Naslovna / Ishrana

Da li je maslinovo ulje zaista čudotvorno i koliko kašičica dnevno je potrebno

Priredio/la: V.St.|13:39 - 20. 12. 2023.

Koliko smo puta čuli da je maslinovo ulje izvor zdravlja? I o svim pozitivnim efektima njegovog korišćenja. Cena maslinovog ulja je mnogo viša od neuporedivo češće korišćenog ulja od suncokreta, čak za 4 puta. Ali da li je ono zaista toliko zdravije?

maslinovo ulje najvažniji pozitivni efekat koji konzumiranje maslinovog ulja ima, jeste zapravo na naš kardio-vaskularni sistem Foto: Shutterstock

U studijama, maslinovo ulje se najčešće posmatra kao deo, vrlo proučavanog i poznatog mediteranskog načina ishrane. Znamo da oni koji koriste maslinovo ulje u mediteranskom načinu ishrane imaju manji rizik nastanka nekih vrsta karcinoma i to za čak 31%. Druga studija, koja je podrazumevala praćenje čak preko 90.000 osoba u periodu od 28 godina, je pokazala da su osobe koje su koristile najviše maslinovog ulja imale manji rizik nastanka prerane smrti u odnosu na osobe koje ga uopšte nisu konzumirale.

Šta čini 20 grama maslinovog ulja dnevno

Međutim, najvažniji pozitivni efekat koji konzumiranje maslinovog ulja ima, jeste zapravo na naš kardio-vaskularni sistem. Gore pomenuta studija je pokazala i da su osobe koje su konzumirale više od polovine kafene kašičice maslinovog ulja dnevno, imale su za 19% manje šanse da umru od posledica nekog kardio-vaskularnog oboljenja u odnosu na osobe koje su ga konzumirale u manjoj količini ili ga uopšte nisu koristile. Jedna studija je u sebi objedinila rezultate čak 13 istraživanja koja su se bavila ovim pitanjem, i pokazala je očigledno smanjenje rizika nastanka kardio-vaskularnih bolesti i smrti kod korišćenja maslinovog ulja do 20 grama dnevno. Količina od 20 grama odgovara količini koja staje u 4 kafene kašičice.

Zašto uvek treba birati hladno ceđeno maslinovo ulje

Pozitivan efekat maslinovog ulja se može objasniti time da je ono bogato nezasićenim masnim kiselinama koje mogu smanjiti nivo lošeg holesterola (LDL holesterola) u krvi. Ovaj holesterol dovodi do formiranja plakova na unutrašnjim zidovima arterija što može dovesti do sprečavanja protoka krvi kroz njih ili odvajanja plakova od zida arterije i začepljenja manjih arterija što dovodi do srčanog ili moždanog udara. Ne treba zaboraviti ni da je maslinovo ulje bogato polifenolima koji su moćni antioksidansi i čuvaju naše ćelije od oštećenja neutrališući slobodne radikale. Način obrade maslinovog ulja je jako bitan. Bogato polifenolima je samo ono koje je hladno ceđeno, mehaničkim pritiskom, jer izlaganje ulja hemijskim jedinjenjima ili visokoj temperaturi smanjuje količinu polifenola. Zato uvek treba birati ono maslinovo ulje na kome je napisano da je „extra virgine“, jer to znači da je dobijeno hladnim ceđenjem. I ostale vrste maslinovog ulja donose dosta koristi i svakako su bolje od ostalih ulja, ali ako možete, probajte da nabavite ono koje je hladno ceđeno.

Treba li maslinovo ulje posmatrati kao deo zdravijeg načina ishrane, ili kao namirnicu koja će nas spasiti, ma šta drugo od hrane koristili, saznaćete ako pročitate ostatak teksta na Vitality.rs.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Pera
1:53, 21. 12. 2023.
Odgovori

Hladno cedjeno maslinovo ulje nije 4X skuplje od uobicajenih suncikretovog ulja vec jedno 10X skuplje

Žarko
7:45, 22. 12. 2023.
Odgovori

Pero, ovde se radi o hladno ceđenim uljima!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo