orasi bogati su mineralima

– Brazilski orasi optimizuju naš nutritivni unos i pomažu u regulisanju šećera u krvi. Minerali kao što su magnezijum i cink koji se nalaze u brazilskim orašastim plodovima igraju ključnu ulogu u različitim metaboličkim procesima i pomažu u održavanju homeostaze glukoze – dodaje dr Sisodia.

Pomažu pravilno funkcionisanje štitne žlezde

Budući da su prirodni izvor selena, brazilski orasi igraju ključnu ulogu u održavanju zdrave štitne žlezde. Selen je vitalna komponenta određenih enzima potrebnih za sintezu i metabolizam tiroidnih hormona.

Doprinose zdravlju kože

Visok nivo cinka i vitamina E i C može doprineti sjajnoj koži. Ovi hranljivi sastojci pomažu u proizvodnji kolagena, zarastanju rana i štite od UV oštećenja, osiguravajući da koža ostane mlada i elastična.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo