Naslovna / Ishrana

Čia semenke sadrže 0 procenata holesterola: Da li je moguće brzo smršati ako ih jedemo

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 25. 12. 2023.

Trendovi zdravije ishrane vratile su čia semenke „na velika vrata“ u jelovnike posebno u slučaju redukovanih režima ishrane, međutim, postoje i neke kontraverze i navodi koji su u direktnoj suprotnosti

Čia semenke Čia seme se često preporučuje i za redukovane režime ishrane sa ciljem gubitka kilograma Foto: Shutterstock

Čia semenke su sve popularnija namirnica poslednjih godina. Svrstane su u „super-hranu“ zbog svojih brojnih zdravstvenih i nutritivnih koristi, ali uz neke dileme koje nose rezultati istraživanja.

Čia semenke: Zanimljiva istorija ove super-hrane

Biljka čia je iz porodice mente i poreklom je iz Meksika. Konzumira se u obliku celih zrna, a kada čia semenke stupe u interakciju sa tečnošću šire se i formiraju gusti gel.

Za čia semenke se govorilo da su osnovna hrana Asteka i Maja, ali su kasnije zabranjene zbog ritualne verske upotrebe. Tokom prošlog veka njihove koristi uživalo je izuzetno malo ljudi, ali su se sa novim vremenom i širenjem trendova zdravije ishrane vratile na tržište u „velikom stilu“, kao super-hrana.

Šta od korisnih sastojaka sadrže čia semenke: Prednosti i mane

Čia semenke ne sadrže veliku količinu vitamina kao neke druge vrste super-hrane, ali su odličan izvor pre svega vlakana i kalcijuma. Čia semenke takođe ne sadrže holesterol. Međutim, obiluju mineralima. Pored kalcijuma tu su još:

  • fosfor
  • mangan
  • cink
  • bakar.

Ono što je loša strana ove namirnice jeste to što imaju relativno visok sadržaj kalorija i masti. To je i najveći kamen spoticanja među stručnjacima koji istražuju sposobnosti čia semenki u borbi protiv suvišnih kilograma. Dve supene kašike sadrže 138 kalorija i 9 grama masti (1 gram zasićenih). Suština je u umerenom korišćenju, sugerišu nutricionisti, jer ćemo tako iskoristiti maksimum vlakana a nećemo premašiti zadovoljavajuću dnevnu granicu kalorija.

Da li ove semenke pomažu da smršamo

Temelj tvrdnji da bi čia semenke trebalo da imaju važno mesto u jelovniku osoba koje žele da izgube na težini, nutricionisti drže na dokazima da njihovu zasitnost i uticaj na kvalitet varenja obezbeđuju vlakna. Dve kašike čia semenki imaju skoro 10 grama vlakana, što je oko 40 procenata preporučenog dnevnog unosa. Režimi ishrane bogati vlaknima povezana su sa gubitkom težine.

Prema jednom ranijem istraživanju, konzumiranje 30 grama vlakana dnevno može pomoći da se lakše izgube kilogrami, umesto da se neko podvrgne komplikovanoj restritkivnoj dijeti.

Čia i zdravlje srca

Čia semenke se često promovišu kao namirnica korisna za zdravlje srca. Iako su gabaritno sitne, čia semenke imaju visok sadržaj omega-3 masnih kiselina. Najveći deo omega-3 masnih kiselina u čia semenkama čini alfa-linolenska kiselina (ALA).

Većina istraživanja potvrđuje da hrana i suplementi sa visokim sadržajem ALA mogu smanjiti rizik od metaboličkog sindroma i koronarne bolesti srca. I ovde međutim struka nailazi na kontradiktornosti, pa je od od 16 pregledanih studija polovina podržala zdravstvene prednosti ALA, dok ih ostale nisu potvrdile. Stoga je potrebno više istraživanja.

Umesto zaključka

Čia semenke spadaju u grupu visokokvalitetnih žitarica i mogu biti deo zdravog plana za mršavljenje. Međutim, one nisu brzo rešenje za gubljenje kilograma. Posebno je opasno konzumirati ih u velikim količinama, jer to može da rezultira kontraefektom, povećanjem unesenih kalorija i masnoća. Nijedna ishrana, ukoliko se ne kombinuje sa drugim promenama životnih navika neće odneti kilograme tek tako.

Kako su čia semenke prilično bezukusne ako se konzumiraju samostalno, moramo voditi računa i o tome sa kojim namirnicama ih kombinujemo. Preporučuju se druge žitarice celih zrna i koštunjavo voće, takođe u umerenim količinama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo