Naslovna / Ishrana

Koje sušeno voće sadrži najmanje šećera

Priredio/la: Ma.R.|9:00 - 06. 01. 2024.

Važno je znati da se u procesu sušenja pojedinim sortama voća čak i dodaje dodatni šećer

Sušeno voće Foto: Shutterstock

Sušeno (suvo) voće je dobar izvor vlakana i vitamina i nešto što ne treba jesti samo kao prilog prazničnoj trpezi ili koristiti kao dekoraciju. Pogodno je za svakodnevnu zdravu grickalicu, kombinovanje u slanoj i u slatkoj hrani, a zdravstvene koristi su mnogobrojne i raznolike.

Sušeno voće, sveže voće i nedoumice u vezi sa količinom šećera

Sveže voće je u prednosti u odnosu na sušeno u nekim segmentima, na primer, u količini vitamina. To se posebno odnosi na vitamin C jer bilo koji proces prerade kao i termička odbrada uništava ozbiljne količine ovog vitamina. Međutim, sadržaj minerala i vlakana se i zadržava tokom procesa sušenja. Oprez je neophodan pre svega zbog količine šećera a to je posebno značajno za osobe sa dijabetesom, gojazne, ili sa metaboličkim sindromom.

Postoje mnoge sorte voća sa niskim sadržajem šećera, neke čak imaju zanemarljive, ali su pojedine vrste voća pune šećera, bez obzira na to da li ih konzumiramo u svežem ili suvom stanju. Ono što takođe treba znati jeste da se u procesu sušenja pojedinom voću čak dodaje dodatni šećer.

Koje sušeno voće je najbolji izbor ako je reč o fruktozi

Suvo grožđe, sušene smokve, brusnice, kajsije, borovnice, sušeni lističi (čips os jabuke, koji se sve više konzumira i kod nas), mogu da budu izuzetno zdrava zamena za grickalice kojima smo skloni, dodatak jelima i salatama, ali i užina koja će nam vratiti energiju.

I u svetu sušenog voća postoji razlika u količini šećera. Na primer, suvo grožđe sadrži više šećera nego kajsije i brusnice, iako se brusnicama u procesu obrade dodaje još šećera zbog izuzetne kiselosti.

Jabuke, suvo grožđe, kajsije, brusnice… Kako odabrati najbolje sušeno voće za sebe

Jabuke spadaju u voće sa najmanje šećera, a procesom sušenja iz njih odlazi samo voda. Ostaju dijetalna vlakna, vitamini i antioksidanti, kao i esencijalne hranljive materije.

Suve kajsije imaju najmanje šećera u odnosu na ostalo popularno suvo voće, uz bogat sadržaj vlakana, minimum ugljenih hidrata i veliku količinu vitamina C i A. Njihova prednost je i što ne sadrže holesterol. Primera radi, u 100 grama suvih kajsija ima 5 puta manje šećera nego u istoj količini suvog grožđa.

Suve šljive su bolji izbor od sušenog manga ili urmi, jer sadrže srednju količinu šećera.

6 najčešćih pitanja i odgovora o sušenom voću i količini šećera

Nutricionisti su izdvojili 6 često postavljanih pitanja o tome koje sušeno voće ima najmanju količinu šećera:

1) Među popularnim sušenim voćem, koje sadrži najmanje šećera?

  • Suve kajsije.

2) Zašto je to tako?

  • Imaju nizak sadržaj prirodnog šećera, a suše se prirodno bez potrebe dodavanja veštačkih zaslađivača.

3) Kakav je sadržaj šećera u suvim kajsijama u poređenju sa drugim suvim voćem (suvo grožđe, suve brusnice…)?

  • Suve kajsije imaju niži sadržaj šećera u poređenju sa suvim grožđem i sušenim brusnicama jer se u suvo grožđe i sušene brusnice često dodaju dodatne količine šećera kako bi se poboljšala njihova slatkoća.

4) Sušene kajsije ili sušeni mango?

  • Suve kajsije, jer mango ima više i prirodnog i dodatog šećera.

5) Koje su zdravstvene prednosti odabira sušenog voća sa nižim sadržajem šećera?

  •  Pravilan izbor sušenog voća sa nižim sadržajem šećera od velike je koristi za one koji moraju da prate unos količine šećera. Svakako je najznačajnije izbegavati voće sa dodatim veštačkim šećerima.

6) Koji je preporučeni dnevni unos sušenog voća za prosečnu odraslu osobu?

  • Preporučeni dnevni unos sušenog voća može da varira u zavisnosti od individualnih potreba i ukupnog unosa kalorija. Međutim, šaka sušenog voća dnevno može biti razumna količina za većinu odraslih osoba. Važno je uravnotežiti količinu sušenog voća sa drugim namirnicama ne samo zbog količine šećera, već i kalorija.

7: Da li postoje prirodne alternative dodavanju veštačkih šećera sušenom voću?

  • Da. Prirodne alternative su zrele banane ili malo pasiranih urmi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Lali
19:16, 06. 01. 2024.
Odgovori

A šta je sa konzervansima.?treba li prvo oprati suvo voće?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo